Dağ, bozkır ve sulak alan ekosistemlerini bir arada bulunduran Iğdır İli, Büyük ve Küçük Ağrı Dağlarının büyük bir kısmını sınırları içerisinde barındırır. Türkiye'nin en yüksek dağı olan Büyük Ağrı dağının doğusunda yer alan Küçük Ağrı Dağı Türkiye ile İran arasındaki doğal sınırı oluşturur.
Yüzölçümüne oranla ilimiz, Türkiye'nin akarsu bakımından zengin illerinden biridir. Aras ve Karasu nehirleri ilimizin önemli akarsularındadır.
İlimiz, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almasına rağmen ılıman iklim yapısına sahiptir. Iğdır Ovasında, mikroklima iklim özelliği nedeni ile turunçgiller dışında her türlü meyve, sebze, ve endüstriyel bitkiler yetiştirilebilmektedir.
İlimizin ekonomik yapısını başta tarım, sonrasında ise hayvancılık ve ticaret oluşturmaktadır. Organik madde açısından zengin, geniş ve kirlenmemiş Iğdır Ovası, tarım ve hayvancılığa dayalı yatırımlar için önemli avantajlar teşkil etmektedir.
İlimizin toplam 358.800 hektar alanın % 33'ü tarım arazisi, % 40,9'u çayır ve mera arazisi, % 0,6'sı ormanlık ve fundalık arazi, % 25,5'i ise tarım dışı arazi niteliğindedir.
İLİMİZİN EĞİTİM DURUMU
İl genelinde 4 anaokulu, 100 anasınıfı, 153 ilköğretim, 18 ortaöğretim okulu, 11 bağlı kurum mevcuttur.
47.553 öğrencinin bulunduğu ilimizde, 1870 öğretmen ve 1301 derslik bulunmaktadır. İlimizde 2005 yılına kadar mevcut derslik sayısı 1085 iken, 2005-2008 yılları arasında yapılan yatırımlarla 1301 dersliğe ulaşılmıştır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin ilimizde gerçekleştireceği yatırım programı çerçevesinde derslik başına düşen öğrenci sayınsının 30 olması hedeflenmektedir. İlimizde okulu bulunmayan bölgelerdeki 1873 öğrenci YİBO'lara yerleştirilerek eğitimleri sağlanmaktadır. Barınma sıkıntısından dolayı ortaöğretime devam edemeyen öğrencilere yurt imkânı sağlanmış olup 609 kız, 548 erkek toplam 1157 öğrenci yurtlarda barınmaktadır. İlimizdeki tüm okullarda bilgisayar bulunmaktadır. Alt yapısı uygun olan 71 ilköğretim okulumuzdan 54 ünde bilgisayar teknolojisi sınıfı mevcuttur. Bilgisayar teknolojisi sınıfı bulunmayan 17 okulumuz için çalışmalar devam etmektedir. Mevcut 18 Ortaöğretim kurumumuzun 16 sında bilgisayar teknolojisi sınıfı mevcut olup, 2 okulumuz için kurulum çalışmaları devam etmektedir.
Milli Eğitim bakanlığının, Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirme çalışmaları çerçevesinde köylerimizde kullanılmayan lojman, köy evi, sağlık ocağı ve sağlık evleri onarılarak eğitime kazandırma çalışmaları devam etmektedir.
Üsküdar Belediyesi ile Valiliğimiz arasında yapılan protokol çerçevesinde, ilimizde 4 mobil Anaokulu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteği ile eğitime başlamıştır.Iğdır okuyor kampanyası çerçevesinde hedeflenen 50 bin adet kitaptan 27 bin adet kitap temin edilmiş ve okullara dağıtılmıştır. Sosyal Etkinlikler çerçevesinde Cumhuriyet Eğitim Gezileri düzenlenmiş ve ilimizden, 220 Öğrenci değişik İllere gönderilmiştir. Nevruz Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde de İstanbul/Üsküdar'dan 115 öğrenci ilimizde misafir edilmiştir.
