ALLERJİK GÖZ HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Tarih : 2018-03-07 / Kategori : Sağlık

ALLERJİK GÖZ HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Iğdır Devlet Hastanesi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr. Murat Kurt tozlu ve kirli havaların etkisiyle alerjik göz iltihabı vakalarında artış olduğunu söyledi.

 

Kurt şöyle devam etti: Bahar aylarının da yaklaştığımız bugünlerde çevreyle direkt teması nedeniyle göz allerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır.
Göz allerjileri gözde yanma, batma, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir.
Alerjik konjonktivit göz kapaklarının yüzeyini ve gözün sklera ( beyaz kısmı) nın üzerini örten ve konjonktiva olarak isimlendirilen zarın alerjen maddelere bağlı oküler inflamasyonudur. Bu alerjenler polenler, halıda bulunan akarlar, kedi-köpek tüyleri ve güneş ışığı olabilir.
Alerjik konjonktivitin değişik klinik tipleri mevcuttur.
1)Mevsimsel alerjik konjonktivit: Saman nezleside denilen mevsimsel alerjik konjonktivit havada dolaşan alerjenlerin gözle teması sonrası meydana gelir. Ve gözde oküler inflamasyona neden olur. Havadaki polenlerin artmasına bağlı olarak özellikle bahar ve yaz aylarında karşımıza çıkar. Ani başlayan kaşıntı, sulanma, gözlerde yorgunluk hissi, yanma, gözlerde kızarıklık ve kapaklarda hafif ödem başlıca şikâyet ve bulgulardır.
2) Vernal ketarokonjonktivit: Çocuk ve ergenlik dönemindeki gençlerde ortaya çıkar. (5-20 yaş) Ancak bazı kişilerde ileri yaşlarda da devam edebilir. 
Daha çok sıcak ve kuru iklim kuşağında yaygındır. Şikâyetler bahar- yaz aylarında belirgindir ancak bütün bir yılda devam edebilir.
Başlıca şikâyet ve bulgular kaşıntı, yanma, gözde yabancı cisim hissi ve ışığa bakamamaktır. Ancak vernal keratokonjonktivitte olguların %50’sinde kornea tutulumu da mevcuttur. Korneada ( gözün kubbe şeklindeki saydam kısmı) yaralara neden olabilir. Ender olarak kornea tutulumu görme kaybına ve hatta gözde perforasyona (delinme) gidebilecek ciddi sonuçlara yol açabilir.
3) Atopik keratokonjonktivit: iki taraflı tutulumu olan kronik bir hastalıktır. Bu olgularda göz tutulumuna ilaveten cilt alerjisi, astım, ürtiker ve burun alerjisi eşlik edebilir. Atopik keratokonjonktivit daha ileri yaş grubunda ortaya çıkar, hastalık mevsimlere ait değişiklik göstermez ve daha ciddi kornea tutulumu vardır. Bu hastalarda göz bulgularına ilaveten göz kapaklarında çeşitli rahatsızlıklar ve göz kapağı cildinde renk değişimleri ( ciltte koyulaşma) izlenebilir.
TEDAVİ
Alerjik konjonktivitlerin tedavisinde ise öncelikle alerjenler ile teması mümkün olduğunca azaltmak gerekir. Hastanın şikâyetleri ortaya çıktığında ise soğuk kompres ( soğuk uygulama), mast hücre stabilizatörleri- antihistaminik preparatlar ve suni gözyaşları kullanılabilir. Hastanın şikâyetleri çok yoğunsa doktor kontrolünde tedaviye topikal steroidler ve topikal siklosporin A eklenebilir. İlaçların uzun süreli kullanıma bağlı olarak çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir. Özellikle uzun süreli topikal steroid kullanımında göz tansiyonu, katarakt ortaya çıkabildiği için muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Ayrıca ışık hassasiyeti olan hastalar mümkün olduğunca güneşe çıkmaktan kaçınmalı ve güneş gözlükleri kullanmalıdır. İlaç tedavisi ve hastanın şikâyetleri devam ettiği müddetçe düzenli göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.