ERGENLİKTE SOSYO-DUYGUSAL GELİŞİM

Tarih : 2017-12-08 / Kategori : Eğitim

ERGENLİKTE SOSYO-DUYGUSAL GELİŞİM

         “Sen kimsin?” diye sordu tırtıl.
        Alice, biraz utanarak “Ben- ben şimdi pek de bilmiyorum bayım- en azından bu sabah kalktığımda kim olduğumu biliyordum, ama galiba o zamandan beri birkaç defa değiştim.” diye cevapladı 

Alice.
                  -Lewis CARROLL
BEN KİMİM?
BENİM ÇEVREMDEKİ DİĞER İNSANLARDAN FARKIM NE?
YETERİNCE BAŞARILI MIYIM?
PEKİ YA, YETERİNCE AKILLI, YETERİNCE GÜZEL MİYİM?
Yukarıda yazılı olanlar ergenlik döneminde olan gençlerin aklını kurcalayan sorular bazılarıdır.  Sevgili anne ve babalar kimlik gelişimi parça parça olur. Ve asla düzgün bir biçimde olmaz “sarsıntılı” biçimde olur.
Psikososyal moratoryum dediğimiz yani çocukluktaki güven ile  yetişkin arasındaki boşluk’tur, ergenlikte kimlik arayışına Yardımcı olur. Ergenler farklı rol ve kişilikleri “denerler”. Bir gün çok düzgün bir başka gün çok dağınık giyinebilirler. Bu denemeler  aslında ergenin dünyanın neresine uygun olduğunu anlaması için gösterdiği bilinçli çabadır. 12-14 yaşlarında kendisiyle ilgili çelişkili görüşleri vardır. Kendini bazen akıllı bazen aptal bulabilirler. Bunun nedeni pek çok kişiyle çok sayıda ilişkisi olması ve hepsinden farklı tepkiler almasıdır. Ergenler, anne babası, kardeşleri, arkadaşları gibi geniş sosyal çevrede kendisini tanımlarken sık sık “gerçek ben hangisi?” diye sorarlar.  Çoğu ergen istenmeyen rolleri atar ve kurtulur. Çatışan kimlerle baş edebilen gençler kabul edilebilir yeni bir benlik ile ortaya çıkarlar. Bu kimlik bunalımını çözemeyen gençler kimlik kargaşası yaşar. Bu karmaşanın iki yol ayrımı vardır: bireyler kendilerini arkadaşlarından ve ailelerinden soyutlayarak geri çekerler ya da kendilerini akranlarının içine sokarak kalabalık içinde kendi kimliklerini kaybederler.  
Ergenlikte özellikle ergenliğin son döneminde, kimlik gelişimi için önemli olan şey fiziksel gelişimin, bilişsel gelişimin ve sosyo-duygusal gelişimin ilk defa bireyin çocukluk kimlikleri ve özdeşleşmesini yetişkin olgunluğuna giden uygun bir yol oluşturacak biçimde seçip sentezleyeceği bir noktaya kadar ilerlemesidir. 
Sevgili anne babalar, bunalım; kimlik gelişiminin bir parçasıdır. Bu süreç bireyin alternatifleri keşfettiği bir dönemdir.  
“Bir kere oluştuktan sonra kimlik bireyi eskiden beri kim olduğuna dair anlamlı bir anlayış ile ve gelecekte kim olabileceklerine dair bir anlayış ile donatır.
   -James MARCIA”
      Sevgilerimle,
Çocuk Gelişim Uzmanı İlkcan AKMAN

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.