MHP İl Başkanı Cahit Erol" Sayın Valim; Iğdır'ın Demoğrafik Yapısını Değiştirme Politikalarına Alet Olmayın"

Tarih : 2013-07-12 / Kategori : Siyaset

MHP İl Başkanı Cahit Erol

    MHP Iğdır İl başkanı Cahit Erol , Iğdır Valisi Ahmet Pek’e seslenerek ”Sayın Valim; Gelin Iğdır’ın Demografik Yapısını Değiştirme Politikalarına Alet Olmayın” dedi.
    Erol, Parti binasında düzenlediği basın toplantısında şu görüşlere yer verdi:
“27 haziran 2013 günlü toprak koruma kurulu Iğdır ili, merkez ilçesi, Halfeli beldesi ile Iğdır ili merkez belediyesi sınırları arasında kalan alanın ilave imar planına alınmasına ilişkin gündem ile toplanarak bu alanın Halfeli beldesinin ihtiyaçları göz önüne alınarak tarımsal alan vasfının kaldırılarak imara açılmasına karar verilmiştir.
Bu kararın hiçbir hukuki ve sosyal gerekçesi olmadığı gibi mevzuata da aykırıdır.
Şöyle ki;
1-imar planları yapılırken uyulması gerekli kurallar vardır. İmar planlarının planlanan yörenin bugünkü durumunun, olanaklarının ve ilerideki gelişmesinin gerçeğe en yakın bir şekilde saptanabilmesi gerekmektedir. Bunun içinde o bölgenin coğrafi verileri, beldenin imarının ve yapı tiplerinin kullanılışı, donatımı, mali bilgileri, imar eğilimi, nüfus artış hızı gibi konularda yapılacak araştırma ve çalışmalar neticesinde elde edilecek bilgiler ışığında ihtiyaç göz önünde bulundurularak yapılır.
2-imara açılmak istenen alan 1280 hektarlık bir alan olup 12800 dekar’a denk gelmektedir.
             Bu alan hali hazırdaki Halfeli beldesi imar alanının 10 katı büyüklüğündedir. Düşük yoğunluklu yerleşim planına göre 80.000 insana yetebilecek bir alandır.oysa Halfeli beldesinde halen resmi verilere göre 7.200 kişi yaşamaktadır.
3-bu kadar büyük bir alanın imara açılması hangi ilmi verilere dayandırılmaktadır. bu imar planı beldenin kaç yıllık ihtiyaçları dikkate alınarak yapılmaktadır.5 yıl-10-50 yıl mı?Türkiye istatistik kurumu verilerine göre Iğdır ilinde kısa ve orta vadede olağanüstü bir nüfus artışı beklenmemektedir.Türkiye de nüfus artış hızı binde 12 dir. Yıllık Halfeli beldesinin nüfus artış hızı da bu rakam civarındadır. Bu 80.000 nüfus nereden gelecektir?
4-Bu alan tarım arazisi vasfındadır. Dsi 242. Şube müdürlüğü buranın sulama alanı içinde kaldığını, Iğdır il özel idaresi tarımsal hizmetler müdürlüğü bu alanda arazi ıslahı ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 10.950 dekar sahada arazi tesfiyesi,10.000 dekar sahada tarla içi kapalı drenajı, 7.500 dekar sahada riper çekilmesi (patlatma),3718 dekar sahada toprak ıslahı (jips serme ve tava yapımı),1 adet (3.500 m)tarla içi yolu yapıldığını beyan etmiştir.diğer ilgili kurum ve kuruluşlarda buraların tarım arazisi olduğuna ilişkin yazılar yazmışlardır.halen arazi üzerinde mevcut sulama ve drenaj kanalları bulunmaktadır.
5-Devlet buraları verimli tarım arazisi haline getirmek için (dsi ve il özel idaresinin)harcama ve yatırım yapmıştır.yapılan tiriliyonlarca liralık harcama bu alanın tarımsal üretime kazandırılması iken alınan bu kararla heba edilmek istenmektedir.
6-5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanununun 13. Maddesi; mutlak tarım arazileri ve sulu tarım arazilerinin tarımsal üretim amacı dışında kullanılamayacağı düzenlemesini yapmıştır.ancak doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim ihtiyacı gibi olağanüstü sebeplerle imara açılma izni verilebilir.alınan karar bu sebeplerle hukuka aykırıdır.
7-Alınan bu karar Iğdır’ın demografik yapısının değiştirilmesine yönelik amaca hizmet etmektedir. daha önce Iğdır belediyesi imar müdürü olan Adem Yaşa’nın Iğdır belediyesi 2009-2010 faaliyet bülteninde ‘Iğdır kenti ile ilgili tespitler’başlıklı yazısında ‘Azeri nüfusu ürkütmeden Iğdır-Doğubayazıt istikametinde yeni yerleri imara açmak ve dışarıdan Kürt nüfus getirerek şehri Kürtleştirmek gerekir ’ şeklindeki stratejisinin bir yansımasıdır.
8-80.000 nüfus bir anda Halfeli’de doğmaz. Bu nüfus civardan getirilerek konuşlandırılacaktır.
9- Yine bu alanda 408 adet ev, ahır gibi yapılar toki’ye tahsisli yerlerde, 1210 adet ev, ahır gibi yapılar şahıs arazileri üzerinde 540 adet ev, ahır gibi yapılar hazine arazileri üzerinde kaçak yapı olarak mevcuttur. Kaçak yapılar 775 sayılı gecekondu kanununun 18.maddesi gereğince ‘belediye sınırları içinde veya dışında belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun,hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır’ hükmüne amirdir.kaçak yapılar derhal bildirimsiz olarak yıktırılmalıdır. 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanununun 21. Maddesi gereğince de gerekli cezalar derhal uygulanmalıdır.
10-Sayın valilik makamının oluruna gelecek bu hukuksuz ve gerekeçesiz kararın imzalanmamasını ve reddini istiyoruz.
Kıymetli basın mensupları; bizler kanunlara saygılı olmakla birlikte kanunu dolanarak da olsa suç ve suçlunun aklanmasına, gasp edilen yerlerin, devletin malının satılmasına, devletin mallarının pazarlanmasına, sonuna kadar karşı olacağız.bu işi sonuna kadar takip edeceğiz.
Son olarak;
sayın valim; gelin Iğdır’ın demoğrafik yapısını değiştirme politikalarına alet olmayın.
Takdir yüce Türk milletinindir.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.