Yeni Azerbaycan Yardımlaşma Ve Kültür Derneği BASIN BİLDİRİSİ

Tarih : 2008-01-21 / Kategori : Genel Haber

 Azerbaycan Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 18. yıl dönümünü idrak ettiğimiz "kanlı 20 Yanvar" (Ocak) hadiselerini büyük bir hüzün ve gururla anıyoruz. Zira 20 Ocak 1990 gecesi meydana gelen, adeta bir felaketi andıran acı olayların ardından meydana gelen gelişmeler, kardeş Azerbaycan Türklerinin bağımsızlığa giden yolunu açmıştır.

Azerbaycan Türklerinin  (1918-1920 arası hariç) gerçekten bağımsız bir devletlerinin olmasını sağlamıştır.
 19 Ocak gecesi, Bakü'de bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkının üzerine tanklarla yürüyen Kızılordu birlikleri, ellerinde birkaç parça derme çatma tabanca, tüfek olan Azerbaycan'lı direnişçileri ezmeye kalkmış, 20 Ocak sabahı 150-200 arası, aralarında kadın ve çocuklarında olduğu şehit ile yüzlerce yaralı bırakarak artık söndürülmesi imkansız olan bağımsızlık fitilini ateşlemişti. Lenin meydanında toplanan yüz binlerin omzunda bugünkü şehitler hıyabanına defnedilen 20 Yanvar (Ocak) şehitleri, o gün bu gündür Azerbaycan'ın bağımsızlığının simgesi haline gelmişlerdir.
 Şair'in dediği gibi;
Bayrakları, bayrak yapan üstündeki kandır.
Toprak; eğer uğrunda ölen varsa vatandır.
 Mübarek kanlarıyla vatanları için ölmenin kutsiyetini bilen yiğit Azerbaycan Türklerinin yaktıkları bağımsızlık meşalesi asırlarca sönmeyecek şekilde, kararlı ve gür yanmaktadır. Bağımsız Azerbaycan için mübarek kanlarını ortaya koyarak, bağımsızlık meşalesinin bir daha sönmemesini sağlayan şehitlere selam olsun.
 Kardeş Azerbaycan halkının bu anlamlı gününde şehitleri rahmetle anıyor, bölgesinde bir yıldız gibi parlayan Azerbaycan Cumhuriyetine parlak gelecek yolunda  başarılar diliyoruz... 

                                                                   Dr. Emin AKYILDIZ
                                                          Yeni Azerbaycan Yardımlaşma
                                                                   ve Kültür Derneği
                                                                    Iğdır İl Başkanı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası