20 OCAK 1990 GECESİ VE KARANFİLLER

Tarih : 2008-01-18 / Kategori : Genel Haber

Azatlığı istemirem, zerre zerre, gram gram,
Kolumdaki zincirleri gıram gerek,
Gram!
Gram!
Azatlığı istemirem bir hap kimi, derman kimi,
İsteyirem sema kimi
Güneş kimi!
Cihan Kimi!
Çekil!

Çekil, ey gasıp-kar!
Men bu asrın gür sesiyem:
Gerek değil sıska bunlar,
Men ummanlar teşnesiyem!
 (Halil Riza ULUTÜRK)
 Azerbaycan'da karanfillerin çok büyük önemi vardır. Karanfil sevincin, aşkın, vatan hasretinin, millet sevgisinin sembolüdür. Karanfil ancak güzel ve mutlu günlerde hediye edilir. Ve Karanfiller Azerbaycan' da hep güler. Ancak karanfilin Azerbaycan edebiyatında tarihe ağlayarak girdiği gece vardır ki o geceye " Karanfilin ağladığı gece" derler.
 Karanfilin ağladığı o buz gibi ocak gecesinde, Sovyet Kremlini gücünü son bir kez bağımsızlık kavgası veren Azerbaycan Türk'ünün üzerinde denemek istemiş, 600 insanı barbarcasına katletmiş, binlercesini yaralamıştı.
 Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasına giden yol birçok bağımsız lık mücadelesinde olduğu gibi çok zorlu ve kanlı engellerin aşılmasıyla ortaya çıkmış. Bu tarihlerin içinde en önemlisi bugün 18. yılı hüzünle anılan kanlı 20 Yanvar (Ocak) hadiseleridir. Zira 20 Ocak 1990 gecesi meydana gelen acı olayların ardından baş veren gelişmeler 1991 yılında azatlığa giden yolu açmış, Azerbaycan'ın tarihinde (1918-1920 arası hariç) gerçekten bağımsız bir devlet olmasını sağlamıştır.
 19 Ocak gecesi Bakü'de bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkının üzeri ne tanklarla yürüyen Kızılordu birlikleri ellerinde birkaç parça derme çatma tabanca tüfek olan Azerbaycanlı direnişçileri ezmeye kalkmış, 20 Ocak sabahı 150–200 arası aralarında kadın ve çocuklarında olduğu ölü ile yüzlerce yaralı bırakarak artık söndürülmesi imkânsız olan bağımsızlık fitilini ateşlemişti. Lenin meydanında toplanan yüz binlerin omzunda bugünkü "Şehitler Hıyabanı'na" defnedilen 20 Yanvar (Ocak)şehitleri o gün bu gündür Azerbaycan'ın bağımsızlığının simgesi haline gelmişler.
 20 Yanvar (Ocak) günü sabahın erken saatlerinden itibaren kırmızı karanfillerle şehitler hıyabanına yürüyen yüz binler gözyaşları içinde ellerindeki karanfilleri dualarla fatihalarla mezarlara bırakarak yâd ederler.
 20 Ocak saldırısı bir korku filminin hayata geçmiş haliydi. Öyle kanlı sahneler yaşanmıştı ki, kalemler bunu anlatmaya yetmez.
 Şimdi Azerbaycan, 20 Ocak şehitleri için ağlıyor. Azerbaycan, Rus askerleri tarafından bundan 18 yıl önce Azeri halkına yönelik gerçekleştirilen ve yüzlerce masum insanın ölümüyle sonuçlanan 20 Ocak Rus vahşetini ülke genelinde ilan edilen yasla anıyor.
 20 Ocak aynı zamanda Azerbaycan'ın diriliş ve kurtuluş günüdür. 20 Ocak şehitleri kendi fedakârlıkları ile Azerbaycan halkının mücadele yolunun önünü açmışlardır. Ruhları şad olsun. Azerbaycanlı kardeşlerimizin acılarını yürekten paylaşıyoruz.
 
 Ziya Zakir ACAR
Iğdır-Azerbaycan Dil-Tarih ve Kültür Birliğini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.