Iğdır Kent Ormanı Örnek Projeler Arasına Girdi

Tarih : 2018-05-17 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Kent Ormanı Örnek Projeler Arasına Girdi

          Orman ve Su işleri Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığınca Giresun ilinde düzenlenen ODÜH Envanter ve Planlama, Biyolojik Çeşitlilik, Ekoturizm ve Ekosistem Hizmetleri konulu seminer' e Iğdır İli Kent Ormanına ait dünden bugüne ve bundan sonra yapılacaklar ile ilgili örnek proje olarak seçilmiş olup, bu konu ile ilgili sunum yapıldı.

 

      Toplantıya ODÜH Daire Başkanı, Giresun Valisi, Orman Genel Müdürlüğü Özel Kalem Müdürü ile 28 Orman Bölge Müdürlüklerinden Bölge Müdürleri, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Mesire yerleri işletmecileri ve Mühendisler katıldı.
       Açılış konuşmasını Giresun Orman Bölge Müdürü Mustafa ÖZKAYA yapmış olup, konuşmasında; Ormancılık ve doğa için neler planlamamız gerektiğini konuşacağız. Başarıya ulaşmamız için hem kamu hem de bir kuşun ikinci kanadı gibi özel sektörümüz ile birlikte program icra edeceğiz. Ağacın tomruk ve odun dışındaki her ürününü odun dışı orman ürünü olarak sayabiliriz. Halkımızın dinlenme yerinden tutunda tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda, gelir getirici ürünler konusunda son yıllarda örnek çalışmaların olduğunu vurguladı.
Giresun Valisi Harun SARIFAKIOĞULLARI ise konuşmasında toplantının Giresun’da olmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı. Biz genelde kamu olarak bu tip toplantıları kendi içimizde yaparız. Sektör temsilcilerin inde dâhil olduğu böyle bir toplantıya ilk defa katılıyorum ve şahit oldum, noksanlıklar, yapılanlar ve yapılabileceklerin konuşulması için mükemmel bir ortam karar verenleri kutluyorum dedi.
        Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin ŞİMDİ ise yaptığı konuşmasında; kurum çalışanları ile sektör temsilcilerini bir araya getirip hizmette kaliteyi ve çeşitliliği daha üst sıralara taşımak istiyoruz dedi. Artık kimyasal ilaçlardan çok tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini vurgulayıp sektör temsilcileri ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü olarak Ülke ekonomisine katkının en üst seviyeye çıkacağını vurguladı. Daire Başkanı konuşmasını 3 gün sürecek eğitimde sektör temsilcilerinin Kars Yöresinde Doğal Ürünler Üretim ve Kırsal Kalkınma- Adana Yöresi Tıbbi Aromatik Bitkileri ve Sürdürülebilir Faydalanma- Defne Ürünleri Üretimi ve Uygulamaları-Mesire Yerleri İşletmeciliği ve Toplumsal Kazanımlar- Iğdır Şehir Ormanında İyi Uygulama Örnekleri ile Envanter ve Planlama Çalışmaları- ODÜH Üretimi- GEP Uygulamaları- Satış ve Eylem Planı – Ekoturizm Uygulama Planları, Mesire Yerleri ile İlgili Sorunlar, Bal Ormanları ile İlgili Sorunlar sektör temsilcilerinin ilk ağzından dinleyeceğiz diyerek sunumlara geçildi.
          Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner TAZEGÜN; Iğdır Kent Ormanının geçmişinden bugüne nasıl geldiği ile ilgili sunumunda ilimiz de kurak bir iklimin olduğunu bunu gidermek içinde mutlaka dikilen ağaçlara su verilmesi gerektiğini, sahanın 780 dönüme yakın olduğunu ve bunun bir kısmının kiraya verildiğini belirterek kiralayan işletmecinin de kiraladığı alanın bakım ve sulamasını yapacağını belirterek aynı zamanda işletmecinin projesinin çok güzel olduğunu, ilimiz yanısıra civar illere de hizmet vereceğini belirtti. 
Serhat SOFUOĞLU konuşmasında, Kent ormanının bakım maliyetinin çok yüksek olduğunu, Aras nehrinden motopompla günlük su çekildiğini bunun da maliyeti arttırdığını belirterek, yaptığı projenin ilimiz, çevre iller ve çevre ülkelere hitap edecek bir proje olduğunu ve bölgeyi turizm cazibe merkezi haline getireceğini özellikle doğaya uyumlu olacak Nuh’ un gemisini sahanın en yüksek yerine ve ağaçların olmadığı bölgeye yapmayı planladığını, gündüz ve gece ayrı görsel güzelliğinin olacağını, sahaya bir adet göletin yapılacağını ve göletin çevresine doğal ortama uygun kamelyaların yapılacağını vurgulayarak projesinde ki yapılacak diğer faaliyetleri de anlattı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.