Arslantürk AKYILDIZ NE DEĞİŞTİ..?
Tarih : 2009-04-10
Tüm Yazılar

Arslantürk AKYILDIZ



    Yine aynı koro hep bir ağızdan arz-ı endam etmeye başladı.”Ermenistan sınır kapısı açılsın”, İlişkiler normale dönsün “, …….., işin garibi bu durumun müsebbibi bizmişiz gibi, malum koro dışarıdan aldıkları destekle daha iştahlı, daha gür bir tonla bilindik nakaratı tekrarlayıp duruyorlar. Sahi bu işin bütün kabahatlisi biz miyiz diye düşünmekten kendimi alamıyorum .. Her vesile ile uzatılan bütün zeytin dallarını kibirli bir eda ile elinin ters ile iten Ermenistan’a dönüp de niçin, “kalbini yokla” demiyorlar. Bu malum çevreler ,Ermenistan’a; Ermenistan Parlamentosu’nun 23 Ağustos 1990’da kabul ettiği Bağımsızlık Bildirgesi’nin 11. maddesinde, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi için “Batı Ermenistan” ifadesinin ne manaya geldiğini niçin sormuyor? 
Ermenistan Anayasası’nın 13. Maddesinin 2. paragrafında, Devlet Arması’nda Ağrı Dağı’nın da bulunmasının izahını niçin sormuyor?
   Ermenistan,1921 tarihli Kars ve 1920 tarihli Gümrü antlaşmalarının yürürlükte olmadığı iddiasını halen ne amaçla savunduklarını, niçin sormuyorlar?
    Bütün bunlara rağmen Ermenistan’ın bağımsızlığını ilan ettiğinde, ilk tanıyan devletlerin başında yine Türkiye gelmiştir. Ermenistan Devletinin, bazı çevrelerin iddia ettiği gibi Ermeni diaspora teşkilatlarının tesirinden kurtarılması için, Türkiye Cumhuriyeti bir çok defalar girişimde bulunmuştur. Bazen açık, bazen de gizli diplomasi ile…
    Her defasında uzatılan bu barış eli, AB ve ABD’nin dayatması ile yeniden gündeme gelmeye başladı. Ermenistan yaptığı hataları düzeltmek bir tarafa, daha da geren bir politika takip ettiği bu dönemde, bunların olması elbette ki manidardır. “Yaptığım yanıma kar olarak kalacak, bende istediğim her şeyi elde edeceğim” anlayışı maalesef Ermenistan’ı çok cüretkar hale getirmiştir.
    Azerbaycan’ın merhum Devlet başkanı Haydar Aliyev’in de belirttiği gibi “Bir Millet İki Devlet” olan ve aramızda köklü tarihi ve kültürel bağları bulunan Azerbaycan’ın karşı karşıya bulunduğu haksız durum  elbette ki bizimde tavır takınmamızı gerektirmiştir. Bunun da gereği olarak şimdiye kadar bu yönde politika yürüten Türkiye Cumhuriyeti, Ermenistan kapısının açılmasını gündeme getirirse bunun izahı çok zor olur. Azerbaycan  topraklarının %20’sin de  Ermeni  işgali devam ederken, elbette ki bunun Azerbaycan halkı tarafından anlayışla karşılanmasını beklemek doğru bir yaklaşım değildir.
Başta Azerbaycan Türkleri olmak üzere bizi dikkatle takip eden diğer devletleri hayal kırıklığına uğratmaya kimsenin hakkı yoktur. Bizim atacağımız adımlar, bizi olduğu kadar onları da yakından ilgilendirmektedir. Bu arada, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Türkiye ziyaretini iptal etmesini çok iyi okumamız gerekmektedir.
     Ermenistan’ın bütün olumsuzluklar devam ederken uzattığımız zeytin dallarını defalarca küstahça geri çevirdiği herkes tarafından bilinirken, AB ve ABD’nin  baskısıyla  Türkiye- Ermenistan kapısının açılmasını gündeme getirmek elbette ki affedilemez bir hata olur. Bu durum Türkiye’nin onların gözündeki lider ülke imajını yıkmasının yanında, uluslar arası arenadaki imajımızı da yerle bir eder. Böyle bir imajın doğmasını sağlamaya kimsenin hakkı yoktur.
    Bizler zaten daha önce, Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılması için gerekli olan şartlarımızı ortaya koymuştuk. Bunlar; Soykırım saplantısından vazgeçilmesi, Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının geri verilmesi, Nahçıvan ile Azerbaycan arasında bir koridor açılmasının kabul edilmesi, “kaçkınlar” olarak bilinen Karabağ mağdurlarının evlerine dönmesinin sağlanması.
    Daha önce ortaya koyduğumuz şartlardan hangisi yerine getirildi ki, kapının açılması mümkün olsun? Bu durum devam ettiği halde, halen kapının açılması gerçekleşirse, Türkiye’nin bölgesinde lider ülke olma iddiası yerle bir olur. Azerbaycan başta olmak üzere, bize gıpta ile bakan dostlarımızı kaybetmemizde olayın diğer bir facia boyutu hanesine yazılır. Bunu kimsenin göze alacağına inanmak istemiyorum. Hele hele samimiyetsizliği defalarca ortaya çıkan Ermenistan için…


Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.