Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nde “Yapay Sinir Ağları ve Tarımda Kullanımı” Semineri Yapıldı

Tarih : 2018-06-29 / Kategori : Eğitim

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nde “Yapay Sinir Ağları ve Tarımda Kullanımı” Semineri Yapıldı

          Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Ahmet Erhan Karahan; Anfi 1’de "Yapay Sinir Ağları ve Tarımda Kullanımı" konulu seminerini sundu.

 

           Ziraat Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Yapay Sinir Ağları ve Tarımda Kullanımı” seminerine birçok akademisyen katılırken; Karahan yapmış olduğu sunumda, son yıllardaki teknolojik gelişmelerin esnek modelleme metotları ortaya çıkardığını ve çiftçiliğin gelişmesinde çeşitli toprak ve ürün parametrelerinin tahminine katkıda bulunduğunu ifade etti. Karahan sunumun devamında; “Son zamanlarda kullanılan bu tahmin etme sistemlerinin en başında gelen metot da YSA’dır. İstatistiksel ve YSA yaklaşımları birlikte bitki indekslerinde verim tahmin etme modellerinde kullanılmışlardır. Bir YSA modeli ile yapılan tahmin, geleneksel olarak yapılan tahminlerden daha iyi (yaklaşık %20) sonuçlar vermiştir.
              “Yapay Sinir Ağlarının çalışması geleneksel sistemlerden hızlıdır”
               YSA uygulamaları hem pratik hem de maliyet bakımından daha ucuzdurlar. Sadece örneklerin belirlenmesi ve bir program, problemi çözmek için yeterli olabilmektedir. YSA’lar zaman bakımından da çok verimli çalışırlar. Örneklerin bulunması, sinir ağlarının oluşturulması, YSA’nın eğitilmesi, gerçek zamanda kullanıma alınması çok kısa bir zaman diliminde mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda YSA’nın çalışması da geleneksel sistemlerden daha hızlıdır. YSA yeni bilgilerin ortaya çıkması ve ortamda bazı değişikliklerin olması durumunda yeniden eğitilebilirler. Bazı ağların eğitilmesine de gerek yoktur. Çünkü bu YSA’lar kendi kendilerine öğrenme yapısına sahiptirler. Şöyle ki; hiç karşılaşmadıkları yeni bir örneği kullanarak kendilerini tekrar eğitebilirler” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası