Sağlık müdürlükleri, halkı soba zehirlenmelerine karşı eğitecek

Tarih : 2007-12-08 / Kategori : Genel Haber

    Sağlık Bakanlığı, kış aylarında soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmeler artınca, il sağlık müdürlükleri aracılığıyla bir çalışma başlattı. Dün sadece Kayseri'de gece etkili olan lodos sebebiyle 146 kişi karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastanelere başvurdu. Bakanlık da vatandaşı uyarmak için müdürlüklerden eğitici çalışmalar yapmasını istedi. Müdürlükler, soba, doğalgaz, havagazı ve kömür satışı yapılan yerlerde zehirlenmelerle ilgili afiş ve broşürler dağıtılacak. Ayrıca, cuma hutbelerinde soba zehirlenmelerine karşı cemaate uyarı yapılacak.           
 

 Rakamlara göre, son bir yıl içinde karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinden dolayı 208 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık bin 800 kişi de hastanelerde tedavi altına alındı.
    Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom'un talimatıyla başlayan çalışmada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden meydana gelen soba, şofben, baca zehirlenmelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Çom, zehirlenmelerin önceden engellenmesi konusunda da düzenli olarak hava raporlarının izlenmesini, lodos beklendiği günlerde tedbirlerin alınmasını istiyor.
    Uzmanlar soba zehirlenmesi yaşayan kişilere yapılacak ilk müdahalenin zehirlenmeye maruz kalanları olay mahallinden uzaklaştırma olduğunu söylüyor. Zehirlenen kişinin sıcak tutulması ve 112 acil servis numarasından yardım istenmesi gerekiyor. Bu sırada solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi tavsiye ediliyor. Ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alınabiliyor.
Bacalar yalıtımlı olmalı
    Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli
Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli ve soba aşırı şekilde doldurulmamalı
Sönmekte olan sobaya asla tutuşması zor yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı
İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı
    Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka söndürülmeli
Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı
Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı
Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli
Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.