Atatürk, kendi parasıyla neden İran’dan toprak satın aldı?

Tarih : 2017-11-13 / Kategori : Genel Haber

Atatürk, kendi parasıyla neden İran’dan toprak satın aldı?

          Söz konusu Atatürkçülük olunca meydanı kimselere bırakmayanlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya siyasetini ve geleceği doğru okuyup şekillendirmesini nedense bir türlü kavrayamıyorlar.

 

           1920’li yıllarda Azerbaycan’dan kopuk tek toprak parçası olan Nahçivan, İran ve Ermenistan arasına sıkışıp kalmışken Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk kendi parasıyla İran’dan toprak satın alarak Nahçivan Özerk Bölgesi ile bu günkü sınırlarımızı oluşturuyor.
         Kurtuluş Savaşı için ‘’Biz bu savaşı yalnız kendi nam ve hesabımıza yapmış olsaydık daha az sürede ve daha az kanla biterdi. Biz bu savaşı bütün mazlum milletler adına yaptık’’ diyen Atatürk, o gün aldığı o toprak parçasıyla 1990’larda Karabağ’ın başına gelenlerin benzerinin Nahçivan’ın başına gelmesinin önüne geçmiştir.
          Iğdır ilimize sınır komşusu olan Nahçivan ile toplam sınır uzunluğumuz 13 km civarında. Burada bulunan Dilucu Sınır Kapısı aynı zamanda Orta Asya’ya açılan kapımız.
          Bu ve benzeri stratejik hamleleri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü savaşta yendiği düşmanlarının O’nun hakkında söylediği sözleri hatırlatarak anlatmak isterim.
         1916 ve 1922 yılları arasında İngeltere başbakanlığı yapan Lloyd George şöyle diyor;
          ’’İnsanlık tarihi birkaç yüzyılda bir dahi yetiştiriyor. Şu talihsizliğimize bakınız ki o dahiyi Türkler tarih sahnesine çıkardı. Hem de bize karşı. Elden ne gelebilirdi?’’

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.