20 YANVAR ŞEHİTLERİ İSTANBUL İSTAD MEKEZİ’NDE ANILDI

Tarih : 2018-01-23 / Kategori : Genel Haber

20 YANVAR ŞEHİTLERİ İSTANBUL İSTAD MEKEZİ’NDE ANILDI

         20 Yanvar Şehitleri İSTAD-İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği merkezinde düzenlenen fotoğraf sergisi ve panelle anıldı.
         Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı panele ilgi büyüktü sunumunu İSTAD başkan yardımcısı Metin Yıldırım’ın yaptığı panel, vatan ve bağımsızlık uğruna şehit olan soydaşlarımızın aziz hatırasına binaen bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı. Daha sonra 20 Ocak şehitleri ve tüm şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okundu.

         Günün anlam ve önemini belirterek katılımcıları selamlayan İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu yapmış olduğu açılamada” 20 Yanvar günü Azerbaycan Türklerinin var olma yok olma günüdür. 20 yanvar Azerbaycan ve diğer Türk halklarının zalim dikta karşısında dik durduğu gündür. 20 Yanvar Azerbaycan halkının tarihine kanlı facia olarak yazıldığı gibi, bu gün Azerbaycan halkının tarihine” MİLLİ KAHRAMANLIK GÜNÜ” olarak yazılmıştır.
           1918’de “bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” diyen Azerbaycan Türkleri şarkın ilk bağımsız Cumhuriyeti‘ni kurmuş, maalesef yaklaşık iki yıl sonra Rusların baskıları sonucu bağımsızlıklarını yitirmiş, ama bağımsızlık ruhunu asla kaybetmemiştir.  1990 da aynı ruh ve düşünce ile tekrar ayağa kalkan Azerbaycan halkı SSCB tankları karşısında vücudunu siper etmiş, haksızlık karşısında vatanın bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuştur.
Azerbaycan, Ruslar için o kadar önemliydi ki, Azerbaycan'ı kaybetmek istemeyen Ruslar 62 bin askeri personelle Azerbaycan'a müdahale etmiş,  çıkan olaylarda yüzlerce insan katledilmiş ve bu durumun dünyaya duyurulmaması için Azerbaycan Televizyonunu hedef alınarak Azerbaycan’ın dünya ile olan irtibatı kesilmiştir. Azerbaycan ablukası yaklaşık bir yıl sürmüş ve bu zorluklara rağmen Azerbaycan 18 Ekim 1991’de bağımsızlığını tüm dünyaya ilan etmiş ve böylece Sovyetler birliğinin dağılmasına vesile olmuştur.
20 Ocak ta Azerbaycan Türklerine uygulanan acımasız vahşet Azerbaycan’ın bağımsızlığını durduramamış bu bağımsızlık diğer Türk devletlerine ve halklara örnek olmuştur.
Aslında her 20 Ocak günü bu vesile ile bağımsızlığa kavuşan ülkelerin Azerbaycan halkına şükran günü düzenlemelilerdir.
Azerbaycan’ın bağımsızlılığını tanıyan ilk ülke Türkiye Cumhuriyetidir.
O gün orada şehit olan 137 Türk evladı bağımsız Azerbaycan Devletinin temelini atmış ve güçlenmesine vesile olmuşlardır. Bu gün bu güçlü temel kuvvetlenerek devam etmektedir. Bu gün olduğu gibi gelecekte de Azerbaycan bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.
Bu vesile ile vatanın bağımsızlığı ve bekası uğruna şehit olan soydaşlarımızı 28.yılında rahmetle ve şükranla anıyoruz” dedi.
Yıldız teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr Adil Allahverdiyev bağımsızlık mücadelesinin kolay olmadığını ve o günkü şartlarda Azerbaycan Türklerinin çok zulüm ve çetinlilerle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak 20 Yanvar günü Baku de bir Üniversitede yapılan toplantıya katıldığını ve Azerbaycan Türklerine toplantı esnasında telkin ve tehditlerin olduğunu duyduğum an toplantıyı terk ettim ve ertesi gün tüm gazetelerde Azerbaycanlı alim toplantıyı terk etti manşetlerini gördüğünü anlatarak Azerbaycan’ın bütün insanlık adın dik duruş sergilediğini vurguladı. Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin asırlara dayandığını vurgulayan Allahverdiyev brlik ve dayanışma mesajları verdi.
         Şahlanış hareketi kurucusu Murat Altun yapmış olduğu konuşmada birlik dayanışma mesajları vererek bir daha böyle acıların yaşanmamsını ve dünya durdukça müstakil, bağımsız Azerbaycan’ın her zaman yanında olacağımızı bildirmek isterim dedi.
         TAİD başkanı Tural Gurbaov yapmış olduğu konuşmada Türkiye Azerbaycan kardeşliğini vurgulayarak 1990 yılında Türkiye’nin Azerbaycanlılara vermiş olduğu destekten bahsedip taksim mitinginden fotoğraflar sundu.
          Dr ramin Sadıqov yapmış olduğu konuşmada Aradan 28 yıl geçse de acılarımız tüm Azerbaycanlıların kalbinde tazeliğini koruyor ve tarihe "Kanlı Ocak" adıyla geçen katliam, 70 yıl süren Sovyet esaretinden sonra bağımsızlığın kazanılmasında önemli dönüm noktası olmuştur.  Yanvar olaylar, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı. Azerbaycan tarihinde önemli bir dönüm noktası olan ve 150'ye yakın soydaşımızın hayatını kaybettiği olaylar Azerbaycanlılarda bağımsızlık duygusunu alevlendirdi ve 1918 in devamı olan Azerbaycan’ın bağımsızlığı tüm dünyaya duyurmuş oldu” dedi.
        Yönetmen/Senarist Mehmet Aydın” Azerbaycan gerçeklerinin dünya kamuoyuna tanıtılması ve yapılan haksızlıların duyurulması için 20 Yanvar ve Hocalı’nın mutlaka filmlerinin yapılması gerekiyor üstümüze düşecek görevlere hazırız” dedi.
        İravan Türk hanını torunu Turhan Turgut bey” yüzde yetmiş yedisinin Türk olduğu ata baba topraklarımızda maalesef bir tane Türk yaşamaktadır bumudur insan hakları bumudur adalet İnşallah bir gün topraklarımız işgalden kurtarılacaktır”dedi.
Birçok sivil toplu kuruluşu ve başkanlarının da katıldığı toplantıda birçok katılımcıya söz hakkı verildi. Türkiye Azerbaycan kardeşliği ve dayanışmanın vurgulandığı anma programı Memmed Aslan’ın yazmış olduğu “Ağla Garenfil Ağla” şirini Azerbaycanlı öğrenci Seide Ömer’in okuması ile son buldu.
        Şiirden etkilenen katılımcılar bir daha “Garanfiler Ağlamasın” dedi

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.