ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ ANLATILDI

Tarih : 2008-04-07 / Kategori : Genel Haber

 IĞDIR VALİSİ S. SAFFET KARAHİSARLI, "BAĞIŞLAYACAĞIMIZ BİR ORGAN BAŞKA BİR İNSANA HAYAT VERECEK" DEDİ.  Organ nakli Iğdır İl Koordinatör lüğü ve Iğdır  Organ bağış derneği tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen organ nakli ve organ bağışı sempozyumu yapıldı.
      

 

Organ nakli Iğdır İl Koordinatörü Genel Cerrah ve Hastane Baş hekim Yardımcısı Dr.Turgut Anuk ve Iğdır Organ Bağış Derneği Başkanı Serdar Ünsal tarafından organize edilen sempozyum kültür sarayı konferans salonunda yapıldı.
 Açılış konuşmasını yapan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Kum, “hasta olmanın sıkıntısını hasta olmayan anlayamaz. Organ bağışına ihtiyacı olan bir kimsenin duygularını anlamak için onlarla yaşamak gerek. Iğdır'da Organ bağış derneğini Serdar Ünsal hocamla kurduk fakat hiçbir manevi destek göremedik. Kendisine teşekkür ediyorum" dedi.
       Iğdır valisi S.Saffet Karahisarlı'da Organ bağışı kampanyasını destekliyorum diye rek şunları söyledi:  "Biz öldükten sonra çürüyecek olan organımız bir başkasına hayat verebilir. Kararan umutlara bir ışık olabilir. İnsanı Hayata bağlayabilir. Bunun için herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum. Unutmayın bağışlayacağımız bir organ başka bir insana hayat verecektir."
       Atatürk Üniversitesi organ nakil merkezi koordinatörlerinden  Dr.Fatma Eren, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Keleş, Yrd. Doç .Dr. Bülent Aydınlı, Numune Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Nihat Çimen slayt gösteri eşliğinde Organ nakli ve organ bağışının önemini anlattılar.  
    Atatürk Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Keleş "Bakanlığımız Organ nakli konusuna büyük önem veriyor. Bunun için Türkiye'de 9 merkez oluşturuldu. Bunlardan biride Erzurum İli ve ona bağlı bölge illeridir. Türkiye'de akrabalık bağlarından dolayı canlı organ nakilleri  yüksektir. Buna rağmen organ bağışı çok azdır." dedi. Numune hastanesi Organ nakli merkezi koordinatörü Dr. Nihat Çimen ve Atatürk Üniversitesi organ nakil merkezi koordinatörlerinden Yrd.Doç .Dr. Bülent Aydınlı da organ Nakli organ bağışı nedir nasıl yapılır konularına değinerek şunları söylediler: "Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın kurtulması yaşaması mümkün değildir. Bunun için Organ nakli kalp durmadan yapılmalıdır. Bir hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğine Noroloji, Norosimolo ji, Anestesziyoloji ve reanimasyon doktorları karar verir ondan sonra nakil yapılır. Erzurum Iğdır iline yakın her türlü tahlil yapıldıktan sonra gerekli nakiller yapılır ve bütün bu işler ekstra bir ücret ödenmeden gerçekleşir. Organ bağışı konusunu her kesime iyi şekilde anlatmak gerek."
       Belediye Başkanı Nurettin Aras'ta, organ nakli bekleyen hastaların çok  olmasının üzücü olduğunu, akrabalık ilişkileri içinde en azından böbrek bağışında bulunulup insanlar diyaliz makinasından kurtulabilir. Bu toplantıdan sonra bende organlarımı bağışlayabilirim. Ciddi olarak düşünmeye başladım" şeklinde konuştu.   Organ bağışı bilgilendirme toplantısına ilimiz Zıraat Fakültesi Dekanı İsa Özaydınlı, Hastane Başhekimi Volkan Nehir, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekim vekili Güven Çece ve vatandaşlar katıldılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.