Projeyi hazırlayan müşavir firma belediyenin de önerilerini dikkate alarak projede çalışmalarına şon şeklini verecek toplantı yapıldı.
İşlevini yitirmiş ve düzgün çalışmayan mevcut kanalizasyon sisteminin yerine yeni bir şebeke sistemi yapılması, mevcut durumda arıtılmadan alıcı ortama deşarj edilen atıksuların AB ve ulusal mevzuata uygun şekilde arıtılması için yeni bir atıksu arıtma tesisinin son şeklini verecek toplantıyı gerkeçleştirdik diyen Belediye Başkanı Murat Yikit:” İlimizin 2 tane büyük sorunu vardır. Birincisi hava kirliliği bununla ilgili çok önemli mesafeler aldık. İkinci sorunumuz olan manalizasyon içinde son viraja geldik. İlimizdeki kot farkı sorunu herkes bilmektedir. Bizler mesaimizin önemli bir bölümünü kanal açma ve foseptik çekme ile geçirmekteyiz.
Avrupa destekli ve 10 yıldır süreçte olan bir proje. Avrupa İPA fonlarından Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisi Projesi 2019 yılında bitirilerek halkımızın hizmetine sunacağız. Şehir şebeke İçme suyu için ise İller Bankası vasıtası ile yapılacaktır. Halkımız için, Türkiye’deki mevzuata ve AB müktesebatına uygun olarak Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan, IPA Fonlarıyla finansmana ve uygulanmaya hazır atık su şebeke ve kollektörleri ile atık su arıtma tesisi yatırımları yapılacaktır. Belediyece AB müktesebatına uygun olarak hazırlanan projede şehrimizin, atık su sisteminin yenilenmesi ve bölgedeki atık su kaynaklı kirliliğin azaltılmasının amaçlanmıştır. Ayrıca bu kapsamda, şehir içi Iğdır Entegre Su Projesi (Proje) geliştirilmiş, Master Plan Çalışması, Fizibilite Çalışması, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Tasarım Raporu, İhale Dosyaları hazırlanmıştır. İçme suyu için ise İller Bankası ile koordineli çalışma hızlı bir şekilde devam etmektedir.” dedi.
Atık su Şebekesi ve Kollektörleri Projesi hakkında bilgi veren Başkan Murat Yikit:” Proje kapsamında boru çapları 200 – 1200 mm arasında değişen yaklaşık 101 km atık su şebekesi ve kollektörleri imal edilecektir. Atık su Arıtma Tesisi için ise Proje kapsamında 2032 hedef yılına hizmet etmek üzere ortalama atık su debisi yaklaşık 25000 m3/gün olan evsel atık su arıtma tesisi imal edilecektir. Azot ve fosfor giderimi yapıldıktan sonra arıtılmış atık su DSİ’nin T-10 Erhacı deşarj kanalına verilecektir. Tesisten çıkacak çamur kompost haline getirilerek değerlendirilecektir. 2019 yılında halkımız temiz bir su ve sorunsuz çalışan bir kanalizasyon sistemine sahip olacaktır. ”dedi.
Genel Haber
Yayınlanma: 05 Mayıs 2017 - 00:00
DEV PROJEYE SON ŞEKLİ VERİLDİ
Iğdır Belediyesinin şimdiye kadar uygulamaya koyduğu ve en büyük projesi olan Kanalizasyon, su ve Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’nin de hayata geçirilmesin de son aşamaya gelindi.
Genel Haber
05 Mayıs 2017 - 00:00
İlginizi Çekebilir