İLK GÜN 8 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AĞRI DAĞI'NI ÇEŞİTLİ YÖNLERİYLE ANLATTI

Tarih : 2008-06-30 / Kategori : Genel Haber

     Atatürk Kültür Merkezi başkanlığı ile Iğdır valiliğinin ortaklaşa olarak düzenlediği Türk Kültüründe Ağrı Dağı konulu uluslar arası sempozyumun birinci ve ikinci oturumu yapıldı.
      

 Prof. Dr. Oktay Belli – Prof. Dr. Kâzım Yetiş 'in yönettiği Birinci Oturumda  konuşan Prof. Dr. Ahmet Gökbel, " Nuh Tufanı ve Ağrı Dağı" konulu sunumunda , "Ağrı dağı dünyanın en güzel dağıdır. Hıristiyanlar ve Yahudiler bu dağa sahip çıkıyorlar. Ve Nuh’un gemisinin Ağrı dağında olduğunu söylüyorlar. Kuran-ı Kerim de ise Nuh'un gemisinin Cudi dağında olduğu belirtiliyor. Bir kısım Yahudi ve Hıristiyan araştırmacıları Ağrı dağında Nuh'un gemisinin kalıntılarını bulduklarını iddia etmişlerdir. Fakat başka araştırmacılar bu iddiaları yalanlamışlardır. Ama Nuh'un gemisinin nerede olduğu belli değildir." dedi.
          Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu,  da " Ağrı Dağı Efsanelerinin Türk Kültür Tarihi Bağlamındaki Yeri ve Önemi  Üzerine yaptığı konuşmada dünyada en çok Ağrı Dağı üzerine efsane vardır bunlardan biride Büyük Ağrı anadır küçük Ağrı ise baladır. Onun yavrusudur. Birinin başından kar birinin başından duman eksik olmuyor.
           Prof. Dr. İsmail Doğan'da " Dağların Kültürlere Yansıyan Ruhu: Ağrı Dağı'ndan Uludağ'a  Toplumsal Bir Söylem Denemesi" sunumunda Ağrı Dağı dik duruşun bir ifadesidir. Ağrı dağı bu coğrafyada yaşayanları tarihe bağlayan bir simgedir. Ağrı dağı Türkiye'nin gündeminde hep var olmalıdır. Ağrı dağı bir çıkış, dik duruş var olmanın adı olmalıdır. Dünya'yı Ağrı dağı üzerinden  keşfetmek sosyolojik olarak araştırmak gerekir şeklinde konuştu.
  Prof. Dr. Kâzım Yetiş’de oturum sonunda  “Biz edebiyat ve kültürde yaşadıklarımızın farkında değiliz. Türk insanı kendi yaşadığı mekanı Yahya Kemal ile fark etmiştir. Yahya Kemal ise maalesef bunu batıdan öğrenerek bize tanıtmıştır." dedi.
           Prof. Dr. Oktay Belli de Ağrı dağı bizim için büyük bir hazinedir. 20 yıl sonra herkes bu dağı görmek için buraya gelecektir. Vatandaşlar yemin ederken  derki yalan diyorsam Ağrı dağı iki gözümü kör etsin" dedi.
               Prof. Dr. Önder Göçgün – Turgut Öcal'ın yönettiği   İkinci oturumda da   Dr. Yusif Seferov,  "  Azerbaycan Folklorunda Nuh'un Tufanı ve Ağrı Dağı Efsaneleri konusuna değinerek, bugün Nahcıvanda Nuh tufanını bilmeyen yoktur. Efsaneye göre Nuhun gemisi Nahcıvan'da ki Kara yılan dağındadır. Hangi Dağda olduğu önemli değildir. Bugün Ermeniler Türk Dağı olan Ağrı dağını sahiplenmek istiyorlar. İşgal ettikleri Türk yurdu Erivan da Ağrı dağı'nın hayalini kuruyorlar. Ağrı dağı Nahcıvan, İran, Türkiye ve Ermenistan'dan görünüyor. Bu dağ Türkiye topraklarındadır ve Türk dağıdır. Bütün dünya bunu böyle bilsin " dedi.
           Prof. Dr. Hüseyin İsmailoğlu, "Azerbaycan Folklorunda Ağrı Dağı ile İlgili Sahte Ermeni Metinleri" Prof. Dr. Elfine Sıbgatullına, "Birinci Cihan Savaşı Dönemi Rusça Gazetelerde Ağrı ve Iğdır" konulu sunumlarını sundular.
  Sempozyuma ilgi gösterilmemesi  salonun boş olması ve bazı kişilerin uyuması dikkatlerden kaçmadı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.