DSİ tarafından Iğdır Merkez, 3 ilçe, 4 belde ve köyler için yapılan arıtma tesisinin son durumunu yerinde görmek için ziyaret ettik diyen Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit şu açıklamalarda bulundu:” arıtma tesisini temel kazım anından beri mütemadiyen ziyaret etmekteyiz. Ünlendi barajı ayrı bir proje, su arıtma tesisi de ayrı bir projedir. Su arıtma tesisi bitme aşamasına gelmiş ama baraj yapımı gecikmiş durumda. Yetkililer baraj bitmese bile inşaatı bitecek olan arıtma tesisine su verebileceklerini söylemektedirler. Avrupa hibe fonu İPA projesi olan belediyemiz sınırları içindeki su şebekesini yenilemesi ile birlikte Kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi yapılacaktı. Proje maliyetleri fazla olduğu için su şebekesini yenilemesi projeden çıkarıldı. IPA fonunun projesinde sadece kanalizasyon hattının yenilenmesi ve kanalizasyon arıtma tesisi kaldı. Bunun seneye yapılması planlanmaktadır. Ünlendi barajı ve arıtma tesisi projesi kesinleştikten sonra bizlerde boş durmayarak şehrimizin su şebekenin yenilenmesini projelendirmek içinde, ücretini de belediye tarafından karşılanmak üzere İller Bankasına resmi başvuru yaptık.” Dedi.
Aylar önce başvurduğumuz İller bankasının yetkilileri maalesef ne telefonlarımıza çıkmakta nede bizlere randevu vermektedirler diyen Belediye Başkanı Murat Yikit:” bizler Iğdır halkına hizmeti için seçildik, gecemizi gündüzümüze katarak halkımızın sorunlarını çözmek için çalışmaktayız. Yıllar önce döşenen ve kanserojen etkisi olan asbest boruları değiştirmek zorundayız. Ünlendi barajı, Arıtma tesisi ve üçüncü ayak olan şehir için şebekelerin yenilenmesi projesinde maalesef yetkililer duyarsız kalmaktadır. Kısa zaman içerisinde iller bankasından cevap alamaz isek şehir için su şebekesi yenileme projesini kendimiz ihale edeceğiz.” dedi.
Arıtma suyu ve diğer tesislerin parası bizlerden tahsil edilecektir diyen Başkan Yikit sözlerine şöyle devam etti:” Bu tesisler bittikten sonra işletilmesi için belediyelere devredilecektir. Iğdır İçme Suyu Arıtma Tesisinin kapasitesi planlama raporları neticesinde hesaplanan 2045 yılına kadar Iğdır Merkez, 3 ilçe, 4 belde ve köyler için su ihtiyacına göre 125.000 m3/gün olarak belirlenmiştir.” Dedi.
Tesis hakkında bilgiler sunan şantiye şefi İsmail Sarpkaya şunları söyledi:” Ünlendi Barajından gelecek olan ham su arıtma tesisine 1200 mm çapında çelik boru olacaktır. Tesise ulaşan ham su ilk önce debi ayar vana odasına alınacaktır. Çıkışında debi ölçümünün sağlıklı yapılabilmesi için boru çapı 900 mm ye düşürülecektir. Debimetre yapısında debi ölçümü yapılan su giriş havalandırma yapısına aktarılacaktır. Havalandırma yapısına girişten önce boru çapı yeniden 1200 mm yapılacaktır. Ham suyun oksijenle temasını sağlayan giriş havalandırma yapısı iki paralel dört kademeli kaskattan oluşmaktadır. Havalandırma yapısında ham sudan numuneler alınıp analiz için idare binasındaki laboratuvara gönderilecektir. Havalandırma yapısından çıkan su ön ozon temas tankına iletilecektir. Ham su analizlerinde organik madde miktarının fazla olmasından dolayı dezenfeksiyonu sağlamak amacıyla ön ozon temas tankı bulunmaktadır. Su daha sonra 6 adet durultucu havuzundan oluşmaktadır. Bu havuz 10 cm iri çakıl, 10 cm ince çakıl ve 100 cm silis kumu serilecektir. Kum filtre çıkış yapısından çıkan filtrelenmiş su klor temas tankı giriş yapısına iletilecektir. Klor temas tankından geçen su, savaklama ile temiz su deposuna aktarılacaktır. 2 adet temiz su deposunun toplam hacmi 5374 m3 dür. Bu yapı girişinde boru çapı 900 mm ye düşürülecektir. Debi ölçümü yapılan arıtılmış su isale hattına verilecektir. Tesis içerisinde ayrıca tesisin yönetici ve işletme personeli için, içerisinde laboratuvarlar, ana kontrol odası ve yemekhanenin bulunacağı idare binası; jeneratör, trafo ve şalt malzemelerinin bulunacağı trafo jeneratör odası; tesise giriş çıkışın kontrolü için bekçi binası ve tesis içinde ısıtılacak binalar için sıvı yakıt tankı bulunan ısı merkezi inşa edilecektir.” Dedi.