Sportif faaliyetler çerçevesinde okullarımız Türkiye genelinde yapılan turnuvalara katılmış, 5 gurup birinciliği, 2 grup ikinciliği, 3 grup üçüncülüğü alınmıştır. Türkiye geneli halk oyunları yarışmalarında 1 grup birinciliğimiz mevcuttur.Yaygın eğitim faaliyetleri ile 115 okuma yazma, 277 sosyal ve kültürel, 187 mesleki ve teknik kurs açılmış olup 10248 vatandaşa ulaşılmıştır. ¢ Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan AB Proje Koordinasyon Merkezi rehberliğinde ilimiz okulları birçok proje başvurusunda bulunmuşlardır. Bu projelerden Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırlamış olduğu proje çerçevesinde Milli Eğitim Müdürü ile beraber sekiz yönetici ve öğretmen İspanyada incelemelerde bulunmuşlardır. Ayrıca 2007-2008 eğitim öğretim yılında 5 Proje başvurusu yapılmış olup ulusal ajans tarafından projeler değerlendirilmektedir. Erciyes üniversitesi işbirliği ile Yaycı Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda "Beslenme Dostu Okul Projesi" yürütülmektedir. Dünyada ilk kez ilimizde uygulanan projenin hedefi, çocuklarda yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek, sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde "Beslenme Dostu Okul Projesi" Iğdır geneline yaygınlaştırılacaktır. İlimizde kırsal kesimde yaşayan ailelerin yaylacılık yapmaları sebebi ile öğrenci devamsızlığı sorunu yaşanmaktadır. Bölgemizde ekonomik istihdam yeterli olmadığından mevcut sorunun giderilmesi güçlük arz etmektedir. Yaylacılık ve Hayvancılığa alternatif olacak iş imkânları yaratılması durumunda bu sorun giderilecektir. Barınma probleminden dolayı okula devam edemeyen kız çocuklarının orta öğretime devamlarının sağlanması ve okullaşma oranlarının yükseltilmesi için yeni yurtların yapılarak hizmete sokulması gerekmektedir. Bölgemizde diğer bölgelerden farklılık gösteren önemli konulardan bir tanesi de, okula başlayan öğrencilerin dil sorunudur. Bölgede okul öncesi eğitimin yoğunlaştırılarak, birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin dil sorununu çözmek ve böylece diğer bölgelerdeki öğrencilerle aralarında ki eşitsizliği ortadan kaldırmak gerekir.
İLİMİZİN TURİZM İLE İLGİLİ DURUMUNU KISACA DEĞERLENDİRMEK GEREKİR İSE;
Büyük bir kısmı ilimiz sınırları içerisinde yer alan Büyük ve Küçük Ağrı dağları; kayak sporu, kamp turizmi, foto safari, dağ yürüyüşü, dağcılık ve inanç turizmi gibi alanlarda büyük bir potansiyele sahiptir.
İLİMİZDEKİ DUBLE YOL VE KÖYDES ÇALIŞMALARI
İlimizde 2007 yılı sonuna kadar toplam 89 km. bölünmüş yol tamamlanmıştır. İl Özel İdaremizin de ödenek ve iş makinesi desteği verdiği çalışmalarda 2008 yılında da 60 km. bölünmüş yol yapımı planlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
Hükümetimizin susuz ve yolsuz köy kalmayacak parolası ile başlattığı ve ilimizde de başarılı bir şekilde uygulanan KÖYDES projesi ile 2007 yılı sonu itibarı ile 523 km. asfalt, 242 km stabilize kaplama yol, 114.000 m2 beton parke yol, 55 köyün şebekeli içme suyu ve 6 köyün kanalizasyon şebekesi tamamlanmış, susuz ve yolsuz köyümüz kalmamıştır.
Ayrıca alansal büyüklük olarak Türkiye'nin en büyük ikinci Rüzgar Erozyonuna maruz kalan Aralık İlçemizdeki sahada KÖYDES ve Avrupa Birliği hibe fonundan sağlanan ödenekler ile 3800 dekarlık alanda rüzgar erozyonunu önleme çalışmaları tamamlanmıştır.
İLİMİZİN TİCARET DURUMU
Iğdır İran arasında bulunan ve hukuken açık ancak fiilen kapalı olan Boralan Sınır Kapısı ile Ermenistan'a açılan Alican sınır kapısının kapalı durumda olması, Iğdır ilinin ticaretini olumsuz yönde etkilemektedir.
Iğdır Nahcıvan arasında bulunan Dilucu sınır kapısı, Türkiye'nin Türk Cumhuriyetlerine açılan penceresi olmasının yanında ticari hayatta da önemli bir çekim merkezi durumdadır. Iğdır'dan ithalat ve ihracat yapılan ülkelerin başında Azerbaycan, Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti ve İran gelmektedir.
İLİMİZİN SANAYİ YAPISI
İlimizde büyük ölçekte sanayi tesisi bulunmamak ile birlikte, imalat sanayi yalnızca KOBİ niteliğindedir. İlimiz sanayisi yeterince gelişmemiş olup, ildeki ekonomik yapı tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
İlimizdeki sanayileşmenin düzenli, planlı ve toplu bir şekilde gelişmesini sağlamak amacı ile merkezde bulunan Çalpala mevkiindeki 200 hektar alan Organize Sanayi Bölgesi için tahsis edilmiştir. Şu anda yapım aşamasında olan Organize Sanayi Projesi içerisinde 106 sanayi parseli bulunmaktadır. Bu parsellerden 9 tanesi gıda ve yem fabrikası üretim tesisleri için ön bedelsiz olarak tahsis edilmiştir.
Tarım Sektöründe :
- Organik Tarım ürünleri
- Meyvecilik ve meyve fidanı üretimi
- Süs bitkisi yetiştiriciliği
- Seracılık
- Yağlık Bitkiler ile Yağlık ve silajlık mısır üretimi
- Yem bitkileri üretimi
- Tohum üretimi olarak sıralanabilir.
Hayvancılık Sektöründe :
- Besicilik ve damızlık süt inekçiliği
- Arıcılık
- Et ve yumurta tavukçuluğu
- Alabalık üretimi değerlendirilebilir.
İmalat Sanayi Sektöründe ise :
- Pastörize süt ve süt mamulleri üretimi
- Meyve suyu ve komposto üretimi
- Meyve ve Sebze kurutma
- Salça, turşu, reçel ve marmelat üretimi
- Helva, lokum ve reçel üretimi
- Bisküvi ve gofret üretimi
- Patates cipsi, patates nişastası ve mısır çerezi üretimi
- Öğütülmüş tahıl ürünleri üretimi
- Bitkisel ve hayvansal yağ imalathaneleri
- Arı ürünleri ve paketleme tesisleri
- Et ve et mamulleri üretimi
- Yem üreti
- Deri işleme
- Yün iplik üretimi
- Paketleme tesisleri
- El halıcılığı ve battaniye üretimi ve
- Tekstil imalathaneleri olarak sıralanabilir.
İLİMİZDEKİ YATIRIM FAALİYETLERİNİN İVME KAZANMASI İÇİN DE;
- Iğdır Havaalanı inşaatının tamamlanması
- Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesi,
- Iran-Erzurum doğal gaz boru hattından ilimize doğal gaz verilmesi ,
- Kars-Iğdır-Nahcıvan demir yolu bağlantısının yapılması,
- Boralan sınır kapısının açılması ,
- Ağrı dağının turizme açılması,
-TİGEM'e bağlı Kazım Karabekir Tarım İşletmesindeki 187.116 dekar kullanılabilir tarım arazisinin özel sektör yatırımlarına sunulması ,
-Coğrafi pazarın genişlemesi amacı ile Türk Cumhuriyetlerine genel açılımın sağlanması gerekir.
SON OLARAK İLİMİZİN GÜÇLÜ YÖNLERİ OLAN;
- Coğrafi konumu,
- Mikroklima iklim yapısı,
- Coğrafi Pazar üstünlüğü ve talep varlığı düzeyi,
- Verimli toprak yapısı ve sulama imkanları,
- Genç iş gücü varlığı ve iş gücü maliyetinin düşüklüğü,
- Ürün çeşitliliği,
- Turizm varlıkları,
- Tarım ve hayvancılık potansiyeli ve buna dayalı sanayi ham maddesi varlığı,
- Kazım Karabekir Tarım İşletmesinin varlığı ve organik tarıma uygunluğu,
- Ticaret kültürü,
- Kalkınmada öncelikli bölge kapsamında olması ve teşvik uygulamaları yatırımlar için büyük avantajlar sağlamaktadır.
Yüzölçümüne oranla ilimiz, Türkiye'nin akarsu bakımından zengin illerinden biridir. Aras ve Karasu nehirleri ilimizin önemli akarsularındadır.
İlimiz, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almasına rağmen ılıman iklim yapısına sahiptir. Iğdır Ovasında, mikroklima iklim özelliği nedeni ile turunçgiller dışında her türlü meyve, sebze, ve endüstriyel bitkiler yetiştirilebilmektedir.
İlimizin ekonomik yapısını başta tarım, sonrasında ise hayvancılık ve ticaret oluşturmaktadır. Organik madde açısından zengin, geniş ve kirlenmemiş Iğdır Ovası, tarım ve hayvancılığa dayalı yatırımlar için önemli avantajlar teşkil etmektedir.
İlimizin toplam 358.800 hektar alanın % 33'ü tarım arazisi, % 40,9'u çayır ve mera arazisi, % 0,6'sı ormanlık ve fundalık arazi, % 25,5'i ise tarım dışı arazi niteliğindedir.
İLİMİZİN EĞİTİM DURUMU
İl genelinde 4 anaokulu, 100 anasınıfı, 153 ilköğretim, 18 ortaöğretim okulu, 11 bağlı kurum mevcuttur.
47.553 öğrencinin bulunduğu ilimizde, 1870 öğretmen ve 1301 derslik bulunmaktadır. İlimizde 2005 yılına kadar mevcut derslik sayısı 1085 iken, 2005-2008 yılları arasında yapılan yatırımlarla 1301 dersliğe ulaşılmıştır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin ilimizde gerçekleştireceği yatırım programı çerçevesinde derslik başına düşen öğrenci sayınsının 30 olması hedeflenmektedir. İlimizde okulu bulunmayan bölgelerdeki 1873 öğrenci YİBO'lara yerleştirilerek eğitimleri sağlanmaktadır. Barınma sıkıntısından dolayı ortaöğretime devam edemeyen öğrencilere yurt imkânı sağlanmış olup 609 kız, 548 erkek toplam 1157 öğrenci yurtlarda barınmaktadır. İlimizdeki tüm okullarda bilgisayar bulunmaktadır. Alt yapısı uygun olan 71 ilköğretim okulumuzdan 54 ünde bilgisayar teknolojisi sınıfı mevcuttur. Bilgisayar teknolojisi sınıfı bulunmayan 17 okulumuz için çalışmalar devam etmektedir. Mevcut 18 Ortaöğretim kurumumuzun 16 sında bilgisayar teknolojisi sınıfı mevcut olup, 2 okulumuz için kurulum çalışmaları devam etmektedir.
Milli Eğitim bakanlığının, Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirme çalışmaları çerçevesinde köylerimizde kullanılmayan lojman, köy evi, sağlık ocağı ve sağlık evleri onarılarak eğitime kazandırma çalışmaları devam etmektedir.
Üsküdar Belediyesi ile Valiliğimiz arasında yapılan protokol çerçevesinde, ilimizde 4 mobil Anaokulu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteği ile eğitime başlamıştır.Iğdır okuyor kampanyası çerçevesinde hedeflenen 50 bin adet kitaptan 27 bin adet kitap temin edilmiş ve okullara dağıtılmıştır. Sosyal Etkinlikler çerçevesinde Cumhuriyet Eğitim Gezileri düzenlenmiş ve ilimizden, 220 Öğrenci değişik İllere gönderilmiştir. Nevruz Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde de İstanbul/Üsküdar'dan 115 öğrenci ilimizde misafir edilmiştir.
