DOMATESTEN SONRA KARPUZ VE KAVUNDA PARA ETMEDİ

Tarih : 2008-08-21 / Kategori : Genel Haber

   KARPUZ VE KAVUN ÜRETİCİSİ ZORDA KARPUZ ÜRETİCİLERİ SATIM  YAPAMADIKLARINI KARPUZ HIRSIZLARINA VE HAL ESNAFINA K ARŞI MÜCADELE ETTİKLERİNİ SÖYLEDİLER.

     Doğu Anadolu  Bölgesinin bir bölümünün karpuz  ihtiyacının %80'ini karşılayan ilimizde  üreticiler ürünlerini satmak için sebze halinde ve  tarlalarında müşteri beklemeye başladılar.                           
    Hava sıcaklığının 40 derecenin üstüne çıkmasıyla birlikte ürünün aniden yetiştiğini belirten üreticiler  zor şartlarda yetiştirdikleri karpuz ve kavunları köylerinden traktörleriyle şehre getirip mahalle aralarında piyasanın altında satmaya çalışıyorlar. İlimizde karpuz ve kavun üreticiliği yapan İbrahim Şimşek    günlerdir şehir merkezinde karpuz satmak için beklediğini ifade ederek şunları kaydetti ''20 Dekar karpuz ve kavun ekmiştim.havalar ısınınca karpuz ve kavunlar erken yetişti alıcı yok alanda çok az fiyat veriyor.. Karpuz yetiştiriciliği zahmetli,  masraflı ve riskli. Tarlaya da alıcı tüccar müşteri gelmiyor. Sıcak iklim bitkisi olduğu için her geçen gün bizim zararımıza işliyor ve çabuk bozuluyor, ne yazık ki pazarımız yok. Bizde ekim geç yapıldığı için ihracatta zorlanıyoruz. İlaç, tohum, akaryakıt girdileri pahalı, bu yıl zaten zarar ettik" dedi.
      Bir başka karpuz üreticisi Hüseyin Yangın da  karpuzların ellerinde kaldığını belirterek " bu yetmiyormuş gibi sebze halinde eli bıçaklı çocuklar karpuzlarımızı çalıyor. Bizleri tehdit ediyor karpuzlarımızı alıyor yetkililer bu konuya da el atsınlar zaten bizler zor durumdayız. Karpuzumuzu hal esnafı yok pahasına almak istiyor. Civar illerden gelen tüccarları karpuz almaya bırakmıyorlar. Hiçbir  yetkili bize sahip çıkmıyor. Bakkalda markette 40 kuruşa satılan karpuzu bizden 10 kuruşa almıyorlar. Nakliye parasını bile çıkaramıyoruz. 3 ton karpuzu 200 YTL satan arkadaşlarımız var. Kooperatif kurmak isityoruz engel oluyorlar. Dışarıdan gelen tüccar bizden mal almıyor. 3 -5 hal esnafından almak zorunda kalıyorlar. 3 gündür burada karpuz satmaya çalışıyoruz alan yok üstelik karpuzumuzu çalıyorlar hiçbir güvenliğimiz yok belediye bize sahip çıkmıyor. Bir römork karpuza 14 YTL kantar parası alıyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık." dedi.
   İlimizde üretici rambo tip kavunu 240 ile 350 kuruşa satıyor. Fakat alıcı yok. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tülay Işık, yaptığı yazılı açıklamada "Hava sıcaklığının artması üreticiyi zor duruma sokmuştur herkesin ürünü aniden yetişince satacak yer ve alıcı bulmakta zorlanıyor. Karpuz, kavun, domates tarlada çürüyor. Pazarlama ve alım merkezleri yok. Her yıl olduğu gibi bu senede çiftçimiz zor duruma düşmüştür. Belediye ve Emniyet yetkilileri çiftçilerin can güvenliği ve hırsızlar için tedbir almalı" dedi.
   İlimizde yaklaşık 2 b in dönüm alanda karpuz ekimi yapıldığı 80 bin tona yakın karpuz elde edildiği belirtildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası