Tarım Bakanı İle yerinde bir toplantı

Tarih : 2017-12-05 / Kategori : Genel Haber

Tarım Bakanı İle yerinde bir toplantı

           Ak Parti 6. Olağan toplantısına katılmak üzeri Iğdır’a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakkıbaba, aynı gün dönmeyip bir gece Iğdır’da konakladıktan sonra Pazar günü Ağrı’da yapılan il kongresine katılmak üzere Ağrı’ya geçti.

            Bakan Fakkıbaba Iğdır’da anılarını tazeledi. Eski muayenehanesinin önünde fotoğraf çektirdi.
            Geçtiğimiz Pazar günü Iğdır İl Tarım Müdürü Özkan Yolcu’nun organizesi ile Has Mandıra ve Kahvaltı salonunda ağırlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakkıbaba, eski Kalkınma Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Tutulmaz, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Kenan Açıkel, Özel İdare İl Sekreteri Ferhat Akkuş, tarım ve hayvancılık ile ilgilenen işletme sahipleri bir araya geldiler.
Bu çok arzu edilen bir tabloydu. Ankara’da çiftçinin, hayvan yetiştiricisinin sorunlarını çözüme kavuşturmak için gelen raporlara göre hareket etmek yerine, sahaya inip çiftçiyle, hayvan yetiştiricisiyle yüz yüze görüşüp, teker teker dertlerini dinleyip, taleplerini almak, yerinde bir uygulamaydı.
          Kahvaltı da Iğdır Valisi Enver Ünlü selamlama konuşması yaptıktan sonra sözü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakkıbaba’ya bıraktı. Bakan Fakkıbaba: “Bu gece Iğdır’da kaldım. Biliyorsunuz Iğdır benim için özel bir yerdir. Kızım Iğdır doğumlu. Çok derin dostluklarım var Iğdır’da. Her yerde hem Urfalıyım, hem de Iğdırlıyım derim. İl Müdürümüzle dün yaptığımız çalışma neticesinde işletme sahiplerimizle bir araya gelip sizlerin sorunlarını, sizlerin dilinden duymak istediğimden ötürü toplandık, sorunlarınızı teker teker söz vererek dinleyecek ve mutlaka gereğini yapacağım” dedi.
Kahvaltı bittikten sonra işletme sahiplerine söz veren Bakan Fakkıbaba, işletme sahibi ve çiftçilerin taleplerini teker teker not aldı.
İşletme sahipleri genel olarak şöyle dediler.
-Hayvancılığın desteklenmesi için teşviklerin artırılması gerekmektedir.
-Gider maliyetleri oldukça yüksek olduğundan işletmeler ayakta durmakta zorlanmakta, ekonomik güçlük yaşayan işletmeler anaç ve genç dana kesmektedirler. 10-13 doğum yapabilecek ineklerin gider maliyetleri karşılanamadığı için kesilmesi üretimin düşmesine ve et fiyatlarının artmasına sebep olmaktadır.
-Veteriner, Mozot, İşçi, Gübre, Yem fiyatlarının mutlaka düşürülmesi gerekmektedir.
-Meralarda ıslah çalışması yapan firmalar ÇKS sistemine alınmamaktadır. Haliyle merada çalışma yapan firma hiçbir araç gereç desteği alamamakta, tohum desteği alamamakta, mazot desteği alamamaktadır. Mera ıslahı yaparken en önemli olan faktör enerjidir. Elektrik giderlerinin karşılanması, indirim yapılması şarttır.
           -Iğdır’da şu an itibariyle tek mera Islah faaliyeti yürüten Şıktaş Hayvancılık Ltd. Şti. Sahibi Cabbar Şıktaş bakana hitaben yaptığı konuşmada: “Ben 1040 dönüm arazide mera ıslahı yapmaktayım. 600 dönümün ıslahı bitti. Şu ana kadar 2 Milyon TL. harcama yaptım, ama hiçbir destek alamadım. Bu harcadığım para ile arazi satın alsaydım daha karlı olurdum. Ama ekonomiye katkıda bulunmak açısından girmiş olduğumuz bu işte ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) olmadığından maalesef hiçbir destek verilememektedir.  İşletme sahipleri bir kilo eti şu an itibariyle 24-25 TL.’ye mal etmektedir. Bu rakamları bakanlığa hayvancılık dairesine de bildirdim. Maliyetler düşmediği, destekler artmadığı sürece et fiyatlarının istenilen düzeye inmeyeceği aşikardır. Benim 500 başlıklı çiftliğim var. Burada birçok arkadaşımızın da aynı ölçeklerde çiftlikleri mevcuttur. Şu an para kazanıyoruz diyen kişi sayısı çok azdır. İşletmeler sadece çalışsın diye açık tutuluyor. Bizi mahallinde gelip dinlemeniz, sorunlarımızı bire bir işitmeniz bizim için çok güzel bir gelişmedir” dedi.
           İsa Işık, Hükümdar Arat, Turgay Bağrı, Ziya Yiğit söz alarak genelde aynı konulara değindiler. Maliyetin yüksekliği, teşviklerin artırılması, giderlerin düşürülmesi gündeme gelen konular arasındaydı.
           Bakan Ffakkıbaba, konuşmacıların isimlerini ve telefonlarını yazdı, talepleri not aldı. En kısa sürede sizlere geri dünüş yapılacak, sorunlarınız giderilecektir. Bende Tarım ve Hayvancılık konusuna yeni hakim oluyorum. Hata yapmamak için azami özen gösteriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar. Tarıma ve Hayvancılığa desteklerimiz devam edecektir. ŞIKTAŞ Hayvancılığın yapmış olduğu mera ıslah çalışmasını göstererek, sizleri kutluyorum. Bu milli bir mesele, mera vasfını yetirmiş bir araziyi ıslah etmişsiniz. Meralarımızı hayvancılığa açacağız. Hayvancılığı destekleyeceğiz şeklinde konuştu.
          Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’da: “Cumartesi günü il kongremizde halkımızın coşkusu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gösterilen ilgi takdire şayandı. Bu vesile ile tüm Iğdır halkına teşekkür ediyorum. Tarım ve Hayvancılıkta sayın bakanımız çok azimli ve kararlıdır. Göreceksiniz önümüzde ki günlerde çok güzel destekler ile Iğdır’ın bereketli toprakları daha verimli hale gelecektir” dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.