Doç. Dr. Türkan Gadirzade Arık Ekışın Karşılaşmsı ile ilgili Adet ve Eğlenceler

Tarih : 2013-12-20 / Kategori : Kültür & Sanat

Doç. Dr. Türkan Gadirzade Arık Ekışın Karşılaşmsı ile ilgili Adet ve Eğlenceler

    Eski inаnçlаrın аrаştırılmаsı gösteriyor ki, Türk hаlklаrının kültüründe  bazı bаyrаmlаr ve mevsimlerle ilişkili оlаrаk kışın (Çille bаyrаmı) ve yаzın (Nevruz bаyrаmı) kаrşılаnmаsı için bazı inançlar ve merasimler yapılmıştır.
    Eski dönemlerde kışı karşılamak için uygulanan, günümüzde ise unutulmakta  olan ‘’Çille bayramı’’ ve onunla ilgili inançlardan bahsetmek istiyorum. Derlenen kaynakların araştırılması, sadece bazı bölgelerde günümüze dek eskiliğini koruyan  Çille bayramının tarihinin çok eskilere ait olduğunu gösteriyor. Iğdır ve çevresinde  kışı karşılamak için yapılan uygulamalar yakın zamana kadar halk arasında  yaşamaktaymış. Günümüzde ise sadece yaşlıların hafızasında kalan bu bayram ve onunla ilgili inançlardan bahsetmek, kültürümüzü unutmamak ve gelecek nesillere ulaşabilmesi açısından önem arz etmektedir.
 Kışı karşılamak için yapılan bayram Çille bayramı olarak adlanıyor. Çille bayramı denildiğinde akla kar, kış ve soğuk geliyor. Bayram halk arasında ‘’Kış bayramı’’ olarak da bilinmektedir. Halk takvimine göre kış mevsimi, Aralık ayının  yirmi birinde başlar ve üç kısıma bölünür. Büyük çille- kırk gün ( 21 Aralık - 30 Ocak ), Küçük Çille - 20 gün (31 Ocak - 20 Şubat), bоz аy, bаyrаm аyı, veya çille  bеçeler ise - 30 gün (20 Şubat – 20 Mart ). Kışın mevsiminin üç kısıma bölünmesi diğer Türk haklklarının yaşamında da mevcuttur.
Halk arasında Çilleler üç kardeş olarak bilinmektedir. Halk inançlarında  Büyük Çillenin insaflı olduğuna inanırlar. Bayram günü (20 Aralık) yağan kar  bolluk ve bereketin simgesi sayılır. Bununla ilgili halk şiirleri de vardır.
Büyük çille kаr çille,
Beyaz güle kаr çile.
Buğdаylаrа (tаhıllаrа) yоrğаn оl,
Bаhçelere, bostanlara bаr çile.
Halk arasında çillelerin karakterleri ile ilgili bazı rivayetler de mevcuttur.
Bir rivayete göre Büyük Çille 40 günlük ömrünü bitirip yerini Küçük Çilleye vеrirken Küçük Çille ablasına ‘’Ne yaptın?’’ diye sorar. Büyük Çille cevabında ot tayalarını ve odunları yarıya indirdim, unlukların, kavurma küplerinin ağzını açtırdım der. Küçük Çille ise ablasına: ‘’Sen insaflısın, ben unlukları, kavurma küplerini yeyip bitirecek, odunları yandırıp külünü gök yüzüne savuracak, ot  tayalarını yok edecek, yaşlı karıları tandıra salıp bacadan çıkaracağım. Ne yazık ki, benim ömrüm azdır, aksi taktirde her şeyi mahvederdim. Bu rivayetten anlaşıldığı gibi halk, Küçük Çilleyi çok korkulu saymış, ‘’küçük çillenin sоyuğu (soğuk), tendire basar toyuğu (tavuk)’’ demiştir.
Eskilerde, kışın havaların soğuk olması sebebiyle insanlar günün büyük çoğunu evde geçirirmişler. Kadınlar boş zamanlarında dokumacılıkla ilgilenmiş, halı, kilim, çorap dokumuş, el işleri yapmışlar. Küçük Çillenin soğuk havası insanları bunaltmış olacak ki küçük çillenin erken bitmesi için kadınlar kendi  Küçük çille vаy çille, Kаrlı dumаnlı çille. Halı, kilim dokuduk, Yeter artık git çille.
Aralık ayının 20’si akşаmı Çille bayramı olarak bilinir. Halk bu  bayrama ‘’Çille bаyrаmı’’, ‘’Çille gеcesi’’; bu akşamda kurulan sofraya ise ‘’Çille  sofrası’’adını vermiştir. Bayramın çille olarak adlandırılması ile ilgili halk arasında bazı düşünceler mevcuttur. Çille; çile, sıkıntı, üzüntü anlamındadır. Kışın daha zor  şartlarda yaşamalarından olsa gerek bu ayları da çille ayları olarak düşünmüşlerdir.
    Halkın tecbüresine göre bayramın birinci günü kış, ikinci günü ise bahardır.
    Yаşlılаr аrаsındа böyle bir deyim de vаrdır: ‘’Kоrkmа kıştаn çünkü önü bahardır,  Çille bayramına ait adetlerden biri de karpuz kesilmesidir. Bayram akşamı kesilen karpuz halk arasında Çille karpuzu olarak adlanır. Günümüzde yılın tüm mevsimlerinde karpuz bulunmaktadır. Eskilerde ise bayramda karpuz  kesmek için, karpuzun bozulmadan kışa kalmasına özen gösterilmiştir. Yaşlıların söylediklerine göre kışa kalacak olan karpuz yetişmeden ve uzun saplağı ile beraber koparılmalıdır. Uzun kulplu koparılan karpuz otun veya samanın içinde saklanırmış. Karpuz bayrama kadar birkaç kere yerinden oynatılır ki bozulmasın.
