Iğdır'ın Gelişen Yüzü Iğdır Ticaret ve Sanayi Odasının Açılış Töreni ve Kamil Arslan

Tarih : 2013-02-26 / Kategori : Kültür & Sanat

Iğdır'ın Gelişen Yüzü Iğdır Ticaret ve Sanayi Odasının Açılış Töreni ve Kamil Arslan

    Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası yeni hizmet binası TOBB Başkanı Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile görkemli bir törenle açıldı. Törene İlimiz valisi Sn. Ahmet Pek, Belediye Başkan vekilimiz, Üniversite Rektör vekili, bir önceki  valimiz Sn. Amir Çicek, Milletvekilleri, çeşitli İllerde faaliyet gösteren çok sayıda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Yerel yöneticiler, basın mensupları ve Iğdır halkı katıldı.
    Tören de Sn. Kamil Arslan, Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Sn. Ahmet Pek birer konuşma yaptı.
    Iğdır’ımızın böyle modern hizmet binasına kavuşmasından herkes gibi ben de gurur duydum. Başta Kamil Arslan olmak üzere emeğe geçenlerin eline sağlık.
    Törende yapılan konuşmaları basından zaten takip edeceksiniz ben  bu vesile ile ; Iğdır Ticaret Odası Başkanlığını 2 dönemdir sürdüren ve yeni dönemde  de Başkanlık için yeniden aday olan KAMİL ARSLAN ‘ı daha yakından tanıyalım istedim.
    Hedefleri, amaçları nelerdir ? 2 dönemde neler yaptı, Başkanlığı yeniden kazanması halinde, neler yapacak?
    Aslına bakarsanız Kamil Arslan Iğdır’da ilklerin adamı, onun Başkan olmasına kadar geçen döneme baktığımızda Iğdır Ticaret Odası Başkanlığ, pasif, formalite bir görev gibi kabul görüyordu. Kamil Başkan görevi süresince Başkanlığı, öyle aktif bir hale getirdi ki, şimdi Ticaret Odası Başkanlığı seçimleri adeta bir yerel seçim havasında geçiyor.
    Hep denir ya Iğdır’da biri bir şey yaptı  mı diğerleri de onu destekleyeceğine ben niye yapmıyorum diye rakip çıkar,   taklit eder. Mağaza açarsın herkes mağaza açmaya başlar, hayvancılık yapar onu başka bir boyuta taşırsın herkes hayvancılığa yönelir, elma, armut yetiştirirsin herkes elma, armut yetiştiricisi olur. Ama unutmayalım ki ‘’Taklitler her zaman asıllarını yaşatır. ‘’
    Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, Kamil Başkan Ticaret Odasını, Ticaret Odası yapan Başkan değil de nedir?
    Kusura bakmayın lütfen, bu konuda tarafsız olamayacağım.
-eniştem olduğu için değil, gerçekten yaptıkları ile vizyonu ve misyonu ile Iğdır’a kazandırdıkları için tarafım,
-elini taşın altına soktuğu için tarafım,
-ateşten bir top olan ve tutanın elini yakan Iğdır’da girişimciliğin önünü açtığı için tarafım,
-varını, yoğunu ortaya koyup, yatırım yaptığı için tarafım,
-gerçek bir Iğdırlı olduğu ve Iğdır’ın önünü açmaya çalıştığı için tarafım.
Gelin şimdi neler yaptığını Başkanın kendi ağzından dinleyelim.
Kamil Başkan  göreve ne zaman başladınız ve  ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
2003 yılında ara seçimle başladım. Bu dönemde fiziki olarak hizmet verecek bir binamız olmadığı gibi, kalifiye persınelimiz de yoktu.  Kurumsal olarak yapılanmamış, üyelerini temsil ve tanıtım anlamında bir misyon yüklenmemişti. Esnaf ve tüccarın gözünde Ticaret ve Sanayi Odasının amacı ve görevi de tam olarak bilinmiyordu.
-İlk olarak hizmet binamızın iç ve dış tadilatını yaparak fiziki koşullarını düzelttik.
-Teknolojinin etkin kullanımı için 365 oda arasında  veri tabanına geçen ilk 50 odadan biri olduk
- Bünyemize yeni kalifiye personel aldık.
-Üyelerimizin hepsiyle aynı anda iletişim kurmamızı sağlayan Web sitesi ve SMS iletişimi sağlayan iletişim ağını kurduk.
-Meslek eğitim kursları düzenledik.
Sn. Başkan eğitim konusunu biraz açmanız mümkün mü?
Ser-ka Kalkınma Ajansına sunulan proje kapsamında Meclis üyeleri ve personelimizin TSE, İSO belgesi ve İş eğitimi ve İngilizce dil kursu almaları ile yine üyelerimize Vizyon Kazanma paketi altında, Girişimcilik, Markalaşma, İşyerinde motivasyon, Yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişikliklerin iş hayatına yansımaları eğitimleri almaları sağlandı..
Görev süresince Iğdır halkına ne gibi hizmetler sundunuz, hangi projeleri hayata geçirdiniz?
-Ser-Ka Kalkınma Ajansına en çok proje sunan oda olduk.
-‘’Iğdır ilinin Sorunları, Çözüm yolları  ve Öneriler’’ adı altında bir deklarasyon hazırladık bu deklarasyonu Sivil toplum kuruluşları ve Yerel Yönetimle birlikte Ankara’ya taşıdık.
-Havalimanı yapımı,
-Dilucu kapısının modernizasyonu,
-Boralan sınır kapısının açılması,
-Doğalgazın Iğdır’ın kullanımına sunulması,
-Duble yol yapımı
-Demiryolu projesi
-Ünlendi Barajı,
-Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ve yatırım kapsamına alınması,
- Iğdırda Üniversitenin kurulması,
gibi 7’den az, 10 dan da fazla olmayan temel konuların yeraldığı deklarasyon Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu, eski sanayi Bakanımız Ali Coşkun aracılığla ilgili 5 Bakanımıza sunuldu. Yapılan görüşmeler sonrasında Kafkas Üniversitesi Ziraaat Fakültesi’nin açılması onayını aldık. Iğdır Ziraat Fakültesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı seçildim. Şuanda  Üniversite  Rektörlüğü olarak kullanılan binan  Dekanlık olarak   Belediye Beton santralinin ise  Ziraat Fakültesi olarak kullanılması için  tahsisini bizzat sağladım. Ve tadilatinı yaparak fakültemizi açtık.
-  5084 sy. Teşvik Yasası çıkmasına karşın, Iğdır OSB’si yatırım programında değildi, yine Rıfat başkanımız ve bir önceki valimizle birlikte Ankara da yaptığımız yoğun görüşmeler sonrasında yatırım programına alınmasını sağladık. 2010 yılında OSB’nin I. Etabı tamamlandı, bu etepta 19 fabrika yeralmakla birlikte, 6 fabrikamız aktif olarak faaliyet göstermekte ve yaklaşık 200 kişiye istihdam yaratmaktadır. 80 parselden oluşan 2. Etep ise 2013 yatırım programına alınmış olup, önümüzdeki günlerde tarıma dayalı sanayi yatırımları ile ön plana çıkacak, yeni istihdam olanakları yaratacaktır.
-Doğalgaz projesinde ise; doğalgaz Mesken Mahala kadar gelmiş durumda, ihalesi gündem de olup,YAP- İşlet- Devret modeli kapsamında gerçekleştirilecektir. Böylelikle hem İlimizdeki havakirliliği büyük ölçüde önlenmiş, özellikle sanayide kullanılmasıyla maliyetlerde avantaj sağlanmış olacak.
-Havaalanı projesinin gerçekleştirilmesinin takipçisi olduk ve geçen yıl nihayet eksiklikleri olmasına rağmen havaalanımız hizmete açıldı.
-Demiryolu projesi gündemimizde olup, İstanbul-Karaçi tren hattının Iğdır’dan geçmesi sağlandı, demiryolu hattının Iğdır’dan geçerek İran üzeri Karaçiye devam edecek olması, Iğdır Ticaret hayatına yeni bir ivme getirecektir.
-Dilucu sınır kapısının Odalar borsalar Birliği tarafından modernize edilmesi kararı alındı önümüzdeki günlerde temeli atılacak.
-İranla aramızdaki Boralan sınır kapısının açılması için iki ülke arasında yapılan görüşmelere müdahil oluyoruz. Kapının açılması ile nakliye sektöründe Doğu Anadolu ve İçAnadolu Bölgesinde 2. Sırada olan Iğdır’da  Avrupa-Asya  hattında uluslararası taşımacılık yapan firmalar ile Bölge’nin en çok ihracat gerçekleştiren  kurulaşların  işlerini kolaylaştırarak sektöre yeni kaynak girişi sağlayacaktır.
- Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firmaların Tır yetki belgesi Türkiye genelinde 12 ilde iken 15 ile çıktığında yeni yetki belgesini alan Eskişehir ve Mardinle birlikte alan 3 ilden biri olduk.
-Gerek Iğdır’ımızın, gerekse odamız  üyelerinin temsil ve vizyonuna yakışır bir TSO hizmet binası  yaptık, türkiye genelinde parmakla gösterilen bir bina kazandırdığımız gibi 5 ayrı kurumumuza çağdaş bir binada hizmet verme olanağı sağladık.
Rakibinizle aranızda ki fark nedir, o neyi yapamaz siz neyi yaparsınız?
-Biz toplumsal bir görev yapıyoruz, amaç hizmet ise kimseyi rakip olarak görmüyoruz. Bizlerinde rakip olarak görülmesini istemiyoruz. Bu bir fahri görev ve amaç Iğdır’a ve üyelerimize hizmet vermek. Amaç hizmet ve fahri görev üstlenmek ise rakip değiliz. Bu amaç doğrultusunda esnaf, tacir ve tücarımızın göstereceği teveccühe talibim.
Yani görev süresince herhangi bir maaş almadınız mı?
-Hayır, dediğim gibi bu bir fahri görev, herhangi bir maaş sözkonusu değil. Yalnız toplantı başı bir huzur hakkı sözkonusu ki onuda  meclis üyeleri olarak  almıyoruz.
Yalnız bu görev bana onurlu bir unvan ile Iğdır’a hizmet verme imkanı sağladı. Bugüne kadar da bu onurlu temsili layıkıyla yerine getirdiğime inanıyorum.
Özel hayatınızdan, kendi iş hayatınızdan ne gibi fedakarlıklar yaptınız?
-Tabiki zamanımın çoğunu Başkanlık görevine ayırmak durumunda kaldığım için kendi iş hayatıma ve aileme daha az zaman ayırmak zorunda kaldım, bu konuda  sevgili eşim ve çocuklarım çok fedakarlık yaptılar ve bana destek oldular. Ancak Iğdır’ımızın kazanımları adına değdi diyorum.
Tekrar seçilmeniz halinde hedefiniz nedir?
-Üyelerimizin bana tekrar Başkan olmam için teveccüh göstermesi halinde bu güne değin alt yapı eksikliklerimizi giderdik artık değer yaratmak için,  Iğdırın bir marka şahri olması için ekip arkadaşlarımız, müteşebbislerle birlikte çalışacağız. Iğdır’a yatırımların gelmesi, yeni kaynakların yaratılması için mücadele edeceğiz. İzmir kökenli bir yatırımcımız FG Tekstil emek yoğun çalışan bir fabrika açılışı ile bunu sağladı. 200’e yakın istihdam sağladı, önümüzdeki dönem de yatımları ve çalışan sayısı daha da artacak. Hedef var olan kaynağın pastanın paylaşılması değil, hedef pastayı büyütmek ve yeni kaynak yaratmak olacaktır.
Iğdır için yürüttüğümüz projelerin tamamlanması  için çalışacak ve takipçisi olacağız.
 Özellikle;
-Serbest Bölge ve Lojistik Merkezi’ni Iğdırlı  müteşebbislerle birlikte tesis edilmesi,

-Odalar ve Borsalar birliği tarafından kalifiye ara eleman yetiştirecek Mesleki okulunun Iğdır’da açılması ki bu proje beni çok heyecanlandırıyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli altyapı hazırlıklarını tamamladık.
-Nakliye sektörü için K1 belgesinin Iğdır’da verilmesini sağlayacağız.
Ayrıca,süreci devam eden projelerimiz tamamlamak en büyük hedefim.
Mesela;
    Dilucu sınır kapısının  fiziki olarak en iyi şekilde hizmet verecek sınır kapısı haline getirilmesi,  ki modernizasyonunun Odalar Borsalar Birliği tarafından yapılması kararını aldırdık,
    Boralan sınır kapısının kollektif olarak yapılarak hayata geçirilmesi,
    Demiryolu projesinin sonuçlandırılması,
    Doğalgazın halkımız  kullanılımına sunulması sürecinin takipcisi olmak,
    80 parselden oluşan 2. Etap OSB yatırımlarına müşahit olmak. Kamil Başkan özeleştiri yapmak isterseniz kendinizi nasıl eleştirirsiniz?
-Tabi hepimiz insanız hepimiz hata yapabiliriz, bende insan olduğum için mutlaka hata yapmışımdır. Çalışan ve üreten hata yapar, hiçbir şey yapmazsan hata da yapmazsın diye düşünüyorum.
Kamil başkan zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum ve seçimde başarılar diliyorum.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan’la yaptığımız söyleşiyi keyifle okumanız dileğiyle.
Sevgiyle daima..
Neşe Sofuoğlu

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2013-02-26 09:34:29

    Neşe hanım ne kadarda guzel söylemişsiniz.''Taklıtler asıllarını yasatır diye.'' Sn Kamil Arslan'ın ığdır'a ve ığdırlılara emeğini yoksayamayız.Yazını mukemmel olmus kaleminize saglık. Yazılarınız devamı dıler sevgılerımı sunarım.

  2. Guest 2013-02-27 07:14:44

    :)

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.