Serdar Ünsal öğrencilere ‘Gazeteciliği’ anlattı

Tarih : 2017-11-24 / Kategori : Eğitim

Serdar Ünsal öğrencilere ‘Gazeteciliği’ anlattı

         Iğdır İletişimciler   ve Gazeteciler Derneği  Başkan Yardımcısı, aynı zamanda  TRT  Muhabiri , Yeşil Iğdır Gazetesi köşe yazarı Serdar Ünsal, İnönü Orta okulunda  öğrencilere gazetecilik mesleğini anlattı.

 

             Iğdır İletişimciler   ve Gazeteciler Derneği  Başkan Yardımcısı, aynı zamanda  TRT  Muhabiri , Yeşil Iğdır Gazetesi köşe yazarı Serdar Ünsal, İnönü Orta okulunda  öğrencilere gazetecilik mesleğini anlattı.
              Medya Okuryazarlık dersi ve Sosyal Kültürel etkinlikleri kapsamında meslek temsilcileriyle buluşma kapsamında okula davet edilen Eğitimci -Araştırmacı gazeteci yazar Serdar Ünsal, öğrencilere mesleğini anlattı.
            Ünsal, gazetecilik mesleğinin güzel ve zor yanlarını, kamu düzenine olan katkılarını, yönetenler ile yönetilenler arasında bir köprü görevi gördüklerini, yazılı, görsel ve işitsel basının özelliklerini anlatarak, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
               40 yıllık Eğitimci  Gazeteci Yazar Serdar Ünsal, öğrenciler ile birlikte olmak, onlara gazetecilik mesleğini anlatmak ve onları motive etmenin kendisi için mutluluk verici olduğunu belirterek, eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkı sunabilmenin heyecanı içerisinde olduğunu ifade etti.
              Ünsal, Yerel Basın ve Yaygın Basın ile ilgili bilgiler vererek haberin hazırlanmasından yayımlanmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti: “Gazeteci, basın meslek ve ilkelerine uymak zorundadır. Haber, yeni özellikle yeni ortaya çıkan bir olayın, gelişmenin, uzman ellerden kamuoyuna yansıtılmasıdır. Haberin özelliği; süregelen bir olayın, olgunun ortaya çıkan yeni bir unsuru da olabilir. Kamuoyuna doğru ve gerçek biçimde yansıtılması gereken haber, toplumsal bir işleve sahiptir. Bu özelliğinden ötürü haberin doğru ve gerçek bilgiye dayanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Biz gazeteciler, bunları kavrayarak yazdığımız haberin, genelini ilgilendirmesini ya da geneli ilgilendirecek bir özel durumun öne çıkarılmasını, toplumda merak uyandırmasını da göz önünde bulundururuz”
        Haber metninin, ilk paragraftan itibaren okuyanı etkilemesi ve ilk paragrafın haberin içeriğini yansıtması gerektiğini ifade eden Ünsal; “Bunun da sağlanabilmesinin tek yolu da haberlerde artık son derece iyi bilinmesi gereken 5N-1K kuralıdır. Bunlarda; ‘ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl’ 5-N’dir. 1 K de, ‘kim’ soruları kuralına uymaktır. Bu kurala uyulan haberlerin, temel unsurlar gözetilerek, mümkün olduğunca kısa ve öz yazılması da göz önünde bulundurulmalıdır. Haberde ki ikinci paragrafta özne ile başladığında haberin daha kolay yazıldığı görülecektir” şeklinde konuştu.
           Sıcak bir sohbet havasında geçen derste, öğrencilere gazetecilik hakkında çeşitli bilgiler veren Ünsal, gazeteciliğin yasama, yürütme ve yargı sistemini denetleyen, halkın taleplerini kamuoyuna duyuran ve yaşanan olayları topluma bildiren bir meslek olduğunu ifade etti.
                Hayatta bir işin başarılmasında, öncelik olarak o işi sevmek, azim ve istekle geldiğini belirten Ünsal, " Hayat zor, iş bulmak okumakta zor, mühim olan zoru başarmaktır. Bunun için hedefinizi yüksek tutmalısınız. Diyerek  , öğrencilere şu tavsiyede bulundu:”Türkçeyi çok iyi kullanmalısınız. Mahalli dilden uzaklaşın İstanbul Türkçesini konuşun. Bol bol kitap okuyun kitap okumak başarınızı artıracaktır. Birlik ve beraberlik içinde olun bunu da sevgi ile başarabilirsiniz hoşgörülü olun “Yaratılanı Yaratandan ötürü sevin”.Her şeyin başı sevgidir. Bütün kapıları açar kötülüklerden sizi korur.”
     Ünsal, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.