Kars- Iğdır, Azerbaycan ..Bu bölgelerde yaşayan insanların çoğu söz ustası ,saz ustası..Gönül dilini söz diline çeviren insanların yaşadığı bir bölgede şair  söz ustası gönül dostu eksik olmaz.

           Kars’ta dünyaya gelen içimizden biri  olan Türkiye ve Azerbaycan sevdalısı  değerli bir yazarımızı şairimizi tanıtacağım. Tuncer Kırhan ..

              Tuncer Kırhan  Siyasi , Türk Dünyası ve Azerbaycan  meseleleriyle ilgili yayınlanmış çok sayıda  makalesi mevcuttur. 1982-86 yılları arasında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesinde fotoğrafçılık  ve Grafik dersleri verdi. Şiirle birlikte sürdürdüğü resim çalışmalarını çeşitli zamanlarda açılan sergilerde sundu.Şiirlerini ‘Toz Pembe’ (1985) ve  ‘Özgür Düşler’ (1992) adlı kitaplarda yayınladı. Son kitabı olan “Bu Kaçıncı Sen” (2014) adlı kitabında ise  mektuplarla birlikte ustalık dönemi  şiirlerini yayınladı.    

         Şairimiz Kars’a, Iğdır’a, Ardahan’a sevdalıdır. “MEMLEKETİM KARS“ şiirinde şöyle der:

Sen hiç Kars’a gittin mi balam,

Sevgi kokar insanı ovaları,

Tarih yaşar kültür akar sokaklarında,

Bir ses gelir kulağına,

“Hoş Gelişler ola Mustafa Kemal Paşa”

İçin dışın bayrak olur coşarsın.

Kars’ta yaylalar başkadır,

Soğuk sular akar kayalardan,

Çelik gibi havası,

Çiçekli dağları var,

Zemheri’de güller açar bağrında,

Sarıkamış dağlarında şehitler,

Kimi kızıl kimi kara,

Kimi sedir çamı olup,

Yükselir sema ya,

Mart gelince,

Mantar olup serilir,

Şöregel eteklerine,

Kınalı ak Kuzular, 

Meleşince sesleri yayılır,

Akyaka’dan Çıldır’a.

Yaz gelince dut yenir Kağızman’da,

Iğdır ovasında al yazmalı kızlar,

Çil yanaklı kayısı toplar,

Sen hiç Kars’a gittin mi balam.

Bir türkü olup gezersin hülyalarda,

Kıvrım kıvrım akar Kars çayı,

Aras’a kavuşunca,

Hasreti diner Arpaçay’ın.

Kanlı tabyayı görünce,

Ateşlenen yüreğin kabarır,

Bölük bölük asker geçer hayalinden,

Kale burcundan bir ses gelince,

Şahmerdan olup uyanırsın,

“Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana ”

Diyen Aşık Şenlik çıkar karşına,

Ağlamaklı olup coşarsın,

Kars deyince mertlik gelir aklına,

Sen hiç Kars’a gittin mi balam.

Şairimiz Tuncer Kırhan şiirlerinde aşka da yer vererek sevdayı ,vatana benzeterek şöyle der 

SEVDALIM

Saçların,

Gözlerin,

Boyun posun,

Hangisini desem,

Bilmem ki,

Sen vatanım kadar,

Güzel ve kutsal,

Baharım kadar kokulu,

Tanrım gibi azizsin,

Sen her şey,

Sen çok şeysin, 

A benim başım belası.

   Değerli hemşerimiz, büyük Türkçü,Türkiye ve Azerbaycan sevdalısı Azerbaycan Kültür Derneği Genel Sekreteri Tuncer KIRHAN   Kendisini canı gönülden kutluyorum.     

Günümüzde bilgisayarların hayatımıza girmesiyle azalan kitap okumama ve ondanda kötüsü şiir okumamam alışkanlığımız sürüp giderken Tuncer Kırhan’ın” Bu Kaçıncı Sen” adlı kitabı lezzet saçan bir çalışma olmuş.Mektuplar kısmı ise ayrı bir güzellik.Şiirlerde olduğu kadar mektuplarda herkes kendinden bir şeyler bulabilir.Şairimiz özellikle kızlarına yazdığı  hayat dersi verir nitelikteki mektuplar okunmaya değer .Özellikle sevgi ve hasret üzerine kapsamlı ve çok yönlü örneklerle  dolu bir eser yazmıştır.

                zerbaycan üzerine yazılan, “Bu Memleket Bizim” adlı şiirde;..

Hani Derbent, hani Zengezur,

Bölünmüş yürekten bir kandır akan,

Üç kardeşin arasında Aras.

Dizelerinde Kadim Azerbaycan’ın 1828 yılında ki parçalanmışlığı ve Türk dünyasıyla ilişkisianlatılırken, Azerbaycan edebiyatında “maral, ceylan” gibi değişmez figürsel ifadeler, daha gerçekçi bir yaklaşımla yerini almaktadır. Bir başka ifadesinde coğrafi ve gerçek objeler daha otantik motiflerle zenginleşirken, şiirin derinleştiği dikkat çekmektedir.

Karabağ’ın şikestesi, Kuba’nın al alması var.

Gence kentinde bir kız gördüm,

Tıpkı ayın on dördü, yanakları nar.