Sportif faaliyetler çerçevesinde okullarımız Türkiye genelinde yapılan turnuvalara katılmış, 5 gurup birinciliği, 2 grup ikinciliği, 3 grup üçüncülüğü alınmıştır. Türkiye geneli halk oyunları yarışmalarında 1 grup birinciliğimiz mevcuttur.Yaygın eğitim faaliyetleri ile 115 okuma yazma, 277 sosyal ve kültürel, 187 mesleki ve teknik kurs açılmış olup 10248 vatandaşa ulaşılmıştır. ¢ Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan AB Proje Koordinasyon Merkezi rehberliğinde ilimiz okulları birçok proje başvurusunda bulunmuşlardır. Bu projelerden Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırlamış olduğu proje çerçevesinde Milli Eğitim Müdürü ile beraber sekiz yönetici ve öğretmen İspanyada incelemelerde bulunmuşlardır. Ayrıca 2007-2008 eğitim öğretim yılında 5 Proje başvurusu yapılmış olup ulusal ajans tarafından projeler değerlendirilmektedir. Erciyes üniversitesi işbirliği ile Yaycı Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda "Beslenme Dostu Okul Projesi" yürütülmektedir. Dünyada ilk kez ilimizde uygulanan projenin hedefi, çocuklarda yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek, sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde "Beslenme Dostu Okul Projesi" Iğdır geneline yaygınlaştırılacaktır. İlimizde kırsal kesimde yaşayan ailelerin yaylacılık yapmaları sebebi ile öğrenci devamsızlığı sorunu yaşanmaktadır. Bölgemizde ekonomik istihdam yeterli olmadığından mevcut sorunun giderilmesi güçlük arz etmektedir. Yaylacılık ve Hayvancılığa alternatif olacak iş imkânları yaratılması durumunda bu sorun giderilecektir. Barınma probleminden dolayı okula devam edemeyen kız çocuklarının orta öğretime devamlarının sağlanması ve okullaşma oranlarının yükseltilmesi için yeni yurtların yapılarak hizmete sokulması gerekmektedir. Bölgemizde diğer bölgelerden farklılık gösteren önemli konulardan bir tanesi de, okula başlayan öğrencilerin dil sorunudur. Bölgede okul öncesi eğitimin yoğunlaştırılarak, birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin dil sorununu çözmek ve böylece diğer bölgelerdeki öğrencilerle aralarında ki eşitsizliği ortadan kaldırmak gerekir.
İLİMİZİN TURİZM İLE İLGİLİ DURUMUNU KISACA DEĞERLENDİRMEK GEREKİR İSE;
Büyük bir kısmı ilimiz sınırları içerisinde yer alan Büyük ve Küçük Ağrı dağları; kayak sporu, kamp turizmi, foto safari, dağ yürüyüşü, dağcılık ve inanç turizmi gibi alanlarda büyük bir potansiyele sahiptir.
İLİMİZDEKİ DUBLE YOL VE KÖYDES ÇALIŞMALARI
İlimizde 2007 yılı sonuna kadar toplam 89 km. bölünmüş yol tamamlanmıştır. İl Özel İdaremizin de ödenek ve iş makinesi desteği verdiği çalışmalarda 2008 yılında da 60 km. bölünmüş yol yapımı planlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
Hükümetimizin susuz ve yolsuz köy kalmayacak parolası ile başlattığı ve ilimizde de başarılı bir şekilde uygulanan KÖYDES projesi ile 2007 yılı sonu itibarı ile 523 km. asfalt, 242 km stabilize kaplama yol, 114.000 m2 beton parke yol, 55 köyün şebekeli içme suyu ve 6 köyün kanalizasyon şebekesi tamamlanmış, susuz ve yolsuz köyümüz kalmamıştır.
Ayrıca alansal büyüklük olarak Türkiye'nin en büyük ikinci Rüzgar Erozyonuna maruz kalan Aralık İlçemizdeki sahada KÖYDES ve Avrupa Birliği hibe fonundan sağlanan ödenekler ile 3800 dekarlık alanda rüzgar erozyonunu önleme çalışmaları tamamlanmıştır.
İLİMİZİN TİCARET DURUMU
Iğdır İran arasında bulunan ve hukuken açık ancak fiilen kapalı olan Boralan Sınır Kapısı ile Ermenistan'a açılan Alican sınır kapısının kapalı durumda olması, Iğdır ilinin ticaretini olumsuz yönde etkilemektedir.
