GASTROENTROLOJİ UZMANI TOLGA YALÇINKAYA’LA KOLONOSKOPİ ÜZERİNE

Tarih : 2018-02-16 / Kategori : Sağlık

GASTROENTROLOJİ UZMANI TOLGA YALÇINKAYA’LA KOLONOSKOPİ ÜZERİNE

        Iğdır Devlet Hastanesi olarak kolon kanserine yakalanarak hayatını kaybeden rahmetli sanatçımız Nuray Hafiftaş’a Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Kolon kanseri teşhisinde önemli yer oluşturan kolonoskapiye bir kez daha halkımızın dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak için Uzmanımız Tolga Yalçınkaya’a neden kolonoskopi sorusunu sorduk. Uzmanımızın bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz…

 

Kolonoskopi kalın bağırsağın görüntülenmesine yarayan bir tanı yöntemidir. Ultrason, tomografi, sanal tomografi ve dışkıda gizli kan tetkiki gibi işlemler sindirim sistemi hakkında birtakım ön bilgiler verir. Ancak alınan sonuç, kolonoskopi kadar kapsamlı olmamaktadır.
Kalın bağırsak kanserinin erken tanısı ve önlenmesi için; eğer yaşınız 40-50’nin üzerindeyse her 5 senede bir kolonoskopi yaptırmalısınız.
Kolonoskopide, bir ucunda kamera olan yaklaşık serçe parmak kalınlığında siyah bir hortum ile bağırsağa girilir ve içerisi incelenir. Hiçbir şikayet olmasa da 50 yaş sonrası doktorunun önereceği aralıklarla kolonoskopi yaptırılması gerekmektedir. 
         Hangi durumlarda kolonoskopi yapılır?
• Birince derece akrabalarda kolon kanseri veya kolon polibi teşhis edilmesi
• Dışkıda kan
• Kansızlık ve demir eksikliği
• Bazı kronik hastalıklar
• İltihaplı bağırsak hastalıkları
• Dışkılama alışkanlığında ciddi değişiklikler
• Kabızlık ya da ishal
• Kilo kaybı
• Uzun süren karın ağrısı
Dışkıda kan her zaman kanser habercisi değildir, hemoroid de olabilir. Ancak bunun doğru teşhis edilmesi için mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. 
Diğer hastalıkların tanısı için; doktorunuzun izah etmekte zorluk çektiği hastalık bulguları veya laboratuar anormallikleri varsa (izah edilemeyen karın ağrısı veya anormal kan testleri varsa) kolonoskopi istenilmektedir.
Kolonoskopi ne kadar sürer?
Sorusunun yanıtı yaklaşık 30 dakika ile 60 dakika arasıdır.
Genellikle, kolonoskopi öncesi verilen ağrı kesici ve sakinleştirici, işlem boyunca rahatsızlık hissini sınırlandırır. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.