               Tuncer Kırhan’ı tanıt deseler, kısaca Şair,Yazar,Ressam ve hayat insanı olarak tanımlarım. Sayın Kırhan’ın “Bu Kaçıncı Sen” isimli şiirler ve mektuplar konulu kitabındaki şiirleri duygu yüklü hele o mektuplar unuttuğumuz bir dönemin adeta güzelliklerini bize hatırlatıyor. Yüreğine sağlık şair diyorum.Dr.Orhan Yeniaras – tarihçi -yazar “Mısralarda özenle seçilen sözcükler arasındaki uyum, adeta sihirli bir melodi ahengiyle dans ediyor. Farklı konuları işlemiş olsa da lirizmden vazgeçmediği meçhul sevgiliye karşı “ağır işçilik” ve “gönül ile cenk etmek” kavramı bir özgüveni anlatıyor. İstanbul şiirlerinde Nedim ve Yahya Kemal’e yaklaşım dikkat çekerken, kimi zaman Orhan veli’yi, kimi zaman Nazım Hikmet’e nazire yapacak kadar etkili. 

        Mektuplarda ise Muazzez Tahsin  ile Kerime Nadir’in büyülü dünyasında  hissedersiniz kendinizi.”

Mais Alizade Azatlık- Lıberty  Gazetesi  yazarı “Türkçeyi bu kadar iyi kullanmada mahir olan ve şiirdeki temayı oya gibi ören  ağabeyim Tuncer Kırhan’ın“İstiklal Caddesinde” adlı şiiri bana Nazım’ın soğuk Moskova üzerine yazdıklarını hatırlattı.Öteden beri Nazım’a yaklaştığını yani bundan yirmi üç yıl önce bir tarafa not etmiştim.1990‘da Bakü’de “Gobustan” dergisinde şiirleri yayınlarken bunu  kendisiyle paylaşmıştım.Son şiirlerinden birini okurken doğrusu Lorca’yı hatırladım.”

Prof. Dr. Yahya Taşdelen “Daha önce “Toz Pembe” adlı kitabını okumuştum. Aradan geçen yıllar onda edebiyat açısından büyük bir gelişme gösteriyor. Çok lezzetli ve etkileyici duygular içeren şiirlerdeki imge yeteneği beni bu yaşımda şaşkına çevirdi.Şu mektuplarda   nereden çıktı. Girişte  verdiğin  bilgi insanın aklını  başından alıyor. Bana göre kitabın tümü bir edebiyat güzellemesidir. Ahir ömrümde bu duygu dolu  kitabında dolaşma imkanı buldum” Eğitimci ve şair Özkan Gönlüm” Biri birinden güzel  şiirlerini beğeniyle okudum. Özellikle  “ Bu kaçıncı Sen” başlı başına bir destan. Söyler misin bu nasıl bir şiirselliktir. “Bu Kaçıncı  Sen” de aşk  ver sevgiyi ne güzel saklamışsın? Birbirinden güzel betimlemelerle işlediğin  mısraları okurken zindeleştim. Sanırım  seni her okuyan senin mısralarında eski aşklarını yaşayacaktır. Bana bu duyguları bir kez daha yaşamak fırsatı verdin, aşka ve şiire devam.” 

 Selçuk Önal-Bürokrat “ İnsanlıkta harikasın, şiirde harikasın, resimlerinle bir başka harikasın. Bu duygu yoğunluğu içinde sormak istedim.  Sana bu güzellikleri yaşatan ilham kaynakların da bu kadar harikamıdır?

Eşref Uzundere  AA Gazeteci “Sevgili Tuncer, gönlüne, sonra diline, sonra sözüne, en çok ta  yüreğine ve kalemine sağlık. Bu nasıl bir güzelliktir, şiirlerini okurken şaşırıp kaldım.”

Nesrin Ünal -Gazeteci “Senin şiirlerini okurken, herkesin siyasal amaçlı değil, sevgi üzerine mısralar yazmaya, ya da okumaya başlamasında kaybettiğimiz değerleri yeniden hatırladım. 

Bu yolda başarıyla yürüyen ve bize anlamı derin şiirleri yılmadan üreten ve hediye eden  sevgili kardeşimi ve okul arkadaşımı yürekten kutluyorum.”

 Öznur Turan “Tanrı tüm güzel nitelikleri neden sana vermiş, doğrusu kıskandım. Kalemin şiirlerinde, sesin şarkılarda, fırçan resimlerde kendini buluyor. Bu ne güzelliktir? “Bu Kaçıncı Sen”deki birbirinden güzel mısraları okurken düşlediğim evrenselliği hatırladım. Ne çok insan aynı şeyleri ayrı şekliyle ifade etmiştir kim bilir?  Eminim ki sen en güzelini söylemişsindir, bu yönüyle seni bir kere daha kutluyorum.”

 Gülnaz Çelik- Mütercim “Bu Kaçıncı Sen” de kendimi sonsuz bir deryada hissettim. 

Hayatın kesitlerini puslu ve renkli haliyle ne güzel anlatmışsın. Ayrı bir şiir olan mektuplarda  geçmişi yaşadım. Sen ne sihirli bir adamsın. Herkes sevgiyi kendi göreliği içinde yaşarken, sen herkesi alıp zorla kendi dünyana  götürüyorsun. Şiirde gerekli olan dil ve imgeyi böyle ustaca kullanışın her mısrada gözleniyor. Uzun zamandır böyle müthiş şeyler okumamıştım.”Kitaba ve yazara ulaşmak için e-posta: tkirhan @hotmail.com,

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası