AŞURA ÇADIRI KURULDU

Tarih : 2018-09-11 / Kategori : Genel Haber

AŞURA ÇADIRI KURULDU

Hz. Hüseyin'in 72 kişiyle birlikte Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü nedeniyle Iğdır'da aşura çadırı kuruldu.

Hz. Hüseyin ve beraberinde şehit olanları anmak amacıyla Zübeyde Hanım Bulvarı'nda Kerbela'da yaşananları canlandıran ve o zamana ait sembolik materyallerle zenginleştirildi. Kerbela'da yaşananları anlatan kitap, CD, resim ve film gibi materyallerle hazırlandı.
Aşure, orjinali “Aşura”, Arapça’da 10 manasına gelen “Aşara” kelimesinden türemiştir. İbranice “Aşûr” sözcüğünden geldiği de iddia edilir. Türkçe’ye ise Arapça’dan geçmiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir.
“Muaviye tarafından halife tayin edilen Yezid, Hz. Hüseyin’in kendisine biat etmesini, reddederse öldürülmesini emir verir. Ancak Hz. Hüseyin bunu kabul etmeyip, halifeliğin kendisine düştüğünü savununca, kendisini Kûfe’ye davet edip, halife olarak tanınacağı bildirir. Buna inanan Hz. Hüseyin Küfye doğru yola çıkar. Bunu haber alan Yezit, Kerbela Çölünde, İmam Hüseyin’le kadın ve çocuklardan oluşan 73 kişilik kervanın önünü, büyük bir orduyla keser. 1-10 Muharrem günleri onları aç susuz bıraktıktan sonra, nihayet 10 Ekim 680 (Hicri 10 Muharrem 61) günü, dengesiz şekilde başlayan savaşta Hz. Hüseyin’le birlikte olan 72 kişi teker, teker savaş meydanına çıkıp dövüşerek şehit olur.. Hz. Hüseyin de oklanarak şehit edilir. İmam Hüseyin İslam alemi için bir direniş abidesi olmuştur. Bu çirkin savaşın en küçük kurbanı ise, daha altı aylık bir bebek olan Hz. Hüseyin’in oğlu Ali Asgar’dı. Kadınlarla birlikte, İmam Hüseyin’in hasta olan küçük oğlu İmam Zeynel Abidin bu katliamdan kurtulur.
      Iğdır'da yaşayan yerli ve yabancı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aşura çadırı, aşura gününe kadar sabah erken saatlerden gecenin ilerleyen vakitlerine kadar açık tutulacaktır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.