Iğdır'da Muharrem Ayı

Tarih : 2012-11-26 / Kategori : Gündem

Iğdır'da Muharrem Ayı

            Hz. Hüseyin şehit edilişinin 1374. Yılın da Iğdır ve çevresinde anıldı.
                  Peygamber efendimizin torunu imam Hüseyin’in Kerbela da 71 yakını ile birlikte Yezit ve adamları tarafından şehit edilişinin 1374. yıldönümü Iğdır ve çevresinde bir kez daha gözyaşları ile anıldı.
                 Iğdır ilinde muharrem ayının girmesiyle birlikte İl de yaşayan Caferi mezhebine mensup vatandaşların 2 ay sürecek olan yası devam ederken muharrem ayının 10. günü yani aşure günü Hz. Hüseyin’in Kerbela da Yezit  tarafından şehit edildiği gün aşura günü nedeniyle Iğdır da Caferilere ait bütün camileri dolduran binlerce kişi Hz. Hüseyin için ağıt yakıp gözyaşı akıttılar.
           Camilerdeki bu ağıtlar hoparlörler den yayınlandı. 12 ile
20 kişiden oluşan siyahlar giymiş gençler desteler oluşturarak
zincirle sırtlarını dövdü, sinelerini yumrukladılar. Caferi ve Sünni mezhebine mensup vatandaşlar özellikle kadınlar "Kasım otağı denilen" beşiğin altından geçip adak olarak beşiğe başörtü bağladılar para attılar. İhsan olarak şerbet, çikolata, pasta dağıttılar, bazı kişiler aşura için il dışından gelen misafirler için ihsan yemeği dağıttılar. İş yerleri açılmadı. Şehirlerarası otobüsler  öğlene kadar çalışmadı. Sabah erken saatlerde camileri dolduran vatandaşlar Hz. Hüseyin için gözyaşı döktü. Cami imamları tarafından okunan Kuran-ı Kerim dinlendi, deste gurupları zincir vurarak mezarlığa doğru yürüdüler.. İhsanlar dağıtıldı.
               
