Hazar Denizinden Gelen Balık Iğdır'da Yakalandı

Tarih : 2012-10-27 / Kategori : Gündem

Hazar Denizinden Gelen Balık Iğdır'da Yakalandı

Hzar Denizi’nden Aras Nehri’nde 600 Kilometre Ters Yönde Yüzen Balık, Iğdır’da Avlandı.

Hazar Denizi’ne dökülen Aras Nehri’nde ters yönde yaklaşık 600 kilometre yüzerek Iğdır’a gelen hem tatlı, hem de tuzlu suda yaşayabilen Mersin Morinası balığı, 44 yaşındaki Ali Gül’ün oltasına yakalandı.
Hazar Denizi’ne dökülen Aras Nehri’nde ters yönde yaklaşık 600 kilometre yüzerek Iğdır’a gelen hem tatlı, hem de tuzlu suda yaşayabilen Mersin Morinası balığı, 44 yaşındaki Ali Gül’ün oltasına yakalandı. İlk kez gördüğü ve yılana benzettiği Mersin morinasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne götüren Ali Gül, “Yakaladığım balık beni şaşırttı” dedi.
Aralık İlçesi’ne bağlı Yukarı Çiftlik Köyü’nde oturan Ali Gül, Aras Nehri’nin kıyısında olta ile balık avlamaya başladı. Şimdiye kadar çok değişik türde balık avladığını belirten Gül, yılana benzettiği balığın oltaya takıldığını görünce şaşırdı. Avlandıktan kısa bir süre sonra ölen 60 santimetre uzunluğunda ve 2 kilo ağırlığındaki balığı bir kovanın içine koyan Gül, “Yıllardan beri Aras’ta avlanırım. İlk kez böyle bir balık avladım” diye konuştu.
Ali Gül, balığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü’nde götürerek, Su Ürünleri Mühendisi Murat Özkan’a gösterdi. Bu tür balıkların sonbahar mevsiminde avlanmasının yasak olduğunu belirten Murat Özkan, şöyle dedi:
“Mersin Morinası (Huso huso) tuzlu suda yaşar ve yumurtlamak için denizden ırmaklara geçer. Balığın Hazar Denizi’nden Aras Nehri’ne geldiğini tahmin ediyoruz. Yumurtasından havyar yapılan Mersin balıkları çok ‘ilkel’ hayvandır. İskeletleri kısmen kemikleşmiştir. Yan taraflarında beş sıralı dizili olan büyük pullar vardır. Kuyrukları asimetriktir, ağızları aşağıya yönelmiş ve gerekli olduğunda çenelerini dışarıya çıkarabilirler. 4 bıyıkları vardır. Bunlarla suyun dibinde yem arayabilirler. Bazı mersin balıkları 5 metre uzunluğa ulaşabilirler ve bu yüzden en büyük tatlı su balıklarıdır.”
Bingöl Dağın’ın kuzeyinde doğan Aras Nehri, 548 kilometre sonra Ermenistan sınırını çizerek doğduğu topraklara veda ediyor. Türkiye- Ermenistan ve Türkiye- Nahcivan, İran- Ermenistan sınırlarını çizerek Azerbaycan’da Kura nehri ile birleşen Aras Nehri, 622 kilometre sonra Rusya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Kazakistan’ın ortak gölü olarak bilinen Hazar denizine dökülüyor.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.