Ağrı Dağındaki meteor çukurundan başlayarak terörden arındırılan Korhan Yaylası’nda tamamlanan yürüyüşe Vali/Belediye Başkan V. Sayın Hüseyin Engin SARIİBRAHİM il protokolü, kurum amirleri, STK temsilcileri, şehit aileleri, gaziler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.
Jandarma araçlarının zafer şarkıları çalarak eşlik ettiği yürüyüş esnasında vatandaşlar tarafından Azerbaycan’a destek amacıyla Türkiye ve Azerbaycan bayrakları açılarak yaklaşık 7 km boyunca devam eden yürüyüş, Korhan Yaylasında son buldu.
Korhan Yaylası’na çıkmışken Iğdır Kalesi’ne çıkmamak olmaz. Biz bir grup arkadaşla Kaleye çıktık ve Ay yıldızlı Şanlı bayrağımız ile Azerbaycan Bayrağını Kalede dalgalandırdık.
Bilindiği üzere Iğdır Kalesi önem arz eden kalelerden birdir. Eskiden “Şatık“ denilen (Dede Korkut Oğuznamelerinde) “Iğdır Korganı”, Büyük Ağrı’nın batı yamacında, 30 Mayıs 1404 günü buraya uğrayan İspanyol Elçisi CLAVİJO, “kayalık üzerinde duran Kal’a” diyerek, adının da “Iğdır” olduğunu belirtiyor
1664 Mayısının 30’unda başlayıp yedi gün yedi gece sakin olmayan büyük zelzelede hem burası, hem de Eleşgert merkezi “Toprak-Kal’a” yıkılmış ve Ağrı Dağı’nın nısfından ziyadesi (kuzeydeki “Karnıyarık” denilen büyük çukurluğun üstü) yere geçip gömülmüştür. Sonradan Iğdır ahalisi şimdiki düzlükte kasabayı yeniden aynı adla kurmuşlardır.
Kitab-ı Dede Korkut’ta Arkuri Yatan AlaTağ (Argı/Ağrıdağ) adının başında görülen ismi taşıyan bu kasaba 1840 Ağrı püskürtmesinde lavlar altında kalmıştır. Burası Osmanlı Tahrir Defteri’nde Sürmeli ahalisinin yazın yayladığı yer olarak “Yaylak-ı Arkuri” diye gösterilmiştir.
Kale Büyük Ağrı Dağı’nın eteklerinde kuzey yamaçlarında Iğdır merkezine yaklaşık 36 km de bulunmaktadır. 2500 rakımlı Karakaya üzerinde çift kademeli sur beden duvarları kesme taştan yapılmıştır. Büyük bir kısmı yıkılmış olan kale sur beden duvarlarının kuzey bölümünde bir burç ve güneybatı kesiminde 2. kademe sur duvarları kalıntıları bulunmaktadır. Kale içinde merdivenle inilen su sarnıcı bulunmaktadır. Bu sarnıçların içi taşla doldurulmuştur.
Savunmaya elverişli sarp kayalıklar üzerinde ve kervan ticaret yolunun en iyi şekilde kontrol altında tutulabileceği bir konumda yer almaktadır. Iğdır Kalesi, XI. Yüzyılda Oğuz Türkleri tarafından kurulmuştur. Dağ yamaçlarında “Kız Kalesi” ve onun 200 metre kadar aşağısında “Oğlan Kalesi” adı verilen iki kale kalıntısı bulunmaktadır. Sürmeli’den Büyük Ağrı Dağına doğru giden İlk Çağın kervan yolu, bu iki kale arasından geçmekteydi. Kervan Yolu Ahura yönünde uzanarak Küçük ve büyük Ağrı Dağları arasındaki Serdarbulak Geçidi’nden, Doğubayazıt’a doğru uzanırdı. Iğdır/Korhan Kalesinde o devirlerden kalma bir de değirmen bulunmaktadır. Ziya Zakir ACAR
Genel Haber
Yayınlanma: 31 Ekim 2020 - 00:00
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 97 Yıldönümünü idrak etmenin mutluluğunu taşıyoruz
Belediye önünde günün anlam ve önemi Sayın Valimiz Hüseyin Engin SARIİBRAHİM tarafından yapıldı. Kutlamaların ardında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 97. yıl dönümü anısına Ağrı Dağında “Cumhuriyet Yürüyüşü” gerçekleştirildi.
Genel Haber
31 Ekim 2020 - 00:00
İlginizi Çekebilir