“YAŞAYANIN DİLİNDEN KANSER” KONULU SEMİNER

Tarih : 2018-03-08 / Kategori : Sağlık

“YAŞAYANIN DİLİNDEN KANSER” KONULU SEMİNER

        Tuzluca Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü bünyesinde faaliyetlerini yürüten Sosyal Hizmetler Topluluğu ile Kansere Gülümse Derneği’nin beraber düzenlemiş olduğu  “Yaşayanın Dilinden Kanser” konulu seminer düzenlendi. 

 

           Seminere, Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü Öğretim Görevlisi Kamil ATEŞ ve Kansere Gülümse Derneği’nin Iğdır İl Temsilcisi Bilge Hatun OĞAN konuşmacı olarak katıldı.
           Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleşen seminere, kamu-kurum ve kuruluşlardan, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve personelleri,  öğrenciler,  STK’lar ve vatandaşlar oldukça yoğun ilgi gösterdi. 
             Sosyal Hizmetler Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Kamil ATEŞ, özetle Sosyal hizmetler topluluğunun amaçlarından ve düzenlenen faaliyetlerden söz etti. 
           Ateş, “Kendi Kendinizin Bekçisi Olun”. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. 
Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Dedi. Konuşmasının devamında Kanserde Erken Tanı önemini vurguladı. 
Daha sonra Konuşan Kanser hastası Bilge Hatun OĞAN, kendi yaşamından anekdotlar sunarak kanserle nasıl mücadele ettiğini anlattı. 
Bu hastalığın yaşayanın dilinden ve doğrudan dinlenilmesi bireyde yansımalarının daha etkili olduğunu belirtti.
Oğan, “ hasta olduğumu anladığım ilk anda çok karmaşık duygular içinde olduğumu hissettim. Daha sonra hastalığı kabullendim ve tevekkül etmeye başladım. Teslimiyet ve tevekkülden başka yapacak bir şey yoktu. Ne zamanki tam teslim oldum. O zaman rahatladığımı hissettim. Asla isyan etmedim. Ve tedavi olmak için kanalize oldum. 
Kanser tedavisinde ailemden, çevremden çok destek gördüm.  Çünkü tek başıma götürebilecek bir süreçte değildim. Her gördüğüm sevgiyle şifa buldum. Bu yüzden toplumun bu tür hastaları sahiplenmesi ve ötekileştirmemesi gerektiği, her ne olursa olsun mücadele azmimde vazgeçmedim, Özellikle evli çiftlerin birbirine ahde vefa göstermesi ve bu tür hastalıklarla mücadelede önemli olduğunu vurguladı. 
Son olarak, Oğan kendine şu sloganları rehber tuttuğunu belirtti: “Kanserden Korkma, 
Rutin Kontrollerini Yaptır, Her Zaman Umutlu Ol, Bilinçlen, Bilinçlendir”. 
        Daha sonra birçok kanser türü ile ağır şartlarda mücadele eden ve Kansere Gülümse Derneği üyesi olan Ayten ÇETİNYOL,  söz alarak kendi yaşamında kesitler sundu. 
       Çetinyol, birçok kanser türü ile mücadele ettiğini, hala da mücadelesinin devam ettiğini, doktorların bile kendisinden ümidi kestiğini ancak kendisinin asla yaşamaktan vazgeçmeyeceğini ifade etti.  
Dinleyiciler her iki konuşmacının duygu dolu konuşmalarından etkilendikleri görüldü. Öte yandan her iki konuşmacının hastalık karşısındaki güçlü duruşları, moralleri ve motivasyonları dinleyiciler tarafından alkışlandı. 
Seminer sonunda Tuzluca Meslek Yüksekokul Müdürü Yard. Doç. Dr. Fikret TÜRKAN tarafından Konuşmacı Kansere Gülümse Derneği Iğdır İl Temsilcisi Sayın Bilge Hatun OĞAN teşekkür belgesi takdim edildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.