20 İlin Kültür Ve Turizm Müdürü Bitlis’te Toplandı

Tarih : 2013-08-30 / Kategori : Kültür & Sanat

20 İlin Kültür Ve Turizm Müdürü Bitlis’te Toplandı

    Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı başkanlığında düzenlenen ‘İl Müdürleri İstişare Toplantısı, 20 ilin kültür ve turizm müdürünün katılımıyla başladı.
    Tatvan Kardelen Oteli toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı, saat 10.00’da başladı. Açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Arıcı, bölgedeki turizm altyapısının değerlendirilmesi ve yapılacak yatırımların konuşulması için düzenlenen toplantıda turizm sorunlarının masaya yatırılacağını söyledi. Arıcı, “Bitlis’te en büyük kalkınma verilerinden biri de turizm sıçramasıdır. 10 yıl önce ile kıyaslandığında ekonomik gelişme vardır. Turizm merkezlerini ziyaret ettik. Bölgemiz için ne yapabiliriz? Bakanlık olarak ne gibi katkılarda bulunabiliriz? Dünyada büyüme ve kalkınma aşamasında ciddi bir rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabetin amacı kendi ülkesinin insanının refah seviyesinin yükseltilmesidir. Türkiye’de de ciddi bir çalışma var. Ülkemizde hükümetlerimizin yaptığı çalışmaların bir ürünüdür. Türkiye bu rekabet yükselmesinde en önemi ülkelerden biridir. Bu ekonomik kalkınmanın yanında Türkiye’mizin kültürel zenginliğinin olması ve hükümetin yaptığı büyük çalışmalar ülkemizi 6’ncı sıraya taşıdı. Hedefimiz daha büyüktür. Hedefimiz 2023 yılında 50 milyon turist ise biz bu hedefin üzerine çıkacağımızı biliyoruz. Bu hep birlikte olacak. Kamu kurumları, STK’lar, bakanlık olarak birlikte hareket edeceğiz. Bunları stratejik olarak belli bir program çerçevesinde yürütmek zorundayız. Bakanlığımızın amacı, kültürel ve sanat eserleri için modeller oluşturulması, yerel ve uluslar arası etkinliklerin desteklenmesi, turizmin yerel ve bölgesel gelişmeyi etkin bir araç olarak kullanılmasıdır. Vatandaşlarımızı kültür ve turizmin içine katarak, yerel kalkınmayı desteklemek istiyoruz. Burada hazırlanacak eylem planı Bakanımız Ömer Çelik’e sunulacak” dedi.
    Kültür Bakanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Mahmut Evkuran ise, “Kültür ve Turizm Bakanımızın talimatları ile turizm, kültür ve sanat kurumlarıyla 17 Haziran 2013 tarihinde bir toplantı düzenlendi. Bakanlığın bütün işlevlerinin Doğu ve Güneydoğu illerine kaydırarak bu bölgenin kalkınması için harcanacak. Öncelikle il kültür ve turizm müdürlerinin görüşlerini almak istedik. İkinci adımda da STK’larla bir araya gelerek bölgede yapılması gerekenleri masaya yatıracağız. Bu toplantıya 20 ilimiz katılıyor. Bu toplantının sonucunda her ilimizin mevcut durumunu öğrenip; kısa, orta ve uzun vadeli uygulamalarla sorunları çözmeye çalışacağız. Bu toplantılar bize yön verecektir” ifadelerini kullandı.
    Iğdır İl Kültür ve Turizm müdürü Osman ENGİNDENİZ ise “Bölgemiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi taşınmazlar açısında zengindir. Dağları, akarsuları, gölleri, kuş türleri, mağaraları, yaylaları, bitki çeşitliği ve hatta bitki yemekleri, alternatif tedavi yöntemleriyle, gelenek görenekleri, zengin ve mümbit bir potansiyele sahiptir. Henüz keşfedilmeyen manileri, ninnileri, türküleri, masalları, hikâyeleri, dengbejleri, atasözleriyle, halkoyunları ve çocuk oyunları ile bitmez tükenmez bir hazineyi andırmaktadır.
    Güneş-Deniz-kum plaj turizminde farklı olarak geleneğiyle göreneğiyle külamları ve stranları ile bitkisel yemekleri ile halk hekimliği, dağları, ovaları mağaraları ve karı ile bize farklı, tılsımlı bir turizm imkânı veren bölgenin ülkemiz turizmine kazandırılması ümidiyle saygılar sunarım.” şeklinde konuşarak ilgili makamlara bilgi verdi. 
    Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ise, bölgenin ihtiyaç duyduğu ve bugüne kadar ihmalden kaynaklanan sıkıntıların yerinde görülmesinin bir ayrıcalık olduğunu belirterek, “Bitlis tarihi dokusu ile birlikte onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, şehirlerin gelişmesi ile birlikte yıkımlarda başlamış. Günümüze kadar ayakta kalan eserlerin de çetin kış şartlarına rağmen ayakta kalması bizim için bir mucizedir. Bizim tarihi dokumuz ile farklı ülkelerdeki tarihi doku çok farklı. İslam dünyası bu konuda fakir kalmış. Geçmişte yaşanan bu coğrafyadaki eserlere sahip çıkılması gerekiyor. Ekonomik imkansızlıklardan dolayı tarihi evlerin üstüne beton binalar yapmışız. Medreselerimize, hamamlarımıza sahip çıkamamışız. AK Parti hükümeti ile birlikte tarihi dokuya sahip çıkılmasını yakından izliyoruz. Tarihi eserleri yeniden ayağa kaldırarak fonksiyon kazandırılması bizleri memnun etmiştir. İlimizde son yıllarda ülkemizdeki gelişmelere rağmen Bitlis’te aynı paralelde gelişme olmamıştır. Bu bizleri üzmektedir. Bizler Bitlis’teki tarihi evlere sahip çıkılması adına Bitlis’e pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Belediye olarak 4 yıldır sahip çıkmaya çalışıyoruz ancak yeterli olamıyoruz. Biz istiyoruz ki bunu bir fırsata çevirelim, bu eserleri ayağa kaldırıp turizme kazandıralım” şeklinde konuştu.
              Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerinin kültür ve turizm müdürlerinin sunumları ve bakanlık birimlerinin değerlendirilmesi kısmı ise basına kapalı olarak devam etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.