Nuru Guluyev, Kanlı 20 Yanvar´ı Unutmadık Unutmayacağız.

Tarih : 2018-01-13 / Kategori : Genel Haber

Nuru Guluyev, Kanlı 20 Yanvar´ı Unutmadık Unutmayacağız.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, “Kanlı Ocak” katliamının 28’nci yıldönümü dolayısıyla açıklamada bulundu.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, 20 Ocak’ta Azerbaycan’da eşi görülmemiş bir katliam yaşandığını belirtti. 

          Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, “Dünya ve Azerbaycan halkının tarihine “Kanlı Ocak” faciası gibi dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 28 yıl geçmektedir. 28 yıl önce Azerbaycan halkının kaderinde kötü ve korkulu günler yaşanıyordu. Halk saldırıya uğramış, suçsuz insanlar kurşuna dizilmiş, tankların altında ezilmişdiler. Ama 20 Ocak Azerbaycan halkının tarihinde sadece ağıt ve acı ile hatırlanacak gün değil. 20 Ocak aynı zamanda halkımızn şan ve şeref günüdür. O gün, caddeleri boyamış al şehid kanları bir anlamda milli ırkımızın uyanınan güneşinin kırmızı şafağını simgelemektedir. Halkımız o gün üstüne saldıran dehşet verici kabusa, Mikhail Gorbaçov yönetimi ile  ermeni birliklerden oluşan Sovyet Ordusunun korkunç saldırısına karşı göğsünü siper etmeyi, kendi kimliğini ve metanetini ispatlamayı başarmışdır.” Diye konuşdu.  
Guliyev devaımında: “1990 yılının 20 Ocak`ı Azerbaycanın bağımsızlık ve istiklal yolunun ilk şehitlik zirvesidir. Çoğunluğu ermeni askerlerden oluşan Sovyet Ordusunun çok sayılı birliklerinin, özel harekat birliklerinin ve iç işleri bakanlığına bağlı birliklerin ermeni militanlarla iş birliği yaparak Bakü`ye saldırısı barbarlık, gaddarlık ve görülmemiş vahşetle takip edilmişdir. 20 Ocak günü Bakü`de ve Azerbaycanın diğer bölgelerinde gerçekleştirilen katliamlar Azerbaycan halkının bağımsızlık mücadelesinin durdurulması üzere planlanmış eylemlerdir. Fakat olay sonrasında Azerbaycan türklerinin gösterdiği mücadele örneği, onun bağımsızlık yolundaki adımlarının engellenemez niteliğini ortaya koymuşdur. Bu sebeple              20 Ocak günü şehit olan tüm kardeşlerimizi saygı ve minnet ile anıyor, onlara Allahtan rahmet diliyorum” dedi. 
Azerbaycan Başkonsolosluğu 19 Ocak 2017 tarihinde saat 15.00`da Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsünde düzenlenecek olan “21. Yüzyıl Modern Tarihin Kanlı Sayfası 20 Ocak” etkinliğine yöre halkını da davet etti.
         Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, “Azerbaycan halkının Bağımsızlık arzularını boğmak maksadıyla, 1990 yılının 19 Ocak’ı 20 Ocak`a bağlayan gece Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ordu birleşmeleri ağır silahlarla Bakü’ye girerek yüzlerce insanımızı katlettiler. Fakat halkımızın direnişini kıramadılar. 20 Ocak Bakü Katliamı olarak bilinen bu elim hadise, aynı zamanda Azerbaycan`da Kara Ocak (Qara Yanvar) olarak anılmaktadır. Bu hadisenin 28. Yıldönümü münasebetiyle şehitlerimizi anma töreninde sizleri de aramızda görmekten şeref duyarız” ifadelerine yer verildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.