Tatlı Mısır ve Gilaboru Bitkisindeki Verim Yüzleri Güldürdü

Tarih : 2018-08-10 / Kategori : Genel Haber

Tatlı Mısır ve Gilaboru Bitkisindeki  Verim Yüzleri Güldürdü

       Kurulduğu günden beri tarımsal faaliyetlere önem veren üniversitemiz, Iğdır’da daha önce yetiştirilemeyen sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi aynı zamanda mevcut sebze ve meyvelerin verimlerini de   yükseltmek yükseltmek amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

 

         Bu kapsamda Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü sahasında ekimi yapılan  tatlı mısırların hasadıyla yüzler gülmeye başladı.
        Tatlı mısır üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor  
        Tarihin ilk dönemlerinde daha çok insan gıdası olarak tercih edilen mısır bitkisinin uzun bir süre hayvan yemi ve endüstri bitkisi olarak kullanıldığını ve  büyük bir kullanım potansiyeline sahip olduğunu belirten Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç.Dr. Süleyman Temel; “Son yıllarda süt mısırı olarak da bilinen tatlı mısır tekrar insan beslenmesinde farklı şekillerde kullanılmaya başlanmış ve mutfaklarda yerini almıştır”dedi. Konu ile ilgili olarak bilgi veren Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma; “Popüleritesi artan tatlı mısır sıcağı seven bir bitkidir. Tatlı mısırın Doğunun Çukurovası olarak bilenen Iğdır coğrafyasında yaygınlaştırılması gerekiyor. Üniversite olarak gerekli AR-GE çalışmalarının hızlandırdık. Bu amaçla Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü sahasında tatlı mısır ekimi yaptık ve elde edilen sonuçlar bizi sevindirdi”dedi. 
Iğdır çiftçisi için alternatif geçim kaynağı olarak Gilaboru bitkisi
         Ülkemizde özellikle de Kayseri ili ve çevresinde yaygın olarak yetişen çalı formunda bir ağaç türü olan ve son yıllarda market standlarında yerini alarak üreticiler için önemli bir geçim kaynağı olan Gilaboru meyvesi üniversitemizde yetiştirilmeye başlandı. Yüzde yüz doğal bir meyve olan Gilaboru; böbrek dostu, antioksidan ve C vitamin deposu olarak insan sağlığı için büyük bir şifa kaynağı durumunda.Gilaboru bitkisinin Iğdır da yetiştirilip yetiştirlemeyeceğini ve bölge çiftçisi için önemli bir geçim kaynağı olup olmayacını test etmek istediklerini belirten Rektör Alma; “Bu bitkinin Iğdır’ın coğrafyasına uyum sağlayıp sağlamayacağını test etmek için  250 adet Gilaboru bitkisini getirerek  Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü içinde yer alan Bal Ormanına ekimini yaptık. Gilaboru bitkisinin bölge ekolojisine uyum sağladığını, yaklaşık 4-5 aylık süre zarfında meyvelerini olgunlaştığını gördük ve böylelikle Gilaboru bitkisi ilk ürünlerini verdi”dedi.
         Bu tür çalışmaların artarak devam edeceğini Belirten Rektör Alma, Iğdır ovasının toprak ve iklim şartlarına uygun bitkilerin belirlenmesi amacıyla AR-GE çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.