Türk-İş

Tarih : 2008-01-16 / Kategori : Genel Haber

İl Temsilciliği aracılığla Basın açıklaması
 Değerli Basın Mensupları
 Sosyal güvenlik sistemimizin önemli sorunları olduğunun ve sistemin sürdürebilirliği için
bu sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğinin bilincindeyiz.

Ancak, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına dayanılarak hazırlanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", sosyal güvenlik hakları bakımından çalışanlar arasında var olan farklılıkların daha da büyümesine neden olduğu gibi çoğu haklarımızı daha da geriye götürmektedir.
 Örneğin bugünkü aylık prime esas kazanç, alt  sınır dikkate alınarak hesaplandığında, işçiler ile kendi hesabına çalışanların emekli aylıkları 203 YTL ye düşecek iken, devlet memurlarının emekli aylıklarının alt sınırı 696 YTL düzeyinde olacaktır. İşçiler ile kendi hesabına çalışanlar muayene ve tedavi olmak için katılım payı öderken, memurlar ödemeyecektir.
 Sayın Basın Mensupları,
 Tasarının kanunlaşması halinde çalışanların hak vs yükümlülüklerinde oluşacak farklılıkları sizlere arz ederken, devlet memurlarının bu haklardan yararlanmasının önlenmesini talep ettiğimiz anlaşılmalıdır. Aksine devlet memurları söz konusu haklara sahip olmalıdır. Ancak, Sosyal Hukuk Devletinin temel  Ödevi, memurlarla birlikte işçilere, kendi hesabına çalışanlara, ülkede yaşayan herkese aynı düzeyde sosyal sigorta haklarını sunmasıdır.
 Değerli Basın Mensupları,
 Sistemin,  "finansman",   '"kapsam",  "norm ve  standart  birliği"  ile   "kurumsal  yapı" başlıklarından oluşan soranları tüm kesimlerce kabul edilmiştir. Bu sorunların tümünü çözümleyecek eş zamanlı yasal düzenlemeler yapılmadıkça, sistem sürdürülebilir bir yapıya
kavuşmayacaktır.
 Değerli Basın Mensupları,
Sigortalılar arasında hak ve yükümlülüklerde birliktelik sağlanmaması adalet duygusunu zedelediği gibi sigortalıların sisteme olan güvenini de azaltmaktadır. Buna karşın, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gerekçe gösterilerek hazırlanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen değişiklik tasarısı, çalışanların sosyal sigorta hakları arasındaki farklılıkları daha da artırmaktadır.
 Oysa ki "reform" âdı altında, yapılan düzenlemelerin amaçlarından biri de norm ve standart birlikteliği sağlamaktır. Değişiklik Tasarısı ile devlet memurlarının mevcut konumlarının muhafaza edilmesiyle ortaya, çıkacak faturanın, işçiler ile kendi hesabına çalışanlara çıkartıldığı izlenimi verilmektedir.
 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kamun Tasarısı ile kazanılmış çoğu hak geriye götürülmektedir, örneğin; 6 ay süre ile asgari ücretin 1/3 tutarında ödenmesi öngörülen süt emzirme yardımı bir defaya; asgari ücretin 3 katı tutarında ödenmesi öngörülen cenaze yardımı asgari ücrete; iki kademede düşürülmesi öngörülen aylık bağlama oranı bir defada % 2'ye indirilmektedir,
Muhtaçlara bağlanacak malullük aylığı ile ölüm aylığında aranacak prim gün sayısı işçilerde 900 günden 1800 güne yükseltilmektedir. Buna karşın, memurlar için 2600 günden 1800 güne indirilmektedir.
 Yatan hastalardan da katılım payı alınmasını öngören tasanda, istisna diye adlandırılacak hastalıklardan protokol bedelinin 3 katı tutarında fark alınması öngörülmektedir.

 Fiilî hizmet zammından yararlanmakta olan basın mensuplarının, uçuş personelinin kaynakçıların posta dağıtıcılarının bu hakları ortadan kaldırılmaktadır.
 Tasarı çalışanlar arasındaki "İşçi", "memur", " kendi hesabına çalışanlar" ayrımına, ayrı bir grup olarak "yeni memurları" da ilave etmektedir,
 Sayın Basın Mensupları,
 TÜRK-İŞ, Türkiye Büyük Millet Meclisi alt komisyonlarında görüşülmekte olan ve arz ettiğimiz sorunlara ilişkin çözüm önerilerini içermeyen ilgili tasarının, sistemin sorunlarını çözemeyeceği gibi işçi kesimi açısından önemli mağduriyetler getireceğini düşünmekte ve bunun huzursuzluğunu yaşamaktadır. Görüşlerimizin değerlendirilmesi ve dikkate alınması, bizce toplumsal huzur ve barış açısından zaruridir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde bizleri temsil eden Milletvekillerimize buradan sesleniyoruz.
 Çalışanlar arasındaki ayrımı daha da büyüten Sosyal Sigorta Haklarımızı geriye götüren, sistemin sorunlarını çözmeyeceği tüm kesimlerce ifade edilen ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına geçit vermeyin. Kanunla ilgili Konfederasyonumuzun düşüncelerinin dikkate alınmasını sağlayın. Bunu. ülkemiz için, çocuklarımız için, onların geleceği için yapın.
Değerli Basın Mensupları,
 Söz konusu yasa tasarısı ile ilgili hassasiyetimiz doruk noktadadır. Tasarı ile ilgili gelişmeler an ve an takip edilmektedir. Önerilerimizin dikkate alınmaması durumunda yetkili organlarımızın vereceği kararlar doğrultusunda etkinliklerimiz ve eylemlerimiz devam edecektir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.