IĞDIR’DA NEVRUZ BAYRAMI KUTLANIYOR

Tarih : 2018-03-22 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR’DA NEVRUZ BAYRAMI KUTLANIYOR

 Iğdır'da, geleneksel Nevruz Bayramı etkinlikleri kapsamında vatandaşlar nevruz bayramını kutlamaya devam ediyor.

 

      Melekli beldesinde düzenlenen etkinlikte, alav alav adı verilen ateş yakılarak üstünden atlanıldı., vatandaşlar , ateşin etrafında oyunlar oynayıp eğlenirken gelenek üzerine nazar değmesin diye  üzerlik yaktılar..Gençler at üstünde yanan ateşin etrafında gösteri yaptı.  
            IĞDIRLILAR DÜN GECE ATEŞ YAKIP ÜSTÜNDEN ATLADILAR
            Iğdır'da yıllardan beri devam eden geleneksel Nevruz bayramı Azeri Türkleri arasında devam ediyor
            Iğdır'da yaşayan Azeri Türkleri, dün akşam evlerinin önünde ateş yakarak üstünden atladılar, Atlarken de "Ağırlığım uğurluğum bu ateşin üstüne"dediler.
            kız ve kadınlar evlerde kapı pencere dinleyip niyet tutular.Nişanlı kızlara yedilevin denilen yedi çeşit meyve ve çerezden oluşan yörede"Honca "denilen tepsi içinde hediyesiyle birlikte bir tepside gönderildi. Geleneksel olarak her evde genelde yapılan Nevruz kutlamaları başlamış oldu.
           21 mart nevruz bayramı münasebetiyle ığdır ve çevresinde olduğu gibi Melekli beldesinde de nevruz ateşleri yakıldı. Belediye başkanı Ali Varol ,günün anlamını belirten bir konuşma yaprak halkın nevruz bayramını kutladı.
Iğdır ve çevresinin yanısıra il dışındanda bir çok misafirlerinde katıldığı Melekli nevruz meydanında önce erkeklerin halay tutması sonrada kadınların halay tutmasıyla devam etti. Yöresel folklorumuzun ve kosa kosa ekibinin nevruz ateşi etrafındaki oyunları izleyicilere büyük heyecan katarak meydanı adeta coşturdu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.