VEKİL ATİLLA KAYA IĞDIR ÜNİVERSİTESİ İÇİN TBMMDE KONUŞTU

Tarih : 2008-05-23 / Kategori : Genel Haber

  MHP Milletvekili  ve Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya Iğdır Üniversitesinin kurulması ile ilgili  TBMM’ de konuştu. 

 Kaya konuşmasında şunları söyledi: ”Görüşülmekte olan 226 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın ek 100'üncü maddesiyle kurulması öngörülen Iğdır Üniversitesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına görüşlerimizi açıklamak için söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
 Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2000'li yılların başlangıcında hem ülkemizde hem de yakın coğrafyamızda çok önemli değişmeler olmaktadır. Bu değişimler beraberinde büyük sorunları da getirmektedir. Kısacası, bu değişim ve sorunları her yönüyle gelişmiş bir toplum olma gayretlerine dönüştüremez, ilmî alanda gelişmeyi tamamlayamaz isek milletlerarası ekonomik, kültürel, askeri, siyasi, sosyal tüm alanlarda yarışı kaybetmek durumuyla karşı karşıya kalırız. Bu sebeple, küresel tehdit ve risklerin toplumsal birlik ve beraberliğimizi ortadan kaldırmak istediğini göz önüne getirdiğimizde, ilim ve kültürün aydınlatıcı ve yol gösterici rehberliğinde gelişmeyi tamamlamaya mecbur olduğumuzu buradan bir kere daha vurgulamak istiyorum.
 Değerli milletvekilleri, toplumsal huzur, refah ve uzlaşma, ekonomik ve ilmî kalkınmışlık düzeyi yüksek ülkelerde daha kolay ve kalıcı bir şekilde sağlanmaktadır. Bunu sağlamak etkin ve verimli bir eğitime bağlıdır. Bu anlamda, üniversitelerin yaygınlaştırılması, bir taraftan milletlerarası rekabet gücümüzün artmasına, diğer taraftan da toplumsal birlik, huzur ve uzlaşma kültürünü sağlamaya yardımcı olacaktır. Zira, üniversiteler toplumumuzu daha ileri düzeye taşımak için doğru bilgiye ulaşmayı, daha çok üretmeyi, bilgiyi doğru uygulamayı ve topluma yaymayı, öğrencilerimizi bu bilgilerle donatılmış çağdaş bireyler olarak yetiştirmeyi amaç edinen en yüksek eğitim kurumlarıdır.
 Değerli milletvekili arkadaşlarım, Iğdır ili gibi, Ermenistan, Azerbaycan ve İran'a sıfır kilometrede sınır olarak bulunan bir serhat şehrimizde üniversite açılması demek, hem sosyo ekonomik ve hem sosyokültürel açıdan hem de stratejik açıdan son derece önemlidir. Her şeyden önce, bu üniversitelerin açılması, gerek eğitim gerekse ekonomik açıdan büyük şehirlere yapılan göçü önleyecektir. Sosyoekonomik gelişimini sağlayamamış, fert başına düşen millî gelir bakımından en alt sıralarda yer alan Iğdır gibi illerin kalkınmasında üniversitelerin açılması büyük bir rol oynayacaktır. Bugün Iğdır ilimizde mevcut olan ve on üç bölümde eğitim veren Kars Kafkas Üniversitesine bağlı yüksekokulda yani meslek yüksekokulunda, yaklaşık 1.500 öğrenci okumaktadır. 3 bin civarında açık öğretim öğrencisi mevcuttur. Yılda 5 bin öğrenci de üniversite sınavlarına girmektedir. 500 öğrenci kapasiteli Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı bir öğrenci yurdu vardır ve fiziki iyileştirme yapıldığı takdirde bu oranın 1.500 kişiye çıkarılması da mümkün gözükmektedir.
