Fidan Satışları Durgun

Tarih : 2008-04-03 / Kategori : Genel Haber

 Her yıl ağaç dikme zamanının gelmesiyle ilimiz pazarında bir çok fidan çeşiti pazarı süslemektedir.
 Ancak satıcılar bu yıl satışların çok durgun geçtiğini söylüyorlar. Geçen yıla oranla fidan satışında gözle görülür bir azalmanın olduğunu belirtiyorlar.

Satıcılar 3 sene boyunca fiyatlarda değişiklik yapmadıklarını da sözlerine ekliyorlar. 3 yaşında olduğunu söyledikleri fidanlardan en çok kiraz, dut, şeftali, ve elma fidanlarının satıldığını belirtiyorlar. En az satılan ise kavak fidanı. Satıcı Abbas Güneş "Halkımız, kavak ağacının avantajlarını bilmiyor. Memlekette ekili kavak kalmadı. Gelir için çok iyi bir ağaç türü oysa. Çünkü yetişmesi de uzun sürmeyen bir ağaç türü. Çabuk yetişip, kesilebiliyor. Piyasada da kavak ağacı çok gidiyor. Vatandaşlarımız bunun farkına varmalılar" diyorlar.
 Satıcılar, "Biz her sene yılın bu zamanları buradayız. Belediye bize burayı tahsis etti. Ancak, şu anda gördüğünüz malların çoktan bitmesi gerekiyordu. Satışlarda çok büyük durgunluk var. Halkımız alım gücünün olmamasından dolayı mı, yoksa buranın yerini bilmediklerinden dolayı mı rağbet göstermiyor anlamış değiliz. Biz fiyatları 3 - 4 senedir artırmadık da. Fidan dikmek, bu dünyada bırakabileceğimiz en yararlı şey aslında" şeklinde konuştular. Elimizde bulunan Çeşitlerimizde Vişne, Kiraz (Bodur, Beyaz kiraz), Armut (Deveci, Ankara, Santamaria), Şeftali(Neftalin ve Bursa), Garal, Saral, Göğce, Badem, Kestane, Cennet Hurması, Süs tutu, Süs kirazı, Süs eriği, Ayva, (Limon Ayva), Çam çeşitleri, (Ladin Çam), Kapalka, Akasya, Beyaz elma, Kırmızı elma, gibi ağaçlarında fidanlarını rahatlıkla pazardan temin edebiliyorsunuz. Aradığınız her fidan türüne de hemen hemen ulaşabiliyorsunuz. Ancak bulamadığınız bir fidan türünü de sipariş eder seniz ulaşabiliyorsunuz. Satıcılar, "Aradığı fidanı bulmak için buraya gelen, eli boş kesinlikle dönmez. Eğer o fidan türünden burada yoksa, biz haftaya getiriyoruz.. Fidan fiyatları ise genel de 5 YTL. Bu ortalama fiyat. Fiyatlar 4 ile 6 YTL  15- 20 YTL arasında değişiklik gösterebiliyor.
Fidan dikmek isteyenlerin bu ara pazara uğramaları gerekiyor.
 Satıcılar, “bu haftalar ağaç dikmek için son haftalardır.” dediler.   Fidan satıcılarında belirttiği gibi, kendi diktiğiniz ağacın meyvesinden yemek gerçekten çok güzel bir duygudur.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası