Üniversitemizde “Dünya Göçmen Kuşları Günü” Adlı Program Düzenlendi

Tarih : 2017-05-13 / Kategori : Eğitim

Üniversitemizde “Dünya Göçmen Kuşları Günü” Adlı Program Düzenlendi

          Dünya Göçmen Kuşları Günü nedeniyle Iğdır Üniversitesi ile Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü tarafından Ortaklaşa “Göçmen kuşlar ve insanlar için sağlıklı bir dünya” temalı program düzenlendi.

 Programda ilk olarak Aras Kuş Halkalama İstasyonuna gidilerek, burada  Iğdır Üniversitesi Öğrencileri  ile Milli Eğitime bağlı okul öğrencilerine, Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu tarafından kuşun nasıl halkalandığı hakkında bilgi verildi.
    Program daha sonra, Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda, Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türk Oğlu tarafından Dünya Göçmen Kuşları hakkında yaptığı sunumla devam etti. Iğdır Üniversitesi Öğretim elamanları ve öğrencileri tarafından yoğun İlgi gören sunumda Türkoğlu, “Göçmen kuşlar farklı mevsimleri, farklı coğrafyalarda geçiren kuş türlerinden oluşan bir gruptur. Her sene dünyada 50 milyar kuşun göç ettiği tahmin edilir. Bunlardan yaklaşık 5 milyarı Avrupa ile Afrika arasında göç eder. Binlerce kuş türü her sene vakti geldiği zaman üreme ve kışlama bölgeleri arasında uzun yolculuklar yaparlar. Göçmen kuşlar yılda iki defa Kuzey ve Güney yarımküreleri arasında göç eder. Kış aylarında havaların soğumasıyla, kuşların besin bulması zorlaşır ve bu konuda aralarında rekabet artar. Bu sebeple Kuzey Yarımküre’de üreyen göçmen kuşlar, her sonbaharda Güney Yarımküre ‘ye doğru göç hareketine girişir. Güney daha sıcak ve besin bakımından daha zengin olduğundan iyi bir kışlama alanı teşkil eder. İlkbaharın başlamasıyla da güneyden kuzeye dönüş göçüne başlar ve ilkbaharda kuzey bölgeleri kuş akınlarına uğrar. Göç sırasında göçmen kuşların bir kısmı gündüz, bir kısmı ise gece uçarlar. Bunun yanı sıra yüzerek göç edenler de vardır. Böceklerle beslenen küçük kuşlar ve ördeklerin çoğu gece yol alır. Arı kuşları, kırlangıç ve kırlangıç benzeri kuşlar da gündüzleri uçarlar. Sığırcıklar 4000-5000 bireylik gruplar halinde göç ederler. Kartal ve atmaca gibi kuşlar yalnız ve topluluklar halinde göçe katılırlar.” şeklinde konuştu. 
    Program büyük bir izleyici topluluğu tarafından beğeni ile takip edildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.