IĞDIR DEVLET HASTANESİ ÇOCUK PSİKİYATRİ UZMANI BERKAN ŞAHİN'DEN

Tarih : 2018-02-14 / Kategori : Sağlık

IĞDIR DEVLET HASTANESİ ÇOCUK PSİKİYATRİ UZMANI BERKAN ŞAHİN'DEN

 Çocuk Gece Terörü (Gece Korkusu) nedir?
Genellikle uykunun ilk saatlerinde, çocuğun aniden panik içinde çığlık atma, korku, çarpıntı, hızlı nefes alıp verme, terleme gibi belirtilerle görülen ataklar ile tanı konur. Çocuk çevresindekilerle genellikle ilişki kurmaz, hareketleri kontrolsüzdür ve sabah uyandığında bu atağı hatırlamaz. 

Atak yaklaşık 2-5 dakika sürer sonra sakinleşerek uykuya geçiş gerçekleşir. Bazı çocuklarda bu süre 30 dakikayı bulabilir. Bu durum anne babada aşırı endişe uyandırabilir. Gece terörü mutlaka psikolojik bir nedenle, yaşanan kötü bir olayla, stresle ilişkili olmayabilir. 
Fakat günlük yaşanan stresli olaylar, hassas, kaygılı yapıda olmak çocuklarda yatkınlığı arttırabilir. Bakıverenlerden ayrılık durumlarında sıklığında artış gösterebilir.
Tüm çocukların %3’ünde gece terörü görülür. 5-7 yaş civarında daha sıktır. Takiplerde iyi özellikler gösterir, başka bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişelendirebilen şekilde gerçekleşebilir. 
O sırada fiziksel olarak çocuğu korumaya dikkat etmek gerekir. Eğer epilepsi nöbeti ile benzerlik gösteriyorsa EEG değerlendirmesi ve klinik muayene önerilmektedir. Uyurgezerlik de yine 5-7 yaş çocuklarda sık olmakla birlikte 9 yaştan itibaren sıklığı oldukça düşer. Uyku sorunlarının genetik olabileceği düşünülmektedir.
Gece terörü yaşan çocukların aileleri neler yapması gerekir?
· Gece terörü sırasında sakin olunuz.
· Çocuğu kendisine zarar vermeyecek şekilde tutunuz.
· Çocuğun normal hayatını olabildiğince devam ediniz.
· Ertesi gün hatırlamayacağını biliniz. Tepkinizin onu üzebileceğini unutmayın, fark etmediği/hatırlamadığı bir şey için onu endişelendirip ruhsal olarak etkilenmesine yol açmayın.
· Atağın tipi ve sıklığı değişir, 3 ayda geçmezse mutlaka çocuk psikiyatrına veya çocuk nöroloğuna başvurunuz.
“ Çocuğuma nasıl davranmalıyım? Dr Koray Karabekiroğlu” kitabından faydalanılmıştı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.