Sığırlarda Theileria (sarılık) Hastalığı

Tarih : 2018-02-15 / Kategori : Genel Haber

Sığırlarda Theileria  (sarılık) Hastalığı

          Sarılık hastalığı özellikle kenelerden bulaşır. Hayvanlarda yüksek ateş, iştahsızlık, ilk dönemde kabızlık,ilerleyen olgularda kanlı dışkı ile seyreden et ve süt veriminde kayıplara neden olan ölümcül bir hastalıktır.
           Ülkemizin birçok bölgesinde yaygın bir şekilde görülen "Sarılık Hastalığı" bizim bölgemizde de yoğun olarak karşılaşılan hastalıklardan biridir.

 Yıllardan beridir bölgemizde sık sık karşılaştığımız sarılık hastalığı hayvanlarımızda et  ve süt kaybının yanı sıra ilerleyen vakalarda ölümlede 
sonuçlanabilmektedir.
  Türkiye genelinde özellikle de bölgemizde sıklıkla görülen sarılık hastalığına zamanında müdahale edilmesi çok önemlidir. 
 
BENİM ŞİDDETLE TAVSİYEM KORUYUCU HEKİMLİKTİR          
Vatandaşlarımız bununla ilgili neler yapacaklarını az çok biliyorlar. Ama bizim şiddetle tavsiyemiz koruyucu hekimliktir. Yani hayvanları zamanında aşılamaktır.
Yapılan sarılık aşıları 45 gün sonra hayvana bağışıklık kazandırmaktadır. Bu yüzden aşının yapılma zamanı çok önemlidir. Bu hastalık özellikle kenelerle 
bulaştığı için kenelerin artacağı dönemden 45 gün önce aşılamanın yapılmış olması gerekmektedir. 
Havaların sıcak gitmesinden dolayı bugünlerde aşılamanın başlaması çok önemlidir. Unutmamalıyız ki en pahalı aşılar bile en ucuz antibiyotikten daha ekonomiktir. 
Ektoparazitler için gerekli zamanlarda etkili bir  aşı takvimi oluşturmak hastalığın önüne geçmede sarılık  aşısı kadar önemlidir.
  Bunun yanında kullanılan KAÇAK ilaçları da tavsiye etmiyorum.Çünkü bu ilaçların hangi şartlarda üretildiğini, son kullanım tarihlerini, prospektüste yazan bilgilerin doğruluğunu  ve nasıl geldiğini de bilmiyoruz. 
Hatta bunların 
cezaları olduğunu da belirtmekte  fayda görüyorum . Onun için halkımıza tavsiyemiz bu tür ilaçlardan uzak durmalarıdır. Tedavi için mutlaka uzman bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.
İlkel yöntemlerle yapılan  tedaviler hastalığı iyileştirmemekle kalmayıp hayvanın sağlığını daha da kötüye götürmektedir.
Kaybedilen tek bir hayvanın ekonomik karşılığıyla tüm sürüye aşı yapılabileceğini unutmayınız!!!
İl Tarım ve Hayvancılık müdürümüz Özkan Yolcu beyin sık sık yaptığı çiftlik gezilerinde de belirttiği gibi kuzular ve buzağılar ölmesin.
    Bereketli günler dilerim.       
Veteriner Hekim 
LEVENT İLALDI
0538 367 7839

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.