SERDAR ÜNSAL “MEDZOMOR KAPATILMALIDIR ,TÜRKİYE,İRAN VE AZERBAYCAN’I TEHDİT EDİYOR.”

Tarih : 2018-08-13 / Kategori : Genel Haber

SERDAR ÜNSAL “MEDZOMOR KAPATILMALIDIR ,TÜRKİYE,İRAN VE AZERBAYCAN’I TEHDİT EDİYOR.”

       Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan ‘ın  "Şu anda nükleer santral işletim süresinin 2040 yılına dek uzatılması umudunu taşıyoruz ve bu süreye kadar yeni bir nükleer santral inşa etme gayretinde olacağız  “ sözlerine     Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Iğdır Azerbaycan evi derneği başkanı gazeteci Serdar Ünsal,tepki göstererek “Medzamor nükleer santralı derhal kapatılmalıdır.Başta  Ermenistan olmak üzere,Türkiye, İran, Azerbaycan’ı tehdit ediyor. ”dedi  

 

            Her zaman Iğdır’ın sorunlarını dile getiren Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Iğdır Azerbaycan evi derneği başkanı gazeteci Serdar Ünsal,  her yıl Iğdır’da 500 diğer illerde 250  civarında kişiye kanser teşhisi konuluyor.”dedi.
              Ünsal,”Iğdır da kanserden ölümler artarken kanserli hasta sayısı artarken Ermenistan devlet başkanının 2040 yılına kadar medzamor nükleer santralını çalıştıralım   demesi ölümlere  ve 2. Çernobile davetiyedir. Avrupa birliği bu konuda gereken girişimi yaparak bölge için tehlike arz eden bu santrali kapatmalıdır. Ermenistan devlet başkanının utanmadan santrali kapatmıyoruz. Yenisini yapana kadar kullanacağız sözleri kabul edilebilir değildir. Ayrıca bu açıklamaya Avrupa birliğinden de bir tepki gelmemiştir.  Ermenistan’da bulunan Medsamor nükleer santrali 1988 yılında yaşadığı 6.9 şiddetinde bir depremde hasar gördüğü için derhal kapatılıyor. 1990 yıllarında Iğdır’da kanser vakası 15-20, ilerleyen yıllarda hasar gören Medsamor 1995 yılında tekrar faaliyete sokuluyor. Yine hastane kayıtlarına göre 2000 binli yıllarda kanser vakası artışa geçiyor ve 40-50 kişinin kanser teşhisi ile hastaneye başvurduğu görülüyor. Hasarlı Medsamor çalışmaya devam ederken bu kez kanser vakası inanılmaz bir artış göstererek 400’lerde seyretmeye başlıyor. Çernobil vakası da aynı olmadı mı yıllar sonra etkileri görüldü. Medsamor’un etkileri de  10 yıldan fazladır  görülüyor. Kadınlar hamile kalamıyor. Düşük doğumlar oluyor.Özürlü doğumlar var. Hayvanlarda sakat özürlü doğum  sebze ve meyvelerde büyük değişim var Bütün dünya bu konuda ayağa kalkmalıdır“şeklinde konuştu.…
    Ermeni yetkililer, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan santralin ancak 2040 yılında kapatılacağını söylüyorlar.
          ARAS NEHRİ İLE SOĞUTULUYOR
1970’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde ilkel teknolojiyle inşa edilen Medsamor Nüklüer Santrali, Iğdır'a 16, Kars merkeze 60 ve Ermenistan’ın başkenti Erivan'a 40 km mesafede bulunuyor.
Kaynağını Aras Nehri’nden alan hafif suyla çalışan eski model santral olan Medsamor, Ermenistan'ın Kuzeybatısı’nda 1988 yılında meydana gelen büyük deprem sonrası güvenlik endişesi sebebiyle 7 yıllığına kapatılmıştı. Ancak 1995 yılında yeniden faaliyete geçirilen santral, Ermenistan'ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Ermenistan, Metsamor'u Amerika ve Avrupa Birliği'nin yıllardır karşı çıkmalarına rağmen alternatifi olmadığını bahane ederek çalıştırmaya devam ediyor.
Amerika ve Avrupa Birliği, Metsamor'un kapatılıp daha güvenli hale getirilmesi için Ermenistan’a yıllarca milyonlarca dolar yardım yaptı.Fakat ekonomik krizde olan Ermenistan yetkilileri bu paraları yediler.
Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santrali, başkent Erivan'ın 40 km güneyinde, Iğdır il sınırına ise sadece 16 km uzaklıktadır. 1973'te inşaatına başlanılan nükleer santral bugün Ermenistan'ın enerji ihtiyacının yaklaşık %40'ını karşılamaktadır. Santralde kullanılan iki adet VVER-440 Model V230 tipi nükleer reaktör, 440 Megawatt enerji üretmektedir. Ayni tip reaktörün 1200 Megawatt üreten modeli olan VVER-1200 de, planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nde kullanılacaktır. Metsamor'un birinci reaktörünün bir deprem direnç sistemi yoktur. En tehlikelisi ise, Metsamor'un nükleer yakıtını koruyacak bir koruma havzasının (containment vessel) olmamasıdır ki bu koruma sistemi Çernobil'de de yoktu.
MEDZAMOR, ÇERNOBİL OLMASIN!
SERDAR ÜNSAL,”ÖLÜM BACALARI TÜRKİYE AZERBAYCAN VE İRAN’I TEHDİT EDİYOR”
       Serdar Ünsal,   Ermenistan’da ki Ölüm bacalarının Türkiye Azerbaycan ve İran’ı tehdit ettiğini ileri sürdü. Iğdır Merkeze 15 km sınır köylere 100-200 metre uzaklıkta bulunan Ermenistan’da bulunan medsomor nükleer santralı ‘ni  pimi çekilmiş saatli bombaya benzeten Ünsal, “Medzamor Nükller santralı patlamaya hazır bir saatli bombadır fay hattında yapılmıştır bir depremde bölge yok olacaktır. Azerbaycan’ı İran’ı ve Türkiye’yi tehdit ediyor. Uranyum uçakla Rusya’dan getiriliyor.Uçak düştüğünde neler olur düşünemiyorum”dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.