OKUMA VE ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ (DİSLEKSİ)

Tarih : 2017-11-22 / Kategori : Eğitim

OKUMA VE ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ  (DİSLEKSİ)

Okuma ve öğrenme güçlüğü olan çocuklar okul başarısızlığı ile belirti verirler. 
Okul başarısızlığı zeka geriliği, çevre koşulları, güdülenme (motivasyon)  eksikliği gibi birçok nedene bağlı olabilirler. 

           Öğrenme güçlüğünde ise çocukta zeka,  görme, işitme yeterli olmasına ve güdülenme olmasına teğmen okuma-ögrenmede başarı elde edemezler.  
            Sıklığı  %3-15  olmakla beraber erkeklerde daha fazladır. Nedeni genellikle bazi beyin bölgelerinde olgunlaşmanın gecikmesi, buna bağlı olarak algılamanın özellikle görsel algının bozuk olması olarak düşünülmektedir.  
Öğrenme güçlüğü çeşitli nedenleri ve durumları içeren bir grup bozukluklar. 
            Nedene göre bellek bozukluğu, bilgiyi işleme bozukluğu gibi birçok alt tipleri vardır.  Eksikliğin Alanın göre okuma, yazma, matematik, sözel, sosyal-duygusal ya da karışık öğrenme güçlüklerinden sözedilebilir. 
           Okuma-yazma güçlüklerinde ailede benzer bireylerin bulunma öyküsüne de sık sık rastlanır.  Okumanın basamakları arasında ilk basamak dikkat etme,  odaklanmadır. Çocuk dikkatini odaklama, bir nesneye  diğerine hızla   değiştirmeme becerisini kullanmalıdır. Ardından algılama gelir; bunun için görmek ya da duymak gerekir. Algılama, yorumlama ile beraber aynı hızda ilerler. Ne olarak algıladığı, kişiye göre ve özellikle geçmiş deneyimlerde değişir. 
           Öğrenme  güçlüğü olan çocuk her şeyi düşünerek yapar ve dolayısıyla okuduklarını ögrenmede de güçlük çeker.  En sık dil alanında, okuma bozukluğu şeklinde olup okuma becerisini yaşı,  zekâ düzeyi ve eğitimi ile uyumlu olmamasıdır.  Öğrenme güçlüğü olarak adlandırılması için bu geriliğin günlük yaşam etkinliklerini ve okul başarısını önemli ölçüde etkiliyor olması gerekir. Bu çocuklarda genellikle görsel algı bozukluğu olur, çoğunda sözel, bir kısmında görsel işleme zayıftır. Dilde gecikmesi olan çocuklarda ikincil olarak okuma da gecikir.  Bu nedenle geç konuşa, ya da 5 yaşına geldiği halde hala konuşması düzgün değilse çocuğun okulda öğrenme güçlüğü gösterebileceği  bilinmeli, eğitime erkenden başlanmalıdır. Sık görülen tanıtıcı bulgular; dikkat bozukluğu, okur ve yazarken harf ve gecelerin yerlerini değiştirme, ekleri eksik, harfleri yanlış koyma, bazen resim kopya etmede, parmakları, sağ-solu tanımada zorluktur. 
Yazma becerisine normalde otomatikleşme olurken yazma bozukluğu olan çocuklarda bu genellikle olmaz, hem kelime seçimi, hem dil kurallarına uyum, hem de şekil olarak yazı bozukluğu vardır. Görsel-uzaysal süreçte aksama, plan yapamama, sayı sayma, sıralama, geometrik kavramlar, terim ve işlevlerini kavrama gibi alanlarda eksikliği, matematik bozukluğu vardır. Özel eğitim, birebir eğitim, beraber okuma, akronim yapmak vs. ile tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Çocuk Gelişim Uzmanı 
İlkcan AKMAN

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.