    Saat 9.00 da asri mezarlığa binlerce insan gitmeye başladı..Mezarlıkta toplanan binlerce insan Hz. Hüseyin için burada ağıtlar yakmaya başladılar yas tuttular. Caferiler  Kan akıtmak yerine Kızılay’a kan bağışında bulundular. Dini hocalar mezarlıkta önce Kuranı Kerim okudular sonra Hz.Hüseyn'in özelliğini İslam’ı yaşatmak için verdiği mücadeleyi Yezit tarafından uğradığı eziyeti, vahşeti anlattılar.
    Konu ile ilgili olarak bir konuşma yapan Ehli Beyt  Alimler derneği din hocası Aslan Başaran,Yıllardır yas
geleneğimiz sürüyor. Burada toplanan binlerce insan Hz. Hüseyine olan sevgilerinden dolayıdır.Ehlibeytin yaşadıklarını unutmuyoruz Hz.Hüseyin'e layık olmaya çalışıyoruz Türkiye de bulunan Caferiler muharremliği matem ayı olarak bilirler 60 gün içinde neşeli eğlenceli işler yapmazlar 60 gün içinde Hz. Hüseyinin yaşadığı eziyeti camilerde anlatırız. Halk Hz. Hüseyin ne yapmıştır bilir niçin ne uğruna şehit olmuştur öğrenir Hz. Hüseyin aşkını içinde duyanlar destelerde zincirle dövünüyorlar ağlıyorlar peygamber efendimizin biricik torunu Hz.Hüseyini Caferiler olarak yüreğimizde hissediyoruz yıllar önce meydana gelen bu olayı ehlibeyt dostları olarak yıllardır yaşatıyoruz yaşatacağız da Öncelikle bu mübarek kıyam hakkında konuşmak için önce İmam Hüseyin’i tanımalıyız. Aynı şekilde Yezid’i de hakkıyla tanımalıyız ki ikisi arasında geçen bu olayı hem adil bir şekilde değerlendirelim, hem de kıyamın mesajlarını alabilelim. Müslüman olduğumuz için olayı Kur’an ve Sünnet çizgisinde değerlendirmemiz gerekir. İmam Hüseyin 124 bin peygamberin sonuncusu ve efendisi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.a) torunudur. O hazretin soyunun devam ettiricisidir. Çünkü buyurmuş ki her peygamberin soyu kendinden devam etti benim soyum Ali b. Ebutalip (a.s) ile devam edecektir. İmam Hüseyin o kimsedir ki namazda ona selam göndermesen namazın batıldır. İmam Hüseyin Allah’ın temizlemesiyle tertemiz kılınmış bir zattır. Ahzab, 33.İmam Hüseyin, itaati Allah tarafından müminlere farz kılınmış bir zattır. İmam Hüseyin her Müslüman’ın imanının karşılığıdır. Müslüman ve mümin olmanın karşılığı imam Hüseyin’i sevmektir buna göre de onu sevmeyenin imanı ve İslam’ı doğru değildir.İmam Hüseyin Allah Resulü’nün bize bıraktığı iki emanetten biridir.İmam Hüseyin kurtuluş gemisi ve hidayet meşalesidir.İmam Hüseyin Nuh’un gemisi gibidir, ona binen kurtulur, terk eden ise garg olur. Yezit Kimdir?Yezit Resulullah’ın düşmanı, Bedir, Uhut ve Handek savaşlarında küfür ordusunu komuta eden, Peygamber’in, Allah’ın evini ziyaret etmesini engelleyen Hüdeybiyye barışı yapmaya mecbur eden, Mekke fethinden sonra canını kurtarmak için zahiren İslam’ı kabul eden, Kur’an’da lanetlenmiş ağacın kökü olan Ebu Süfyan’ın torunu, ciğer yiyen Hint’den olma Muaviye’nin oğludur. Muaviye, Allah Resulü’nün (s.a.a) karnı doymasın diye lanetlediği kimsedir.Yezit, Muaviye vs. Allah Resulü’nün (s.a.a) iktidarı kendilerine haram kıldığı kimsedirler. Bir diğer konu İmam’ın katillerinin lanetlenmesidir. Bu konuda da Kur’an şöyle buyurmaktadır: :”Kuşkusuz Allah ve Peygamberini incitenlere, dünya ve ahirette Allah lanet etmiş ve onlara aşağılayıcı bir azap hazırlamıştır.” Ahzab, 57. Resulullah Buyurmuş ki:”Hüseyin benden ben de Hüseyindenim”. Buna göre Hüseyin’i (a.s) inciten Resulullah’ı, Resulullah’ı inciten Allah’ı incitmiştir. Bunu yapan da dünya ve ahret Allah’ın lanetini hak etmiştir. Allah ve Resülünün hükmü buyken birileri yersiz olarak Allah, Resulullah ve din düşmanlarını savunuyorlar.
