333 ADET KAFKAS IRKI ANA ARI DAĞITILDI

Tarih : 2018-06-18 / Kategori : Genel Haber

333 ADET KAFKAS  IRKI ANA ARI DAĞITILDI

       ''Ana Arı Dağıtımı Projesi'' kapsamında Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünden alımı gerçekleştirilen 333 adet Kafkas ırkı ana arılar Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü  Özkan YOLCU'nun talimatı ile ihtiyaç sahibi arı yetiştiricilere dağıtıldı. 

           Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü Lilifer TURAN'ın koordine ettiği dağıtım törenine Iğdır Arı yetiştiricileri birliği yönetim kurulu başkanı Hüccet ŞABAHAT, ile Tuzluca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal BİRGE'nin katılımı ile gerçekleştirilen dağıtım töreninde AKS'ye kayıtlı arı üreticilerimize 5'er adet Kafkas ana arısı verildi.
           İl Müdürü  Özkan YOLCU,  İlimizde arıcılığı geliştirmek, dar gelirli üreticilerimize destek olmak amaçlı arı ırk kalitesini ve beraberinde verimi arttırmak amacıyla yapılan ve İl Özel İdaresinin katkıları ile gerçekleştirilen projesinin toplam bedeli 20.000 TL olup, verilen desteğin tamamı hibedir. 
          Dünyanın en sağlıklı besinlerinden biri olan bal anne sütünden sonra en yararlı besindir. İçerisindeki vitamin mineral ve aminoasitler ile insan sağlığına ve gelişimine faydalı olan bal hastalıkları önleyerek vücuttaki zararlı mikropları yok etmektedir.     Yaylalarımızda tarım ilaçlamasının olmaması, Iğdır'a özgü endemik bitkilerin çeşitliliği, doğal floramızın zenginliği balın değerini çok seviyede olmasını sağlamaktadır. 
İlimizde bal üretimini arttırmak, daha kaliteli ana arıların kullanılmasıyla mümkün olacaktır.”dedi.
          Yolcu, Kafkas ana arısı ile ilgili özellikleri şu şekilde sayabiliriz. Bu arı ırkı sakindir. Bu sakinlik tabiki saf ırklarda veya bir altı ırkı olan F1 ana arılarda geçerlidir. Bir kaç melez olan arılarda sakinlik göremeyebilirsiniz. Dili uzun olup, soğuk iklime karşı dayanıklıdır.
           Soğuğa alışkın olduğu için geç uyanır ve geç gelişim göstermektedir. Mevsimin ilerleyen zamanlarında güçlü bir arı mevcuduna ulaşır. Bazı arı hastalıklarına karşı duyarlıdır. Fazla miktarda propolis toplama özelliği vardır. “ şeklinde konuştu. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası