Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Tarih : 2017-11-15 / Kategori : Genel Haber

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

             Sevgili anne-babalar DEHB erken çocukluk yıllarında başlayan bir hastalıktır. DEHB bulunan çocukların dikkat süreleri akranlarına göre oldukça kısadır. 

          Evde ve okulda dikkatlerini yoğunlaştırmakta zorluk çekerler, çünkü onlar önemli-önemsiz duyumları ayırt etmekte zorlanırlar. Sınıfta hem öğretmeni duyarlar, hem sokaktaki korna sesini, hemde arkadaşlarının konuşmalarını duyarlar. Aynı anda ders anlatan öğretmenini, tahtadaki resimleri,  yanındaki arkadaşının kıyafetini,  yere düşen kalemi, duvardaki bir çizgiyi görürler. Odaklanmakta çok zorlanırlar. Yalnızca ilgilerini çokça çeken heyecanlı bir film ya da bilgisayar oyununa konsantre olabilirler ve aileler bu yüzden ‘isterse yapar’ düşüncesine kapılır.
        Yaşıtlarına göre çok daha hareketlidirler. Elleri dursa, ayakları durmaz. Uzun süre aynı yerde oturamazlar ve çok konuşurlar.
Planlı ve düzenli çalışamazlar. Genellikle düşünmeden hareket ederler.  Tehlikeleri göremezler ve çoğu zaman küçük kazalara maruz kalırlar.
Diğer yandan, DEHB bulunan çocuklar; sempatik, şeffaf, yaratıcı, coşkulu ve empati sahibi olurlar.
        Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun varlığından söz edebilmek için belirtilerin yedi yaştan önce başlaması, okul ve ev gibi en az iki ortamda görülmesi, süreklilik göstermesi ve günlük yaşamı etkileyecek boyutta olması gerekir.
Okul öncesi çocuklarda tanı koymak zordur, çünkü küçük çocukların çoğu hareketlidir ve davranışları değişkenlik gösterir. Bu durumda en önemlisi zaman içinde değerlendirme yaparak gelişimin izlenmesidir.
Değerlendirmeyi bir uzman tarafından yapılmalı, aile ve öğretmenden bilgiler alınarak tanı konulmalıdır.
Yalnız tanı koymak o kadar  kolay değildir, çünkü aile içi problemler, sağlık problemleri, öğrenme güçlüğü gibi sorunlar, çocukların hareketli olmaları DEHB tanısı koymayı zorlaştırır. Ve her ne kadar DEHB belirtileri mevcut olsa da, böyle bir durumda çocuk DEHB tanısı almayabilir.
Çocuğunuzun DEHB olduğundan şüpheleniyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız.  
Sevgili anne ve babalar her hareketli çocuk DEHB değildir. Çocuğunuza uzman tarafından tanı konulmadan onu çevreye ve kendisine karşı DEHB  diye etiketlemeyin. 
Sevgilerimle.
Çocuk Gelişimi Uzmanı 
      İlkcan AKMAN

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.