Son 45 yılın en kurak yılı

Tarih : 2018-02-19 / Kategori : Genel Haber

Son 45 yılın en kurak yılı

      Sulama birliği kuraklık sebebiyle su sıkıntısı yaşanabileceğinden, çiftçileri uyardı ve az su isteyen ürün ekilmesini, teşviki olan ve az su tüketen Pamuk ekilmesini önerdi.  

 

           Yetkililerden aldığımız bilgilere göre 2018 yılı son 45 yılın en kurak yılı olacağı söyleniyor. Bunun belirtilerini zaten hissediyoruz. Bu nedenle ciddi bir kuraklık beklenmektedir. Çiftçilerimizden  mağdur olmamaları için suya fazla ihtiyaç duymayan bitkilere yönelmeleri gerektiği açıklandı.
          Sulama Birliği Başkanı Dadaş Yaltı konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Bu yıl hiç kar ve yağışın yağmaması, barajların su seviyesinin düşmesi, ciddi sıkıntı doğacağı anlamına gelmektedir. İl Tarım Müdürü Özkan Yolcu’ya  vermiş olduğu desteklerden ötürü teşekkür ederiz. Valimiz Sn. Enver Ünlü başkanlığında İl Özel İdaremiz pamuk tohumunun %50’sini hibe edeceğini duyurmuştur. Bizde Sulama Birliği olarak pamuk ekecek olan çiftçilerimize dönümüne 29 liradan aldığımız su parasını 16.50  liraya indireceğiz. Bu nedenle çiftçilerimizin mağdur olmaması için pamuk ekimi yapmaya davet ediyoruz. Yoncayı, bağı bahçemizi sökemeyeceğimiz için bu sene mısır ekmeği düşünen çiftçilerimiz pamuğa yönelmelidirler. Pamuk ekiminden hasadına kadar 2 veya 3 defa su isteyen bitkidir. Mısır ise ekiminden hasadına kadar en az 7,8 hatta 10 defa bile sulayan çiftçilerimiz var. Bu sebepten dolayı pamuk ekmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde çiftçilerimiz mağduriyet yaşayacaktır. Kıymetli çiftçilerimizden borçlarını ödemesini kurum olarak istiyoruz. 2016-2017 yıllarında yapmış olduğumuz 21 tane sondaj kuyusu açtık. Buna ilave olarak 2018 yılında Nisan ve Mayıs ayına kadar 25 tane kuyu daha faaliyete sokacağız. Kanal temizliğimiz, tamiratlarımız ve diğer masraflarımızın hizmetin devam etmesi için borçların zamanında ödenmesini bekliyoruz. Kanun gereği ödenmemiş borçları bizler kurum olarak icraya verme durumunda kalıyoruz. Çiftçilerimizin icra masraflarıyla karşılaşıp daha çok mağdur olmasını istemiyoruz elbette. Sondaj yapımında bizlere maddi ve manevi destek veren başta Sn. Valimiz Enver Ünlü'ye , İl Genel Meclis Başkanı ve Üyelerine, DSİ Şube Müdürümüz İzzet Turan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş'a şahsım kurumun ve çiftçilerimiz adına en içten teşekkürlerimi iletiyorum. Desteklerinin devamını bekliyoruz.
        Sulama Birliği Başkanı Dadaş Yaltı’nın da belirttiği gibi bu yıl su sıkıntısının çok ciddi boyutlara varacağını tahmin ediyoruz. Çiftçimizin mağdur olmaması için, ürünlerinin susuzluktan yanmaması için, daha az su isteyen ürünlere yönenilmesi gerekmektedir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.