MEYVELER STRESTEN DÖKÜLÜYOR

Tarih : 2008-06-13 / Kategori : Genel Haber

  Her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği ilimizde hava değişikliği ve aşırı sıcaktan strese giren kaysı ve erik gibi çağala dönemi olgunlaşmadan dökülen meyveler, üreticiyi korkutuyor. 
      

      Konu hakkında yazılı açıklama yapan Tarım il müdür vekili Aysel Ağayar, " Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliği ile havaların aşırı sıcak gitmesi ve kuru esen Rüzgârın etkisi ile Strese giren Meyve ağaçları çağalalarını dökmektedir." dedi.
 Meyve ağaçlarında türe, çeşide ve iklim şartlarına bağlı olarak başlıca üç döküm periyodu olduğunu belirten Ağayar, çiçek dökümü, küçük meyve dökümü ve haziran dökümü olan dökümlerin olduğunu kaydetti.
 Meyve ağaçlarında görülen bu dökümlerin başlıca iki nedeni vardır. diyen Ağayar şunları kaydetti: "Bunlar da Döllenme noksanlığı ve beslenme noksanlığıdır. Haziran dökümünde de döllenme kısmen etkili ise de burada ağacın beslenme durumu ve özellikle su düzeni daha önemli bir rol oynar. Yaz başında meyvelerin et kısmı hızla geliştiğinden bu zamanda ağaçlar çok miktarda karbonhidratlara ve suya ihtiyaç gösterir. Karbonhidratla iyi beslenme meyvelerin dalda daha iyi tutunmalarını sağlar. Haziran ayı genellikle su düzeninin kurulması bakımından kritik periyodu teşkil eder. Çünkü bir yandan topraktan suyun alınması güçleşirken öte yandan da hava nispi nem oranının düşmesi ve sıcaklığın artmasıyla transpirasyon(terleme) şiddetlenir. Suyun azalmasıyla yapraklar meyvelerdeki suyu çekerek bunların dökülmelerine sebep olur. Haziran dökümünden sonra ağaçlarda, genellikle hastalık ve zararlılardan olan dökümler dışın da, bir meyve dökümü olmaz. Ancak olgunluk başlayınca toplanmayan meyveler dökülürler."

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.