KBB UZMANI DR. BARIŞ ERMİŞLER ‘GENİZ ETİ BÜYÜMESİ BİRÇOK HASTALIĞI DAVET EDİYOR’!

Tarih : 2018-02-10 / Kategori : Sağlık

KBB UZMANI DR. BARIŞ ERMİŞLER ‘GENİZ ETİ BÜYÜMESİ BİRÇOK HASTALIĞI DAVET EDİYOR’!

        Iğdır Devlet Hastanesi Değerli Hekimlerinden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış ERMİŞLER "Tedavi edilmeyen geniz eti büyümesi çocuklarda horlama, ağzı açık uyuma, alt-üst çene oranının bozulması, yüzde asimetri, büyüme geriliği, işitme kaybı, çok zor iyileşen sinüzit atakları ve tedaviye dirençli orta kulak iltihaplarına yol açabiliyor. Ayrıca geniz eti problemi özellikle çocuklar için, ağız, diş, bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına neden olduğu için de önem taşıyor.
 

Iğdır’da genellikle geniz eti ve bademcik ameliyatlarını birlikte yapıyoruz. Bademcikler ve geniz eti vücudumuzun birer savunma mekanizması olmalarına rağmen çeşitli durumlarda vücuda zararlı etkileri bulunabilmektedir. Bu gibi hallerde ameliyat şart oluyor. Geniz eti ve bademciğin çıkartılması vücudun bağışıklık sisteminde bir zayıflamaya neden olmamaktadır.
      Geniz eti belirtileri nelerdir?
Burundan nefes almakta güçlük
Sürekli ağızdan nefes alma
Burun tıkalı gibi genizden konuşma
Nefes alırkan hırıltılı ses çıkması
Uyku sırasında horlama
Uykuda birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi)
İştahsızlık ve gelişme geriliği
Ameliyat ne zaman gerekli?
İltihaplı geniz eti, öncelikle antibiyotiklerle ya da alerji ilaçlarıyla tedavi edilmeye çalışılır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse bir süre beklenir. Zamanla çocuğun geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Ancak çocukta nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı ve konuşma bozukluğu gibi şikâyetler varsa ve bu sorunlar iltihap dönemi geçtikten sonra da devam ediyorsa beklenmeden ameliyat yapılabilir. Şikâyetler yoğunlaşıp hayati risk oluşursa üç yaşın öncesinde de ameliyat yapılabilir.
Geniz eti ameliyatı nasıl yapılıyor?
Genel anestezi altında ağzın içine girilerek yaklaşık 15 dakika süren son derece kolay bir operasyondur.   Bademcik ve geniz eti ameliyatının süresi ise yaklaşık 30-40 dakikadır.
Yetişkinler de geniz eti olur mu?
Geniz eti yetişkinler için de son derece önemli ve yaşam kalitesini düşüren bir sorun. Geniz eti sekiz yaşına kadar büyümeye devam ediyor ve bütün yolu tıkıyor, sekiz yaşından sonra büyüme duruyor.
13 yaşından sonra da ergenlik dönemi ile birlikte oransal olarak geri kalıyor. Bu durumda küçük kaldığı için çok fazla rahatsızlık vermediği için ameliyat gereksinimi doğmuyor.
Ancak ileriki yaşlarda yine hayat kalitesini düşürecek oranda sorun yaratabiliyor. Burun tıkanıklığı şikâyetiyle hastaneye başvuran erişkinlerin yüzde 20’sinde geniz eti tespit ediliyor. Bu durumlarda da ameliyatla çözüme ulaşılıyor.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.