    Son olarak arz edeceğim konu şu İmam Hüseyin’i ve hedefini benimsemeli, Yezit ve Yezid’in de davasını çok iyi tanıyıp ondan uzak durmalıyız. İslam’dan taviz verilmez her kes Allah’ın dini önünde eşittir. Her kes için ölçü kutsal İslam dini ve İslam öğretileridir."dedi.
               Daha sonrada Dini Hoca Hidayet Yalçın,Hz.Hüseyin için neden yas tutuğunu anlatarak şunları söyledi:” Var olmanın bilincini canı ile yok olmanın körlüğüne tercih eden en büyük şahit Hüseyin sana selam olsun.Ölümü zillete ve esarete tercih eden büyük şahadet öğretmeni Hüseyin sana selam olsun.Biz bugün Hüseyin’e ağlıyoruz. Resulullahın daha ilk dünyaya geldiği sırada göz yaşlarına boğduğu Hüseyni, omuzlarında büyütüp Hüseyin bendendir bende Hüseynidenim dediği Hüseyne ağlıyoruz. Hz. Hüseyni şehit edenler  Nurdan kaçan yarasalar, Bedir ve Uhutların, Hendek, eyber ve Huneynlerin intikam hırsı ile kavrulan Hz.Hamza’nın ciğerleri ile yüreklerini serinletmeyen hak ve hakikatin düşmanları Hz. Hüseyni şehit ettiler.Aşura insanlık tarihinin kendinde özetleyen şahadet günüdür. Şehitler günüdür. Dün Kerbelada olanlar bugün Gazze de olmaktadır. Gazze küçük Kerbela dır.Bir bucuk milyar Müslüman’ın  iki milyon siyonistin üstesinden gelememesinin temelinde aşurayı hakkıyla tanımamsı yatmaktadır.Hüseyni hakkıyla tanıyan bir avuç Hizbullah kahramanı  bu alçak Siyonistlerin haddini bildirip  Lübnan dan dışarı atmıştır.”
Saat 12.00 de mezarlıktaki Aşura anma törenleri sona erdi.böylece 10 gün boyunca devam eden zincirle dövünme olayı da sona ermiş oldu. Bilindiği gibi İki ay sürecek olan yas 10 gün önce muharrem ayının girmesiyle birlikte başlamıştı yas boyunca Caferi mezhebine mensup vatandaşlar düğün, eğlence yapmayacak camilerde evlerde Hz.Hüseyin için mersiye okutup dinleyecek ağlayacak kuranı kerim okutup ihsan dağıtacaklar. Peygamber efendimizin torunu olan Hz. Hüseyin ve yakınlarının 1374.yıl önce Kerbela denilen yerde yezit tarafından günlerce susuz ve aç bırakılarak şehit edilmesi nedeniyle Caferi vatandaşlar bu acılı günü unutmamışlar her yıl muharrem muharrem ayı ile birlikte aşura gününe kadar gençlerden oluşan 12 kişilik guruplar zincirle sırtlarına vurmakta,yumrukla göğüslerini yumruklamaktadırlar.Aşure günü de cami avlusunda toplanıp binlerce insan hançerle alınlarını vurup kan akıtmakta "ya Hüseyin ya Hüseyin "nidalarıyla ağlamaktadırlar.  İşte iki aya sürecek olan yas ayı Iğdır ve ona Bağlı Tuzluca, Aralık,kara koyunlu ilçelerinde devam ediyor. Camileri dolduran insanlar HZ.Hüseyin ve yakınlarının yaşadığı acıları,zülmü dinlemekte ona göz yaşı akıtmaktadır.Kimileri ise yumrukla göğsünü dövmekte Hz.Hüseyin çektiği acıları biraz yaşamak istemekteler.
              Hz.Hüseyni anma törenleri nedeniyle emniyet geniş  tedbirler aldı. Asri mezarlığa giden yollar trafiğe kapatıldı.fırınlar ekmek çıkarmadı.Merkeze bağlı Hakmehmet köyünde ,Aralık Tuzluca Kars ili ve çevresinde de anma törenleri yapıldı. Dini hocaların almış olduğu alınlar çizilip kan akıtılmayacak kararına rağmen merkez Hakmehmet köyünde ve asri mezarlıkta alınlar çizilip kan akıtıldı aşura törenleri, bazı küçük çocuklar kayıp oldu. anaos edildi.
    Asri mezarlıkta ise isteyen vatandaşlar Erzurum Kızılay kan merkezinin kurduğu çadıra giderek kan verdiler. 700 ünite kan toplanması bekleniyor. Daha sonra 30 binden fazla insan mezarlıktan dağılarak evlerine gittiler. Hz. Hüseyni anma töreni de sona erdi.
    Törene Iğdır Valisi Ahmet Pek, Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ, İl Jandarma Alay komutanı Erdem Yılmaz, İl Müftüsü Cüneyt  Kulaz, Ehlibeyt Alimler derneği başkanı Veli Beder ve dini hocaları vatandaşlar katıldı..

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.