ARDAHAN VE ARTVİN İLLERİNDE GÖÇER HAYVANCILIK

Tarih : 2018-07-13 / Kategori : Genel Haber

ARDAHAN VE ARTVİN İLLERİNDE GÖÇER HAYVANCILIK

      İL MÜDÜRÜ ÖZKAN YOLCU ARDAHAN VE ARTVİN İLLERİNDE GÖÇER HAYVANCILIK YAPAN İLİMİZ  HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİ OBALARINDA ZİYARET EDİP SORUNLARINI YERİNDE GÖRÜŞTÜ

          Tarım ve Hayvancılık alanında İlimizde emek vermekte olan bütün üreticilerimizin yanında olup sorunlarıyla yakinen ilgilenen ve aynı zamanda İlimizdeki tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren işletme sayılarının arttırılarak üretimin maksimum seviyelere çıkması için gayret gösteren Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU ile teknik ekipleri her ortamda çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyor.
           Son olarak ta İlimizde bir ilki gerçekleştiren İl Müdürü  Özkan YOLCU ve beraberinde ki İl Müdürlüğü  Çayır Mera Yem Bitkileri Şube Müdürü Mahmut TURAN ile birlikte İlimizde hayvancılık yapan ancak Komşu İllerimiz Olan Ardahan ve Artvin illerine mera yaylak kiralamak suretiyle giden Göçerleri bu illerde bulunan İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte oba kurdukları yaylalarda ziyaret ederek sorunlarını dinlendi. 
           Bu Amaçla Ardahan İline Bağlı Hanak İlçesi Aşağıaydere Köyü Yaylasında yaklaşık 50 obanın kurulduğu alandaki obalar, Ardahan İli Hanak Çayağzı Köyü yaylasında 30 göçer obasının olduğu alan ile Ardahan merkeze bağlı 20 göçerimizin oba kurduğu Çeyırlı ve Uzun ova köyleri yaylalarına gidildi. Ardahan İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte obalar tek tek ziyaret edilip üreticilerin kiralama yaptıkları alanlarda gerek muhtarlar gerekse kiralayan İlin İl Müdürlüğü ile olan sorunları dinlenmiştir. Kiralamalar konusunda sorun olup olmadığı sorulmuş göçerler burada herhangi bir sorunlarının olmadığı komşu otlak sahipleri, muhtarlar ve Ardahan İl Müdürlüğü ile herhangi bir sorunlarının olmadığını dile getirdiler.
          Ardahan ilinden sonra program dahilinde Artvin ilinin çeşitli yaylalarında bulunan Iğdırlı göçerlerimiz ziyaret edilmiştir. Artvin İli Şavşat İlçesi Tepeköy Yaylasında büyükbaş hayvan üreticiliği yapan göçerlerimiz ile yine büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan 20 adet obanın kurulu olduğu Artvin Şavşat İlçesi Cengelek yaylası ziyaret edilerek ilimizin değişik köylerinden olan üreticilerle teker teker görüşülmüş sorunları dinlenerek Artvin İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte çözüm yolları önerildi.
          Göçerlerle yapılan görüşmelerde; “Sorunlarımızın ilk defa oba kurduğumuz yere gelerek dinleyen ve çözüm bulmaya çalışan İl Müdürümüze minnettar olduklarını belirterek bundan sonra olabilecek sorunların önüne geçerek, gayri resmi kiralamaların önlenerek biz üreticilerin daha çok bedelle daha az alan kiralamalarının önüne geçileceği resmi kiralama yapılarak hem meralara aşırı otlatma yapılarak elden çıkmasının önüne geçilmesi hem de hakkı olmayan kişilere fazla bedel ödenmesinin önüne geçilerek biz üreticilerin mağduriyetleri önlenebilecektir” dediler.
          Yine yapılan görüşmeler de Göçerler tarafından üretilen sütler yaylalarda kurulan alım yerleri sayesinde üreticiden alındığı koyun sütünün 2,75 Tl den İnek sütününde 1,10 TL fiyattan alıcı bulduğu bu bedellerinde azda olsa üreticilerin bütçesine katkı sağladığı belirtildi.
         Yapılan yerinde inceleme neticesinde Ardahan ve Artvin İllerinin yetkili birimleriyle göçerlerin kiraladıkları yaylalarda Iğdırlı Üreticilerimizin Yayla mera kiralamaları konusunda önümüzdeki yıllarda mağduriyet yaşanmaması için il Müdürlüğümüz ve diğer İl Müdürleri yetkililerinin de olduğu bir toplantının yıl sonu itibarıyla yapılması hususunda mutabık kalınarak üreticimizin daha az maliyetle daha çok üretim yapılması sağlanması kararlaştırıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.