Iğdır Nahcıvan arasında bulunan Dilucu sınır kapısı, Türkiye'nin Türk Cumhuriyetlerine açılan penceresi olmasının yanında ticari hayatta da önemli bir çekim merkezi durumdadır. Iğdır'dan ithalat ve ihracat yapılan ülkelerin başında Azerbaycan, Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti ve İran gelmektedir.
İLİMİZİN SANAYİ YAPISI
İlimizde büyük ölçekte sanayi tesisi bulunmamak ile birlikte, imalat sanayi yalnızca KOBİ niteliğindedir. İlimiz sanayisi yeterince gelişmemiş olup, ildeki ekonomik yapı tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
İlimizdeki sanayileşmenin düzenli, planlı ve toplu bir şekilde gelişmesini sağlamak amacı ile merkezde bulunan Çalpala mevkiindeki 200 hektar alan Organize Sanayi Bölgesi için tahsis edilmiştir. Şu anda yapım aşamasında olan Organize Sanayi Projesi içerisinde 106 sanayi parseli bulunmaktadır. Bu parsellerden 9 tanesi gıda ve yem fabrikası üretim tesisleri için ön bedelsiz olarak tahsis edilmiştir.
Tarım Sektöründe :
- Organik Tarım ürünleri
- Meyvecilik ve meyve fidanı üretimi
- Süs bitkisi yetiştiriciliği
- Seracılık
- Yağlık Bitkiler ile Yağlık ve silajlık mısır üretimi
- Yem bitkileri üretimi
- Tohum üretimi olarak sıralanabilir.
Hayvancılık Sektöründe :
- Besicilik ve damızlık süt inekçiliği
- Arıcılık
- Et ve yumurta tavukçuluğu
- Alabalık üretimi değerlendirilebilir.
İmalat Sanayi Sektöründe ise :
- Pastörize süt ve süt mamulleri üretimi
- Meyve suyu ve komposto üretimi
- Meyve ve Sebze kurutma
- Salça, turşu, reçel ve marmelat üretimi
- Helva, lokum ve reçel üretimi
- Bisküvi ve gofret üretimi
- Patates cipsi, patates nişastası ve mısır çerezi üretimi
- Öğütülmüş tahıl ürünleri üretimi
- Bitkisel ve hayvansal yağ imalathaneleri
- Arı ürünleri ve paketleme tesisleri
- Et ve et mamulleri üretimi
- Yem üreti
- Deri işleme
- Yün iplik üretimi
- Paketleme tesisleri
- El halıcılığı ve battaniye üretimi ve
- Tekstil imalathaneleri olarak sıralanabilir.
İLİMİZDEKİ YATIRIM FAALİYETLERİNİN İVME KAZANMASI İÇİN DE;
- Iğdır Havaalanı inşaatının tamamlanması
- Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesi,
- Iran-Erzurum doğal gaz boru hattından ilimize doğal gaz verilmesi ,
- Kars-Iğdır-Nahcıvan demir yolu bağlantısının yapılması,
- Boralan sınır kapısının açılması ,
- Ağrı dağının turizme açılması,
-TİGEM'e bağlı Kazım Karabekir Tarım İşletmesindeki 187.116 dekar kullanılabilir tarım arazisinin özel sektör yatırımlarına sunulması ,
-Coğrafi pazarın genişlemesi amacı ile Türk Cumhuriyetlerine genel açılımın sağlanması gerekir.
SON OLARAK İLİMİZİN GÜÇLÜ YÖNLERİ OLAN;
- Coğrafi konumu,
- Mikroklima iklim yapısı,
- Coğrafi Pazar üstünlüğü ve talep varlığı düzeyi,
- Verimli toprak yapısı ve sulama imkanları,
- Genç iş gücü varlığı ve iş gücü maliyetinin düşüklüğü,
- Ürün çeşitliliği,
- Turizm varlıkları,
- Tarım ve hayvancılık potansiyeli ve buna dayalı sanayi ham maddesi varlığı,
- Kazım Karabekir Tarım İşletmesinin varlığı ve organik tarıma uygunluğu,
- Ticaret kültürü,
- Kalkınmada öncelikli bölge kapsamında olması ve teşvik uygulamaları yatırımlar için büyük avantajlar sağlamaktadır.