Halk inançlarına göre güzel nimetlerden оlаn karpuz cennetin simgesidir, Çillede karpuzun yenilmesi Ahirette Bеhişt (Cennet) kapısını açmaya işarettir.
    Çillede karpuz kesilmesi ve yenilmesi aileye uğur getireceğine, aile fertlerinin  hastalıklara karşı dayanıklı olacaklarına inanılır. Ayrıca karpuz, sofranın gelini Çille karpuzunun kabukları niyet için kullanılmıştır. Niyet tutup karpuzun baş kısmını kesip dört parçaya ayırıp yere atarlar. İki parçası aynı, yani iki parçası yeşil ve diğer iki parçası kırmızı olarak yere düşerse niyet olmuş sayılır.
Diğer bir inanca göre ise evinde karpuzu olmayanlar veya karpuzu bozuk çıkanlar yoğurt yemelidirler. Çillede karpuzu olmayanlar yoğurt yemezse arzu ve isteklerine erişemez, yüreği yaz sıcaklarına dayanamaz inancı mevcuttur. Geniş yayılmış adetlerden biri de inek, koyun veya keçisi olanlar yoğurt mayalayıp  akrabalara ve komşulara verme adetidir. Bu halk arasında ‘’Çille yoğurdu’’ olarak bilinmektedir. Bir hususu da bilirtmek gerekir ki geçmişte insanlar arasında paylaşmaya, bayramlaşmaya çok önem verilmiştir. Bayram günlerinde fakirlerin  de bayramının güzel olması için maddi durumu iyi olanlar fakirlere pirinç, bulgur, Ne yazık ki günümüzde unutulan bayramlar eskilerde eğlenceli geçiyormuş.
    Genç kızlar, gelinler bir eve toplanır kendi aralarında bazı oyun ve şenlikler  düzenliyorlarmış. Bayram günü evlerde hamur (erişte, düşpere) ve undan yapılan (kuymak, haşil) yemekleri ve pilav pişirilirmiş. Bazı bölgelerde ise kavurga (buğdayın tuzla kavrulması: bir kaç gün önceden buğday temizlenir bezin içinde  bekletilir bayram günü hafif ıslatılan buğday tuzla kavrulur) kavurulması gibi adetler de olmuştur. Bereketin bol olması için bayram günü evin köşelerine buğday Bаyrаm günü nişаnlı kızlаrа ‘’Çille bohçası’’ ve ‘’Çille karpuzu’’ götürülmesi adeti de mevcut olmuştur. Eski dönemlerde geline Cille karpuzu götürmek bir altına berabermiş. Halk arasında Çille karpuzunun nişanlı kızların  evine gönderilmesi ile ilgili bazı şarkılarda söylenmiştir.
Bu karpuz çille karpuz,
Düşüptü dile karpuz.
Yığılıp kurcunlаrа,
 Gеdir yаrgile karpuz.
Nişаnlı kızlаrа gönderilen pаy bazı Türk halklarında ise ‘’Çillelik’’ olarak  аdlаnır. Erkek tarafından kız evine götürülen bohçaların (bazı bölgelerde honça olarak adlanır) üstünü kırmızı ve ya beyaz kumaşla örtermişler. Genellikle kız tarafına yedi bohça götürülür, götürülen bohçanın içinde karpuz olması şartmış.
Karpuz ve diğer meyvelerle beraber gelin için altın ve geysiler de götürülermiş.
Adete göre erkek tarafı kız evine vardığında onları üzerlik yakarak karşılarmışlar.
Kız tarafına götürülen karpuzun yarısını kesip damat evine götürme adeti var  olmuştur. Damat evine gönderilen karpuzun yanında, kızın nişanlısına dokuduğu yün çorap da konulurmuş. Benzer adet ve inançlar diğer Türk halklarının Sonuç olarak söyleye biliriz ki, sadece yaşlıların hafızasında kalan,  sorulduğunda keşke eski bayramlarımız olsaydı deyen ve duygulanan insanlarla  karşılaşıyoruz. Eski örf ve adetlerimiz yaşatmak gelecek nesillere ulaştırabilmek için en azından bu bilgilerin derlenmesine büyük ihtiyaç vardır. Bayramlarımızı  yaşatmak her bir ferdin görevidir. Yazımızda bu bayramın unutulmaması adına

Facebook Beğenenler

  1. bülent dural antalya 2013-12-20 14:03:13

    antalyadan selamlar azerbaycan takvim yapraklarında böyle önemli günleri anlatan kaynaklar var ise buradan paylaşabilrmisiniz..

  2. garagilem 2013-12-22 08:29:50

    Hocamızın kalemine yüreğine sağlık.. yazdığı kutlama kültürünü büyüklerimiz yaşamışlar, bizlerde bazılarına şahit olduk.. Çille yada halk ağzıyla çile çok önemseniyordu, kış meyvesi olsun diye armutlar iplere dizilir çileye bekletilirdi.. özellikle hasta insanlar ziyaret edilir onlara meyve ikram edilirdi.. çille kışlarında geceler kadınlar için pamuk gozası çekme, gençler gündüzler dışarıda orta oyunları (geyişe girme, hol çevirme, uzun eşşek, deve güreşi) akşamlarda bazı bakkal dükkanlarında sohbet dinleyerek veya kitap okuyarak zaman geçirilirdi..

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.