Dolayısıyla, Iğdır'ın sosyoekonomik ve kültürel şartları göz önüne alındığında bu ilimize, içinde ilahiyat fakültesi, ziraat fakültesi, mühendislik fakültesi ve çeşitli enstitülerin bulunduğu bir üniversitenin açılması yerinde ve uygun olacaktır. İnanıyorum ki, bu fakültelerin açılmasıyla Iğdır ilimiz başta ekonomik gelişim olmak üzere birtakım sıkıntıları aşacak bir kaynağa da kavuşmuş olacaktır.
Özellikle burada Iğdır'da açılan bu üniversitenin bünyesinde kurulan fakülteler hususunda bir hususa Sayın Millî Eğitim Bakanının dikkatini çekmek istiyorum.
Değerli milletvekili arkadaşlarım, biraz önce ifade ettiğim üzere, Iğdır ilimiz konumu itibarıyla hem Ermenistan'la uzun bir sınırı olan hem Nahçıvan'la sınırı olan hem de İran'la sınırı olan son derece stratejik konuma sahip bir ilimizdir. Dolayısıyla, bu üniversite kurulurken ilimizin potansiyelinin ve ihtiyaçlarının dikkate alınarak çeşitli fakültelerin kurulması gerekir diye düşünüyorum ve bu anlamda, Iğdır'ın hemen sınırdaş olduğu İran'da yaşayan ve Türkçe konuşan 35 milyon soydaşımızın olduğu gerçeğini dikkate alırsak, Nahçıvan'la beraber Azerbaycan'ı dikkate aldığımızda -8 milyonluk bir nüfusu dikkate aldığımızda- hemen Iğdır'ın yanı başında 40 milyonluk, Türkçe konuşan, aynı kültür dairesine mensup olduğumuz soydaşlarımızın yaşamakta olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır.
Dolayısıyla, değerli milletvekilleri arkadaşlarım, Iğdır bu yönüyle Türk dünyasına açılan bir kapı özelliğini taşıyan bir ilimizdir. Dolayısıyla, bu ilimizde kurulacak üniversitenin bünyesine en azından bu Türk dünyasının ortak tarih, kültür ve medeniyetini araştıran bir enstitü ya da bir Türkoloji enstitüsünün alınmamasını bir eksiklik olarak gördüğümü burada ifade etmek istiyorum ve bu eksikliğin giderilmesi hususunu da Sayın Bakanın ve iktidarın dikkatlerine sunmak istiyorum.
Değerli milletvekili arkadaşlarım, biraz önce ifade ettiğim gibi, Iğdır'da kurulacak bu üniversitemiz aynı zamanda komşu ve kardeş Nahçıvan ve Azerbaycan'dan ve diğer ülkelerden de öğrencilerin gelip öğrenim görebileceği, aynı zamanda öğretim görevlisi bakımından da bu ülkelerden destek ve yardım alınabilecek konumda olan bir ilimizdir. Dolayısıyla, Iğdır'da böyle bir üniversitenin kurulmuş olmasının, hem İran'la hem Azerbaycan'la olan turizm ilişkileri başta olmak üzere diğer ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin gelişimine de önemli katkısı olacaktır.
Daha önce Ardahan'da üniversite kurulması konusunda ifade ettiğim gibi, burada da kurulacak üniversitenin hem fiziki hem de diğer hususlardaki eksiklerinin giderilmesi, özellikle öğrencilerimizin tercihte bulunurken bu gibi illerimizi tercih etmelerinde önemli bir faktör olacağını da burada yine dikkatlerinize getirmek istiyorum.
Bu vesileyle, Ardahan ve Iğdır başta olmak üzere, diğer yedi ilimizle beraber bugün dokuz ilimizde kurulmuş olan üniversitemizin hayırlı çalışmaları gerçekleştirmesini ve bu illerimizde yaşayan bütün vatandaşlarımız için hayırlı olmasını bir kere daha Cenabıhak'tan niyaz ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası