Ağrı Dağı’na tırmanan 13 kişilik Alman turistin kampını 8 Temmuz gecesi basan silahlı 5 PKK’lının kaçırdığı 3 kişinin kurtarılması için operasyonlar devam ediyor. Ağrı Valisi Mehmet Çetin, güvenlik güçlerinin bölgede havadan ve karadan yaptığı arama- tarama çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü açıkladı. Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan 3 kişilik bir heyet de Ağrı’ya geldi.
5 PKK’lı tarafından Ağrı Dağı’nın 3 bin 200 metre yükseklikteki ana kamptan kaçırılan Lars Holger Renne (33), Martin Georg (49), Helmut Johann’dan (65) şimdiye kadar hiçbir haber alınamadı. Karadan ve havadan yapılan operasyonların devam ettiğini, sonuç alınana kadar da devam edeceğini belirten Vali Mehmet Çetin, kaçırılan Almanlar’la ilgili olarak henüz bir temas sağlanmadığını söyledi.
Alman heyet Ağrı’da
Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan 3 kişilik bir heyet THY uçağı ile önece Erzurum’a geldi, oradan da karayoluyla Ağrı’ya geçti. Vali Mehmet Çetin’le Ağrı Dağı’ndan kaçırılan 3 Alman’ın durumunu görüşen heyet, daha sonra Doğubeyazıt’a geçti. Heyetin orada da temaslarda bulunacağı öğrenildi.
‘Alman hükümeti devreye girsin’
Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi Belediye Baskanı DTP’li Mukaddes Kubilay, Ağrı Dağı’ndan PKK’lıların kaçırdığı 3 Alman turistin kurtarılması için Alman hükümeti ile yakınlarının devreye girmesi gerektiğini söyledi. Belediye’deki makamında yerli ve yabancı basın mensuplarını kabul eden Başkan Mukaddes Kubilay, görüntü ve ses kaydı alınmasına izin vermedi. 3 turistin, Alman hükümetinin PKK’ya son yıllarda uyguladığı politikaya tepki sonucu kaçırıldığını kaydeden Kubilay, serbest bırakılmaları için Alman hükümeti veya kaçırılanların ailelerinin, devreye girmesi halinde daha çabuk sonuç alınacağına inandığını söyledi. Dağlıca’da rehin alınan 8 Türk askerinin, ailelerinin talebi üzerine serbest bırakıldıklarını kaydeden Mukaddes Kubilay, şu ana kadar partilerine böyle bir talebin olup olmadını bilmediğini belirtti. Bölge insanının savaş ortamında olduğunu iddia eden Mukaddes Kubilay, “Seyahat özgürlüğü yok. 1982 ve 1999 yıllarında Ağrı Dağı’nda turizm patlaması olmuştu. Ancak son iki yıldır Ağrı Dağı’na çıkışlarda büyük bir düşüş var” diye konuştu.
‘En büyük sorun güvenlik’
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca ise 3 Alman turistin kaçırılmasını kınadı. Sporun terör ve siyasetten uzak tutulması gerektiğine dikkati çeken Karaca, Valiliğin aldığı yasak kararı ile sorunun çözülemeyeceğini belirterek, “Ağrı, yerli ve yabancıların çıkmak için can attığı bir dağ. Ağrı Dağı’nın en büyük sorunu da güvenlik” dedi. Deniz seviyesinden 5 bin 137 metre yükseklikte, şapka buzulları ve Nuh’un Gemisi efsaneleri ile ünlü Ağrı Dağı’nın kutsal kitaplarda yer aldığına işaret eden TDF Başkanı Alaattin Karaca, “Ağrı, yerli ve yabancıların çıkmak için can attığı bir dağ. Hem Iğdır, hem de Doğubayazıt tarafından çıkılır. Ama Ağrı Dağı’nın en büyük sorunu da güvenlik” dedi. Güvenlik sorunu olmasaydı Almanlar’ın kaçırılamayacağını söyleyen Karaca, şöyle devam etti: “Almanlar’ın götürülmesi, Ağrı Dağı turizmine büyük bir darbe vurmuştur. Almanlar’ın sağlıklı biçimde dönmeleri dört gözle bekliyorum. Ağrı Dağı’nda ne gibi güvenlik önlemi alınacağı federasyonunun değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin sorunudur. Ancak, Ağrı Dağı’nın değişik bölgelerine sabit veya seyyar güvenlik karakollarının kurulması, bir takım önlemlerin acil olarak alınması gerekir. Yoksa, dağa çıkışları yasaklayarak sorunu çözemeyiz. Ağrı Dağı, turizm açısından çok önemlidir. Ağrı ve Iğdır’daki oteller, lokantalar, marketlere döviz bırakılıyordu. Yöreye özgü el işlemeleri, hayvan taşımacılığı, rehberlikten kazanç sağlayan insanlarımız var. Biz dağcılar, Türkiye Cumhuriyeti olarak terören her türlüsüne karşıyı ve kınıyoruz.”