Göğüs Hastalıkları Uzmanı Pınar DOĞAN uyardı!

Tarih : 2018-02-05 / Kategori : Sağlık

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Pınar DOĞAN uyardı!

Iğdır’daki kirli hava akciğer hastalıklarını tetikliyor!

         Göğüs Hastalıkları Uzmanı Pınar DOĞAN uyardı!  Iğdır’daki kirli hava akciğer hastalıklarını tetikliyor!
        Son zamanlarda gribal enfeksiyonların ve akciğer hastalıklarının artması üzerine Iğdır Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Pınar Doğan halkımızı uyardı.  Tozlu ve kirli hava hastalıkları artırıyor özellikle akciğer hastalarının bu havalarda iyi korunması ve mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları gerekir dedi.
Doğan şöyle devam etti: OECD rakamlarına göre de dünyada her yıl 7 milyon insan, Türkiye'de ise 28 bin insan hava kirliliğinden ölüyor. 
           Maalesef bizde de akciğer hasta sayımızda yaklaşık iki katına varan bir artış olmuştur. Iğdır’da havanın çok kirli olması hastalıkların oluşmasına veya var olan hastalıkların tetiklenmesine sebep olmaktadır.
Özelikle Astım, KOAH, Akut bronşit hastalarında ciddi artışlar görmekteyiz. 
Akut bronşit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla başlar tedavi edilmezse yâda düzensiz tedavi edilirse kronik bronşite çevirebilir.
         Bronşit, alt solunum yolunun önemli bir parçası olan, bronşların enflamasyon halidir yani bronşların herhangi sebep ile enfekte olmasıdır. Kış ve sonbahar aylarında çok fazla görülür. 
Erkeklerde, kızlardan daha fazla rastlanır. Eğer tedavi edilmezse ilk önce, kronik bronşite ondan sonrada zatürre, amfizem ve bronşektaziye çevirebilir. 
          KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) artmış olan zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ile akciğerin kronik yangısal yanıtı olarak ilerleyici nefes darlığıyla seyreden, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. 
Dünyada ve ülkemizde ölüme sebep olan tüm hastalıklar arasında 3. sırada yer alan KOAH nedeniyle yılda 2.9 milyon kişi hayatını kaybediyor.
 
AKUT BRONŞİT BELİRTİLERİ
Akut bronşitte en çok karşılaşılan belirti öksürüktür. Öksürük ilk başlarda kuru iken daha ileri safhada balgamlıdır.
Nefes darlığı veya nefes almakta zorlanmak
Nefes alıp verirken hırıltı sesi gelmesi
Halsizlik
İştahsızlık
Şeffaf sarı sarımsı gri ve yeşil renkte kimi zaman kanlı balgam
Yüksek ateş 39 dereceden daha az ama sürekli devam eden bir ateş,
Baş ağrısı
Göğüste ağrı baskı hissi, yanma ve acı hissi
KORUNMAK İÇİN
Akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerde soğuk ve kuru hava, bronşları daraltarak öksürük, hırıltı ve nefes darlığına neden oluyor. Dışarı çıkması gerekenler iyi giyinmeli, ağız ve burnunu iyice kapatmalıdır.
Solunan havadaki ısı ve nemin düşük olması, akciğer hastalarının hava yollarını tahriş ederek krizleri başlatabilir. Kapalı ortamlarda sigara içilmemeli, odalar sık sık havalandırılmalı, soba kullanılıyorsa boru ve bacalar temizlenmeli, gece oda havası nemlendirilmelidir.
           Ayrıca bu aylarda soğuk ve yağıştan korunma amaçlı kıyafet ve aksesuarlar kullanılmalı ve bol sıvı tüketilmelidir. 
Sigarayı ve her türlü tütün içeren maddeyi hayatınızdan çıkartın. Dengeli beslenin ve hasta bireylerden uzak durun.  Mikroplar hasta bireylerin öksürüp hapşırmasıyla etrafa yayılıyor. Nefes alıp verirken de bu mikroplar ya da virüsler hastalığın size geçmesine neden olabiliyor. Sonrasında ise alt solunum yollarına inerek durumunuzu ağırlaştırabiliyor.
El temizliğinize ve hijyene önem verin. 
        Hasta insanlar öksürürken ya da hapşırırken ellerini kullanıyor. Tokalaştığınız ya da hasta kişinin eşyalarını kullandığınız zaman virüsler ellerinize bulaşıyor ve fark etmeden ellerinizi ağzınıza götürerek hastalığa yakalanabiliyorsunuz.
Bütün bu tedbirlere rağmen sağlık durumlarında iyileşme yerine kötüleşme hisseden hastaların hastanemize başvurmaları ve uygun tedaviyi olmaları gerekmektedir.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.