Arslantürk AKYILDIZ Ermenistan Sınır Kapıları Açılıyormu..?
Tarih : 2014-02-25
Tüm Yazılar

Arslantürk AKYILDIZ



                 Türkiye- Ermenistan sınır kapılarının açılması meselesi, zaman zaman gündeme gelen, ancak kısa zamanda gündemden düşen bir fenomene dönüştü. Son zamanlarda bu meselenin yeniden gündeme geleceği anlaşılıyor. Hem de çağımızın en vahşi katliamlarından biri olarak kabul edilen ”Hocalı Faciası” nın yıl dönümünün(22.yıldönümü) yaklaştığı bu günlerde..
                    Bu konunun tekrar gündeme taşınacağının işaretini Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Politik Analiz ve Enformasyon Dairesi Başkanı Elnur Aslanov’un, “Avrupa merkezli bazı uluslararası kuruluşların Ermenistan ve Türkiye sınırının açılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini” dair açıklamasında görmekteyiz. Aslanov, Bakü'de düzenlenen “Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Üçlü Birlik ve Bölgesel Siyasetin Geleceği konulu konferanstan“ sonra yaptığı açıklamada Türkiye- Ermenistan sınır kapısının açılması için bazı uluslararası fon kuruluşlarının bütçe bile ayırdıklarını iddia etti.
                   Her nedense bu konuda gösterilen duyarlılık, daha ciddi meselelere sergilenmiyor.
                      Mesela, sayıları bir milyonu bulan Ermenistan’dan Azerbaycan’a zorla göç ettirtilen “Kaçkın” adı verilen Türkler konusu gündeme gelmez. Ermeniler tarafından işkâl edilen Azerbaycan toprakları meselesinde gündeme gelmez. Türkiye’yi uluslararası arenada karalama Kampanyalarından söz edilmez.. Her defasında belli çevrele bu konuda Türkiye’nin tutumunu eleştirmekle söze başlarlar. Sanki bu kapıların kapalı olmasının tek sorumlusu Türkiye imiş gibi bir ön kabulle işe başlarlar.
                 Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün iyi niyetini göstererek, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kurulan         Ermenistan Cumhuriyetini ilk tanıyan devletlerden olmuştur.
Hatta dahada ileri giderek zor yıllarında Ermenistan’a Hububat dâhil birçok konuda insani yardımlarda bulunmuştur. Ancak bilindiği gibi, Ermenistan Türkiye’nin bütün iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen , “Soykırım iddiaları, toprak talepleri, Türk düşmanlığını uluslararası platformlara taşıma gibi kötü niyetlerinden bir türlü vaz geçmediği gibi, kardeş Azerbaycan Cumhuriyetinin topraklarına saldırmaya başladı. Bu saldırıların neticesinde Karabağ bölgesinde büyük katliamlar yaparak Azerbaycan topraklarının % 20’ni işkâl etti.
Türkleri soykırım yapmakla suçlayan Ermenistan tarafı, Hocalıda örneğine az rastlanır bir vahşete imza attılar. Kadın, çocuk, yaşlı demeden katliamdan kaçmaya çalışan sivilleri ormanlık alanda sıkıştırarak insanlık dışı yöntemlerle katlettiler. Bu ve benzeri durumlar Türkiye’nin sabrını taşırdığı için Ermenistan’la olan sınır kapıları kapatıldı. Türkiye’nin bu kapıların açılaması için ortaya koyduğu şartların yerine getirilmesi talepleri halen geçerliliğini korumaktadır.
               Diğer taraftan Ermenistan da azımsanmayacak büyüklükte bir kitle ile Diaspora örgütleri de sınır kapılarının açılması hususuna şiddette karşı çıkmaktadır. Onlara göre sınır kapısının açılması Ermenistan’ın yürüttüğü “Soykırım” iddialarının inkârı manasına gelecektir. Sınır kapılarının açılması fikri yalnızca , Türkiye’den daha fazla tavizler koparmak, AB ile ABD’nin konuya dikkatini çekmek amaçlarına dönük olmalıdır..
Bir süredir kısmen bunlarında tesiri ile olsa gerek, bazı guruplar Kapıların açılmasının, ABD ve AB’den bizlere yönelen, Ermenistan konusunda ki baskıların azalacağını tezini sık olarak dile getirmektedirler. Bu düşünce ebetteki doğru değildir.
               Bu ülkelerdeki Ermeni diasporası, dinsel dayanışma, tarihsel miras vb. etkenler, Brüksel ve Washington’ın Ermenistan politikalarında Türkiye aleyhine bir zemin oluşturmaktadır ve bu zemin salt sınır kapılarının açılması ile düzeltilemez. Ayrıca Türk- Ermeni sınır kapıları sorunu Türkiye-AB ve Türkiye-ABD ilişkilerinin merkezinde yer almaz. Eğer Türkiye’nin bu güçler ile ilişkileri genel olarak iyi ise, Ermenistan gündeme dahi gelmekte güçlü çeker.
Diğer taraftan Azerbaycan’ın bu konudaki hassasiyeti düşünüldüğünde, Kapıların açılmasının ne kadar zor olduğu görülecektir. Azerbaycan’la olan ekonomik hacim, siyasi,
stratejik, tarihi ve kültürel birliktelikler düşünüldüğünde olayın hiçte kolay olmadığı görülecektir. Bunun ötesinde Gürcistan ve Türk Cumhuriyetleri nazarında Türkiye’nin uğrayacağı güç ve itibar kaybı da gözen uzak tutulmamalıdır.
                    İki komşu ülke arasındaki sınırların kapalı kalması istenebilecek bir durum değildir.
Türkiye’nin geçmişte yaşadığı dış politika sorunlarının en önemli nedenlerinden biri de komşuları ile yeterli ticari ve diğer ilişkileri kuramamış olmasıdır. Bu ilkelerden hareketle arzulanan sınırların bir an önce açılması, diplomatik ilişkinin kurulmasıdır. Fakat Ermenistan örneğinin özel durumu göz ardı edilmemelidir. Sınır kapısının açılmasına en çok ihtiyaç duyan Ermenistan olmasına karşın, sorunun önündeki en önemli engel de Ermenistan’ın saldırgan ve uzlaşmaz tutumudur. Türkiye, Ermenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olarak ve sonrasında attığı birçok adımla iyi niyetini göstermiştir. Şimdi sıra Ermenistan’dadır. İşgale, en azından kısmen son vermeli, Türkiye’yi ve diğer ülkeleri tehdit etme alışkanlığından vaz geçmelidir. Aksi takdirde hiçbir adım atılmadan sınır kapısının açılması Türkiye dış politikasına ağır darbeler vuracaktır. Buna karşın Ermenistan sınır kapısının açılmasının Türkiye’ye getireceği faydalar, zararları ile kıyaslanamayacak derecede önemsiz kalmaktadır. Öğr. Gör. Arslantürk AKYILDIZ

  1. ONUR BAŞARAN 2014-03-29 01:51:43

    Hocam etkileyici bir yazı olmuş emeğinize sağlık...

  2. azerii türkü 2014-03-29 19:23:47

    bu şartlarda kapı açılamazzzz<br />önce karabağdan çıksınlar<br /> sonra oturup konuşulsun

  3. sevinc mustafayeva 2014-12-30 10:33:37

    En evvel ermeniler tek bizim deyil eyni zamanda qardas Turkiyenin de torpaqlarina goz dikib. Ustelik bu serhedlerin acilmasi yalniz ermenistanin xeyirine olar ki Turkiye bundan hec ne elde etmez. Bu yalniz turkun dusmenin xeyrine olar. Ona gore de men bir azeri turku olaraq qardaslarimiza bu fikirden vaz kecmelerini isteyirem. Eksi halda bu addim sadece gavurlarin xeyrine olacaq!...

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.