Üniversitemizde “İnsan Sağlığına Zarar Verebilecek Haşerelerle Mücadele ve İlk Yardım” Toplantısı Yapıldı

Tarih : 2018-07-09 / Kategori : Genel Haber

Üniversitemizde “İnsan Sağlığına Zarar Verebilecek Haşerelerle Mücadele ve İlk Yardım” Toplantısı Yapıldı

        Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Mediko Sosyal Binası Konferans Salonu’nda “İnsan Sağlığına Zarar Verebilecek Haşerelerle Mücadele ve İlk Yardım” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
        Üniversitemizde personel ve personel yakınlarına yönelik yapılan bilgilendirme toplantısına üniversitemizde görevli Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık ve Öğr. Gör. Erkan Durar konuşmacı olarak katıldı.

 

           Üniversitemiz Genel Sekreteri Öğr. Gör. Mehmet Kurt,  akademik ve idari personelimiz ile ailelerinin katıldığı toplantıda bilgi veren Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık, bölgemizde yaşayan haşerelerle mücadele ve ilk yardım konusunda bilgi verdi. 
Zehirli yılan, akrep ve kenelere karşı korunma yolları anlatıldı
         Özellikle zehirli yılan, akrep ve kenelere karşı korunma yolları ve ilk yardım konusunda bilgi veren Doç. Dr. Gözüaçık “Kampüs alanımızda karşılaştığımız bazı yılan türleri Koca engerek ve Ağrı engereğidir. Koca engerek yılanın sırt tarafı kahverengidir ve üzerinde, bazen belirsiz, iri koyu lekeler vardır. Karın tarafı pembemsi - beyazdır ve üzerinde dağınık siyah noktalar/lekeler bulunur. 
Kuyruk oldukça kısa olup, uca doğru aniden sivrileşir.  Genel olarak fare gibi küçük kemiriciler, kertenkeleler, kuşlar, yılanlar ve çeşitli omurgasız hayvanlarla beslenirler. 
       Bu Türkiye'nin en zehirli engereklerinden biridir. Sırtta, baştan kuyruğa kadar iç sarımsı ya da tuğla renginde olan büyük benekler bulunur. Bu benekler bazen birleşip baklava desenli, dalgalı ya da zikzaklı bir şerit oluşturur. 
Başın üzerinde küçük siyah benekler ve arka kısmından yanlara doğru sarkan iki büyük siyah benek bulunur. Zehirli yılan sokmalarında yapılması gereken ilkyardımı bilmek birçok bakımdan faydalı olacaktır ancak daha önemlisi yılana kendinizi hiç ısırtmamaktır. 
Öncelikle yılanlar insanlara durduk yere kesinlikle saldırmazlar, tersine kaçarlar. Bu bakımdan bir yılanla karşılaştığınızda eğer kaçmıyorsa onu rahatsız etmeden yanından geçebilirsiniz. Böyle bir durumda sopa ile yılanı rahatsız etmek veya taş atarak kaçırmaya çalışmak doğru davranışlar değildir. Yılanlar aşırı korkmadıkça, rahatsız edilmedikçe, köşeye sıkıştırılmadıkça ve üzerlerine basılmadıkça asla bir insanı ısırmazlar. Yılanlar genellikle harabe yerlerde, çalı altlarında ve bir yere öbek olarak yığılmış, saman, yada çalı çırpı altında saklandıklarından bu gibi yerlere çıplak elinizi sokmayınız. Önce bir sopa ile çalılarda gürültü yaparak yılanın kaçmasını sağlayınız.” dedi.
         Yılan, akrep ve kenelere karşı sokmalarına karşı ilk yardım konusunda bilgi veren Öğr. Gör. Erkan Durar, bu gibi durumlarda hasta ya da yaralının rahat pozisyonda tutulması ve sakinleştirilmesi gerektiğini söyledi. İlk yardım konusunda ailelere ayrıntılı bilgi veren Öğr. Gör. Durar, yılan sokmalarında mümkün olduğu kadar çabuk tıbbi yardım almaya çalışılması gerektiğini ya da yaralının kımıldatılmadan sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.